Ispiši ovu stranicu

Holandija se više neće tako zvati: Država se odlučila za nacionalni rebrending

Vlasti Nizozemske odlučile su da odustanu od često korištenog imena Holland (Holandija) kako bi se ažurirala globalna slika države.

Umjesto Holandija, ubuduće će koristiti svoje pravilno ime Nizozemska (Netherlands). Podsjećamo, Južna i Sjeverna Holandija samo su dvije od 12 provincija moderne Nizozemske.

Nacionalni rebranding, koji su potpisali poslovni lideri, turistička zajednica i centralna vlada, bit će sproveden kasnije ove godine.

Rebrendingom vlasti žele prebaciti međunarodni fokus sa određenih aspekata nacionalnog života s kojima je država obično povezana, kao što su njezina rekreativna kultura droga i četvrt crvenih svjetala (prodavačica ljubavi) u Amsterdamu.

Kao dio nove strategije, Nizozemska će biti službeno brend ime na Eurosongu koji se održava u Rotterdamu idućeg maja, a onda i tokom Olimpijskih igara u Tokiju 2020. godine.

Fudbalska reprezentacija države, koju u inozemstvu uobičajeno nazivaju Holandijom (Holland), isključivo će se zvati Nizozemskla (Netherlands) u bilo kojem službenom okruženju.

Glasnogovornica ministarstva vanjskih poslova rekla je da je Nizozemskoj potrebna ujednačena i koordinirana nacionalna marka.

"Želimo predstaviti Nizozemsku kao otvorenu i inventivnu zemlju. Novi pristup imenu zemlje treba pojačati izvoz, turizam, sport, širita 'nizozemsku kulturu, norme i vrijednosti' i zato će se na svakom mjestu i u svakoj prilici koristiti službeno ime naše zemlje – Nizozemska."

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće