Ispiši ovu stranicu

SAD i NATO prijete Turskoj

Rusija je Turskoj isporučila prve dijelovi protuzračnog sustava S-400. Iako je Washington zaprijetio sankcijama i najavio da će izbaciti Tursku iz programa zrakoplova pete generacije F-35, a NATO upozoravao na moguće posljedice,

Turska nije odustala od kupnje naprednog ruskog naoružanja.

Dijelovi naprednog proturaketnog sustava S-400, koji stručnjaci smatraju ponajboljim na svijetu, utovareni su u transportni avion Antonov 124 i Iljušin 76 te prevezeni u zračnu luku Murted nedaleko od Ankare.

Turska je još 2017. potvrdila kupnju ruskog obrambenog oružja za dvije i pol milijarde dolara i nije odustala unatoč tvrdnji Washingtona da S-400 nije kompatibilan s NATO-ovom obranom.

S-400 je protuzračni sustav dugog dometa i može gađati ciljeve na udaljenosti većoj od 300 kilometara. Namijenjen je uništavanju aviona, krstarećih raketa i balističkih ciljeva, uključujući balističke rakete srednjeg dometa.

SAD se otpočetka protivio da jedna članica NATO-saveza nabavi suvremeno rusko naoružanje, ali Turska nije odustala ni pod prijetnjom da će biti isključena iz američkog programa F-35.

Ankara će početi raspoređivati S-400 u listopadu. Ako im SAD ne bude htio isporučiti borbene zrakoplove pete generacije F-35, a Turska je već uplatila milijardu i pol dolara, Ankara bi se opet mogla okrenuti Rusiji i kupiti njezine najnovije lovce pete generacije SU-57.

Turska je, inače, članica NATO-a od 1951. i ima drugu najveću vojsku u Savezu, prenosi HRT.

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće