Ispiši ovu stranicu

Evropa zgrožena: Pogledajte kako se piletina obrađuje u američkim fabrikama

Ono što najviše zabrinjava je što se u američkim tvornicama piletine loši higijenski uvjeti izgleda kompenziraju pranjem piletine u hloru i sličnim hemikalijama kako bi se uklonile bakterije

Britanski Channel 4 u sklopu svoje reportaže "Istina o hloriranoj piletini" emitirao je prilično uznemirujuće tajne snimke iz američke fabrike za preradu peradi, s obzirom na to da Veliku Britaniju ako konačno izađe iz EU očekuju pregovori o novom trgovinskom sporazumu s SAD-om.

-Kokošje meso blokira odvode. Iznutrice prekrivaju pod. U nekoliko navrata vidio sam kako nadzornici diraju piletinu golim rukama - rekao je reporter Channela 4 koji je bio u fabrici.

Ono što najviše zabrinjava je što se u američkim tvornicama piletine loši higijenski uvjeti izgleda kompenziraju pranjem piletine u hloru i sličnim hemikalijama kako bi se uklonile bakterije.

-Ovaj detaljni video za obuku pokazuje proces hemijskog pranja piletine u hloru, tretman koji je zabranjen u EU više od 20 godina - navodi se u reportaži.

Praksa je zabranjena u EU jer je stručnjaci smatraju opasnom - boje se da, iako nije opasna sama po sebi, ne otklanja zaista opasne bakterije, nego samo prikriva nedostatak sanitarnih standarda koji se zahtijevaju u EU.

Ekipa Channela 4 je tajno ušla u veliku fabriku za preradu peradi kako bi otkrila istinu o američkoj piletini. Reporter se tajno zaposlio u fabrici Tyson Food, koja prerađuje čak petinu govedine, svinjetine i piletine u SAD-u.

Tyson Food ne pere svoju piletinu u hloru, nego u drugim kemikalijama, a već je u više navrata kažnjen zbog kršenja zdravstvenih i sigurnosnih propisa.

-Mislite li da su ovo prihvatljivi standardi za britanske potrošače - upitala je reporterka Channela 4 Rona Spellmana, pomoćnika glavnog sekretara Udruženja inspektora mesa u Evropi.

-Definitivno ne. Ne, definitivno ne. To bi bio vrlo, vrlo veliki korak nazad za nas - odgovorio je Spellman bez oklijevanja kad je vidio dotični videomaterijal.

Osim u katastrofalne sanitarne standarde reporter se uvjerio i u dramatično loš nivo sigurnosti na radu.

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće