20 Listopad 2019
Windows Media Player Winamp Real Player QuickTime

Tempirana bomba u Europi koja je gora od Černobila

Tu se nalazi najopasnija zgrada na našem kontinentu, a u slučaju terorističkog napada, Černobil bi bio doslovno sitnica u odnosu na ovo

Nuklearni kompleks Sellafield, smješten samo nekoliko kilometara južnije od granice između Škotske i Engleske, samo u posljednje dvije godine zabilježio je čak 25 sigurnosnih incidenata. Otkriće je objavio The Sun on Sunday, pri čemu tjedno izdanje The Suna navodi da je ovo mjesto "najopasnije u Europi".

Ovdje je 1956. izgrađena prva nuklearna elektrana u zapadnom svijetu, Calder Hall, koja je radila do 2003. Ovdje je smješten i pogon za preradu nuklearnih materijala, zbog čega je tu smješteno i odlagalište nuklearnog otpada iz britanskih nuklearnih elektrana kao i skladište zaliha od 140 tona plutonija. Kompleks se izvorno zvao Windscale i ozloglašen je skoro od samog otvaranja.

10. listopada 1957. tu je izbio katastrofalni požar iz kojega se oslobodio poveći radioaktivni oblak koji se raspršio iznad Velike Britanije i dijela europskog kopna. A i poslije su često bilježeni kojekakvi kvarovi.

Britanski tjednik sada navodi da je kod 25 incidenata u posljednjih samo dvije godine bila riječ o curenju radijacije iz cijevi s vodom za hlađenje, zatim o panici koja je izbila kada se otkrilo da jedan kontejner s radioaktivnim otpadom nije zavaren kako treba, te osim toga o raspršivanju urana i curenja kiseline iz cijevi.

Sreća pa se al Kaida nije sjetila tog mjesta

Cijeli kompleks okružen je ogradom od bodljikave žice duljine šest kilometara. Međutim...

"I jedan sigurnosni incident je previše. Ne bi smjelo biti niti jednog. Samo jedna pogreška može biti katastrofalna. Ovo nije kao da vodite tvornicu čokolade. Zgrade u Sellafieldu su tako blizu jedna drugoj, da bi, ako bi se nešto dogodilo, to bila katastrofa", kazala je za Sun Janine Smith iz aktivističke skupine koja se protivi ovakvom stanju.

Jedan od incidenata odnosi se na listopad 2017. kada su službe koje vode postrojenje zvale u pomoć čak stručnjake za eksplozivne materijale zbog "situacije" s nestabilnim kemikalijama.

Ovakva situacija na ovom mjestu za Britance nije ništa novo. Još 2001. Guardian je pisao da bi "teroristički napad na Sellafield bio gori od Černobila". Povod Guardianu za ovakav naslov bio je izvještaj EU-a izrađen povodom terorističkih napada putničkim avionima na New York i Pentagon od 11. rujna 2001.

Čak i taj izvještaj, u kojem se opisuje teroristički napad koji bi bio gori čak i od eksplozije reaktora iz 1986. u NE Černobil, do javnosti je dospio curenjem dokumenata. Tada se doznalo i to da je odmah nakon napada Al Kaide na SAD nuklearni kompleks Sellafield zatvoren na jedan mjesec iz sigurnosnih razloga. Kao problem navodilo se to što se tada tamo nalazilo čak 1550 kubičnih metara neobrađenog tekućeg visokoradioaktivnog otpada.

"Dugotrajne posljedice ispuštanja materijala iz visokoradioaktivnih rezervoara u Sellafieldu mogle bi biti puno veće od onih iz černobilske nesreće, nastalih zbog velikih količina cezija-137 i drugih izotopa", stajalo je u dokumentu.

Zbog Černobila, diljem Europe radioaktivnom zračenu bilo je izloženo pet milijuna ljudi, a stotine djece u Rusiji i Ukrajini oboljele su od raka. Za Sellafield Guardian je, dakle još prije 18 godina, pisao da su razine zračenja više od onih koje dopušta EU, ali i međunarodna tijela za radijaciju u morima.

Usred svega toga, Velika Britanija odlučila je tamo graditi i pogon za gorivo MOX, odnosno takvo nuklearno gorivo koje sadrži više vrsta oksida materijala za nuklearnu fisiju. Na London su se tada tužbama obrušili, redom, vlada Republike Irske, Friends of the Earth i Greenpeace.

44 puta više radioaktivnosti od Černobila

U Strasbourgu je tih dana europarlamentarka Zelenih Caroline Lucas pozivala na hitno uvođenje mjera zabrane letenja iznad nuklearnih postrojenja u EU.

"Poslije 11. rujna moramo zatvoriti sva nuklearna postrojenja što je brže moguće. Mjesta poput Sellafielda nikada se nisu gradila s terorističkom prijetnjom takve vrste na umu", kazala je.

Tada je iznijela i podatke iz one studije:

"Ako bi se avion srušio na Sellafield, izračunali su da bi to oslobodilo 44 puta više radioaktivnosti od one koja se oslobodila iz černobilske katastrofe, što bi moglo dovesti do dva milijuna oboljelih od raka."

Unatoč svemu tome, u Sellafieldu su se stvari nastavile. Samo neke od njih... U travnju 2005. iz pogona za preradu iscurilo je 83.000 litara radioaktivnog otpada. 2007. pokrenuta je istraga zbog tajnog uklanjanja tkiva u međuvremenu preminulih 65 bivših radnika. Ovdje je inače znalo raditi i po 10.000 ljudi.

Uz brojne druge skandale i projekte, Observer je 2009. bio taj koji je objavio da se tu, u Sellafieldu, nalazi "najopasnija industrijska građevina u zapadnoj Europi". Sellafield je ušao i u popularnu kulturu kada je Kraftwerk snimio svoju verziju pjesme "Radioactivity" iz 1991. u kojoj se to mjesto spominje uz bok Černobilu, Harrisburgu i Hirošimi.

Ta grupa, skupa s U2, Public Enemy i Bid Audio Dynamite II 1992. održali su koncert "Stop Sellafield". Bez obzira na sve, vlada Davida Camerona 2011. je objavila planove po kojima bi se kod Sellafielda do 2025. počela graditi nova nuklearna elektrana.

Pročitano 136 puta

Medij

Napiši komentar

Molim upišite sva obavezna polja označena zvjezdicom (*).
Dozvoljena je uporaba HTML koda

Zadnje vijesti

5 izmišljotina o kondomima u koje mnogi vjeruju

5 izmišljotina o kondomima u koje mnogi vjeruju

Kondom je kontracepcijsko sredstvo sa najraširenijom upotrebom koje, osim zaštite...

Cigarete i "bezobrazno visoke" cijene

Cigarete i "bezobrazno visoke" cijene

Konzumacija cigareta ili kolokvijalno rečeno pušenje jako je rašireno uživanje...

U BiH danas će preovladavati sunčano i natprosječno toplo vrijeme za ovo doba godine.

U BiH danas će preovladavati sunčano i natprosječno toplo vrijeme za ovo doba godine.

Tokom dana doći će do prolazne umjerene oblačnosti sa zapada.

Jede vam se slatko – imate manjak magnezija, …Treba vam kava – imate manjak soli…

Jede vam se slatko – imate manjak magnezija, …Treba vam kava – imate manjak soli…

Žudnje za određenom hranom nisu samo hir, već način na...

NIŠTA OD OGRANIČENJA BRZINE NA NJEMAČKOJ AUTOCESTI: Njemački političari glasovali protiv

NIŠTA OD OGRANIČENJA BRZINE NA NJEMAČKOJ AUTOCESTI: Njemački političari glasovali protiv

Njemački političari u Bundestagu glasovali su protiv prijedloga općeg ograničenja...

Budi se vulkan koji može pobiti 5 milijardi ljudi

Budi se vulkan koji može pobiti 5 milijardi ljudi

Ostati na kontinentu značilo bi nula šansi za preživljavanje, a...

Neodoljivi domaći pekmez od šipka

Neodoljivi domaći pekmez od šipka

Oko ovog neodoljivog pekmeza ima puno, puno posla. Ali, vjerujte...

12 stvari o pranju ruku koje niste znali

12 stvari o pranju ruku koje niste znali

Kako se pravilno peru ruke, ko ih rjeđe pere poslije...

Pokojnik progovorio iz sanduka: Pustite me odavde!

Pokojnik progovorio iz sanduka: Pustite me odavde!

Sahrane dragih osoba predstavljaju jedan od najtužnijih događaja u životu...

Ponos i dostojanstvo na 27. obljetnici Ratne bolnice Tolisa

Ponos i dostojanstvo na 27. obljetnici Ratne bolnice Tolisa

Ratna bolnica Tolisa, danas je obilježila 27-u godinu od ustroja...

Program obilježavanja Dana Općine Orašje 2019

Program obilježavanja Dana Općine Orašje 2019

Općina Orašje svoj će Dan obilježiti u srijedu 23. listopada,...

Prijavite se na natjecanje u pravljenju pogače i pite u Orašju

Prijavite se na natjecanje u pravljenju pogače i pite u Orašju

U tjednu pred nama Općina Orašje obilježit će svoj Dan...

Vrijeme

Reklama

plakat promocija cmyk