22 Kolovoz 2019
Windows Media Player Winamp Real Player QuickTime

Tempirana bomba u Europi koja je gora od Černobila

Tu se nalazi najopasnija zgrada na našem kontinentu, a u slučaju terorističkog napada, Černobil bi bio doslovno sitnica u odnosu na ovo

Nuklearni kompleks Sellafield, smješten samo nekoliko kilometara južnije od granice između Škotske i Engleske, samo u posljednje dvije godine zabilježio je čak 25 sigurnosnih incidenata. Otkriće je objavio The Sun on Sunday, pri čemu tjedno izdanje The Suna navodi da je ovo mjesto "najopasnije u Europi".

Ovdje je 1956. izgrađena prva nuklearna elektrana u zapadnom svijetu, Calder Hall, koja je radila do 2003. Ovdje je smješten i pogon za preradu nuklearnih materijala, zbog čega je tu smješteno i odlagalište nuklearnog otpada iz britanskih nuklearnih elektrana kao i skladište zaliha od 140 tona plutonija. Kompleks se izvorno zvao Windscale i ozloglašen je skoro od samog otvaranja.

10. listopada 1957. tu je izbio katastrofalni požar iz kojega se oslobodio poveći radioaktivni oblak koji se raspršio iznad Velike Britanije i dijela europskog kopna. A i poslije su često bilježeni kojekakvi kvarovi.

Britanski tjednik sada navodi da je kod 25 incidenata u posljednjih samo dvije godine bila riječ o curenju radijacije iz cijevi s vodom za hlađenje, zatim o panici koja je izbila kada se otkrilo da jedan kontejner s radioaktivnim otpadom nije zavaren kako treba, te osim toga o raspršivanju urana i curenja kiseline iz cijevi.

Sreća pa se al Kaida nije sjetila tog mjesta

Cijeli kompleks okružen je ogradom od bodljikave žice duljine šest kilometara. Međutim...

"I jedan sigurnosni incident je previše. Ne bi smjelo biti niti jednog. Samo jedna pogreška može biti katastrofalna. Ovo nije kao da vodite tvornicu čokolade. Zgrade u Sellafieldu su tako blizu jedna drugoj, da bi, ako bi se nešto dogodilo, to bila katastrofa", kazala je za Sun Janine Smith iz aktivističke skupine koja se protivi ovakvom stanju.

Jedan od incidenata odnosi se na listopad 2017. kada su službe koje vode postrojenje zvale u pomoć čak stručnjake za eksplozivne materijale zbog "situacije" s nestabilnim kemikalijama.

Ovakva situacija na ovom mjestu za Britance nije ništa novo. Još 2001. Guardian je pisao da bi "teroristički napad na Sellafield bio gori od Černobila". Povod Guardianu za ovakav naslov bio je izvještaj EU-a izrađen povodom terorističkih napada putničkim avionima na New York i Pentagon od 11. rujna 2001.

Čak i taj izvještaj, u kojem se opisuje teroristički napad koji bi bio gori čak i od eksplozije reaktora iz 1986. u NE Černobil, do javnosti je dospio curenjem dokumenata. Tada se doznalo i to da je odmah nakon napada Al Kaide na SAD nuklearni kompleks Sellafield zatvoren na jedan mjesec iz sigurnosnih razloga. Kao problem navodilo se to što se tada tamo nalazilo čak 1550 kubičnih metara neobrađenog tekućeg visokoradioaktivnog otpada.

"Dugotrajne posljedice ispuštanja materijala iz visokoradioaktivnih rezervoara u Sellafieldu mogle bi biti puno veće od onih iz černobilske nesreće, nastalih zbog velikih količina cezija-137 i drugih izotopa", stajalo je u dokumentu.

Zbog Černobila, diljem Europe radioaktivnom zračenu bilo je izloženo pet milijuna ljudi, a stotine djece u Rusiji i Ukrajini oboljele su od raka. Za Sellafield Guardian je, dakle još prije 18 godina, pisao da su razine zračenja više od onih koje dopušta EU, ali i međunarodna tijela za radijaciju u morima.

Usred svega toga, Velika Britanija odlučila je tamo graditi i pogon za gorivo MOX, odnosno takvo nuklearno gorivo koje sadrži više vrsta oksida materijala za nuklearnu fisiju. Na London su se tada tužbama obrušili, redom, vlada Republike Irske, Friends of the Earth i Greenpeace.

44 puta više radioaktivnosti od Černobila

U Strasbourgu je tih dana europarlamentarka Zelenih Caroline Lucas pozivala na hitno uvođenje mjera zabrane letenja iznad nuklearnih postrojenja u EU.

"Poslije 11. rujna moramo zatvoriti sva nuklearna postrojenja što je brže moguće. Mjesta poput Sellafielda nikada se nisu gradila s terorističkom prijetnjom takve vrste na umu", kazala je.

Tada je iznijela i podatke iz one studije:

"Ako bi se avion srušio na Sellafield, izračunali su da bi to oslobodilo 44 puta više radioaktivnosti od one koja se oslobodila iz černobilske katastrofe, što bi moglo dovesti do dva milijuna oboljelih od raka."

Unatoč svemu tome, u Sellafieldu su se stvari nastavile. Samo neke od njih... U travnju 2005. iz pogona za preradu iscurilo je 83.000 litara radioaktivnog otpada. 2007. pokrenuta je istraga zbog tajnog uklanjanja tkiva u međuvremenu preminulih 65 bivših radnika. Ovdje je inače znalo raditi i po 10.000 ljudi.

Uz brojne druge skandale i projekte, Observer je 2009. bio taj koji je objavio da se tu, u Sellafieldu, nalazi "najopasnija industrijska građevina u zapadnoj Europi". Sellafield je ušao i u popularnu kulturu kada je Kraftwerk snimio svoju verziju pjesme "Radioactivity" iz 1991. u kojoj se to mjesto spominje uz bok Černobilu, Harrisburgu i Hirošimi.

Ta grupa, skupa s U2, Public Enemy i Bid Audio Dynamite II 1992. održali su koncert "Stop Sellafield". Bez obzira na sve, vlada Davida Camerona 2011. je objavila planove po kojima bi se kod Sellafielda do 2025. počela graditi nova nuklearna elektrana.

Pročitano 82 puta

Medij

Napiši komentar

Molim upišite sva obavezna polja označena zvjezdicom (*).
Dozvoljena je uporaba HTML koda

Zadnje vijesti

U O.Luci obilježena 27.obljetnica legendarne bitke „Boj na Galićima“

U O.Luci obilježena 27.obljetnica legendarne bitke „Boj na Galićima“

Odavanjem počasti poginulim braniteljima Oštre Luke obilježena je 27.obljetnica „Boja...

Ugledni poduzetnici iz dijaspore o iskustvima iz gospodarstva

Ugledni poduzetnici iz dijaspore o iskustvima iz gospodarstva

Poznati su govornici ili uvodničari svjetskog kongresa dijaspore koji će...

Počinje gradnja samostana na Plehanu, srušenog 1992.

Počinje gradnja samostana na Plehanu, srušenog 1992.

Gradilište i kamen temeljac blagoslovit će u ponedjeljak, 8. srpnja...

Zbog vrućina nužno da pregledate kućne, ali i instalacije na farmama

Zbog vrućina nužno da pregledate kućne, ali i instalacije na farmama

Kada se govori o povijesnim činjenicama koje Tolisu čine posebnim...

Dominkovići s 256 darivanja nastavljaju svoju misiju

Dominkovići s 256 darivanja nastavljaju svoju misiju

Orašje je bilo domaćin 19. druženja dragovoljnih davatelja krvi koje...

Mađari preko BiH na put dalek 400 km: Ovdje kupujemo za odmor jer uštedimo

Mađari preko BiH na put dalek 400 km: Ovdje kupujemo za odmor jer uštedimo

Na ulasku u BiH najviše se čeka zbog propusta putnika...

Tempirana bomba u Europi koja je gora od Černobila

Tempirana bomba u Europi koja je gora od Černobila

Tu se nalazi najopasnija zgrada na našem kontinentu, a u...

Hrvatsku uništavaju komunisti od osnutka zemlje do danas!

Hrvatsku uništavaju komunisti od osnutka zemlje do danas!

“I dok se u baltičkim državama, Poljskoj, Češkoj, Slovačkoj i...

Hrvatski mediji o padu broja turista: Da li je vrijeme za korekciju cijena?

Hrvatski mediji o padu broja turista: Da li je vrijeme za korekciju cijena?

Je li došlo vrijeme, nakon ponovnog buđenja grčkog i turskog...

Borovnicama usporite starenje

Borovnicama usporite starenje

Muškarci i žene nemaju iste navike kada je riječ o...

Bojite se letenja?

Ovo su informacije uz koje ste korak bliže pobjeđivanju straha

Vrijeme