Ispiši ovu stranicu

Meteorolozi zaprepašteni: "Snaga ovog uragana je prosto eksplodirala!"

Iako meteorolozi u svojim prethodnim prognozama nisu najavljivali da će oluja Dorian narasti do petog stepena, poručuju da je “snaga ovog uragana naprosto eksplodirala”.

Nisu isključene ni ljudske žrtve, sigurno će donijeti snažne pljuskove i poplave, a u ponedjeljak se očekuje da će stići do Floride. Međutim, tačne prognoze nisu moguće jer uragan može promijeniti smjer i intenzitet. Meteorolozi na Bahamima već nekoliko dana upozoravaju da treba spasiti živu glavu.

- Morat ćete se preispitati i odlučiti želite li zaštititi vrijednosti i ono što posjedujete ili ćete zaštititi sebe. Očekujte oluju koja će ugroziti živote na Bahamima - rekao je CNN-ov meteorolog Chad Myers.

Svjedoci kažu da je stotine ljudi na otoku Abaco na Bahamima odbilo napustiti svoje domove. Premijer Hubert Minnis pozvao je stanovnike otoka Abaca i Grand Bahama da se upute na glavni otok kako bi izbjegli “opasnu i razornu oluju”.

Kako su pokazale satelitske snimke, Dorian je vrlo snažna, ali kompaktna oluja, s uraganskim vjetrovima koji se šire iz centra “samo” 50-ak kilometara, dok se vjetrovi sa snagom tropskih oluja šire do 170 kilometara. Uragani u prosjeku bilježe dvostruko veće brojke.

Nakon Bahama na udaru bi se mogla naći istočna obala SAD-a, iako nije sasvim jasno gdje bi uragan mogao pogoditi tlo - moguće je da će to biti od Floride, preko Georgije i Južne Karoline pa do Sjeverne Karoline. Moguće je čak i da najsnažniji dio oluje okrene prema sjeveru i kreće se uz obalu te da većinom poštedi SAD. Jučer u 8 sati ujutro po lokalnom vremenu Dorian je bio 362 kilometra od West Palm Beacha i kretao se prema zapadu brzinom od 13 km/h.

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće