Ispiši ovu stranicu

Švedski mediji izvijestili da je policija Republike Srpske pretukla njihovog državljanina

Svjesni smo medijskih informacija da je švedski državljanin uhapšen u Bosni i Hercegovini. Ambasada u Sarajevu trenutno istražuje informacije -kaže Marcel Salas Lindell iz press službe Ministarstva vanjskih poslova Švedske

Mediji u Švedskoj izvijestili su o hapšenju državljanina te zemlje Brune Batinića u Banjoj Luci.

Batinić (66) je uz prekomjernu upotrebu sile priveden u policijsku stanicu nakon što je odbio pokazati lične dokumente. Batinić je pripadnicima banjalučke policije postao "sumnjiv" kada je prišao jednom od članova grupe "Pravda za Davida" i ragovarao s njim u blizini Hrista Spasitelja. Prilikom privođenja, kada ga je policija oborila na zemlju i stavila mu lisice, Batinić je bio u društvu supruge. Kako se kasnije moglo saznati, on je zadobio lakše tjelesne povrede.

Expressen.se precizira kako je na Batinića "odjednom skočilo nekoliko policajaca i oborili su ga" te da je kasnije odveden u bolnicu zbog problema sa srcem.

-Par sa juga Švedske bio je je na odmoru u svojoj bivšoj domovini, Bosni i Hercegovini. Muškarac je brutalno pretučen na ulici kada je odbio pokazati ličnu kartu u četvrtak navečer - preciziraju švedski novinari.

Također se navodi kako su kontaktirali Batinićevu suprugu koja im je u telefonskom razgovoru rekla da su njih dvoje večerali u restoranu, potom su se zaputili u šetnju gradom i sreli poznanika s kojim su kratko razgovarali. U tom trenutku policiji su postali "sumnjivi". Ona je također navela da je njen suprug pitao "zašto ga žele legitimisati, kad nije ništa učinio", ali je potom uslijedio brutalan napad policije na njega.

- Policajci su bili agresivni i tukli ga bez razloga. Šokirana sam- rekla je Batinićeva supruga švedskim medijima.

Švedski Expressen navodi kako se par preselio u Švedsku tokom rata u BiH. Također, u svom izvještaju preciziraju da se napad na njihovog državljanina dogodio u dijelu BiH gdje "Srbi imaju neki oblik svoje samouprave na području Republike Srpske s Banjom Lukom kao neformalnom glavnim gradom".

Navode i kako je Ministarstvo vanjskih poslova Švedske upoznato sa slučajem.

- Svjesni smo medijskih informacija da je švedski državljanin uhapšen u Bosni i Hercegovini. Ambasada u Sarajevu trenutno istražuje informacije -kaže Marcel Salas Lindell iz press službe Ministarstva vanjskih poslova Švedske.

Sin bračnog para Batinić, koji također živi u Švedskoj, rekao je tamošnjim novinarima kako je policija brutalno tukla njegovog oca te da su mu tom prilikom "smrskane naočale".

-On pije lijekove za srce. Mama je također u šoku. Ovo nije način. Ne bi trebalo da vas pretuku četiri-pet policajaca samo zato što niste pokazali ličnu - izjavio je sin Batinića.

Šveđani u izvještaju također objašnjavaju i šta je "Pravda za Davida".

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće