Ispiši ovu stranicu

Zbogom jeftinim televizorima i sportskoj odjeći

Najnovije tarife administracije američkog predsjednika Donalda Trampa na kinesku robu juče su stupile na snagu.

Prvi put su obuhvatile kinesku potrošačku robu, između ostalog televizore, knjige, pelene i sportsku obuću, pa je neminovno da će doći do poskupljenja.

Tarife od 15 odsto odnose se na uvoz kineske robe vrijednosti oko 112 milijardi dolara, prenosi AP.

Ovom mjerom su praktično uvedene veće takse na više od dvije trećine robe koju SAD uvoze iz Kine.

Rezultat Trampovih viših tarifa je i to što su mnoge američke kompanije upozorile da će biti primorane da podignu cijene zbog većih troškova nabavke kineske robe.

Poslije jučerašnjeg stupanja novih mjera na snagu, 87 odsto tekstila i odjeće iz Kine biće predmet tarifa, kao i 52 odsto kineske obuće koja se uveze u SAD.

Američka administracija bi 15. decembra trebalo da uvede i drugi krug tarifa od 15 odsto na kinesku robu čija vrijednost bi iznosila oko 160 milijardi dolara i ukoliko i te takse stupe na snagu, onda će praktično sva kineska roba koja se uveze u SAD biti obuhvaćena povišenim tarifama.

Istovremeno, juče je i Kina počela da primjenjuje dodatne tarife na određenu američku robu vrijednu 75 milijardi dolara, javio je Reuters.

Uvedene su dodatne takse od pet i deset odsto na 1.717 od ukupno više od 5.000 proizvoda iz SAD.

Peking će na preostalu robu iz SAD početi da primjenjuje dodatne tarife od 15. decembra.

Američki predsjednik je ranije izjavio kako kineski i američki timovi nastavljaju razgovore te da će se sastati u septembru, ali povećanje carina na kinesku robu neće biti odloženo.

Trgovinski rat između dvije najveće svjetske ekonomije počeo je 2018. godine. Carine su do sada uvedene na kineske proizvode u vrijednosti od 250 milijardi dolara.

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće