15 Rujan 2019
Windows Media Player Winamp Real Player QuickTime

Gradonačelnik Bihaća: Očito nam niko neće pomoći, sami ćemo izmjestiti migrante

Prema riječima Muje Koričića, komesara policije USK, stanje na području Bihaća i Velike Kladuše kada su u pitanju migranti se ne može više tolerisati, jer BiH ima svoje zakone koji se moraju poštovati

Vlada Unsko-sanskog kantona donijela je danas odluku da se dio migranata, koji predstavljaju višak u odnosu na trenutne smještajne kapacitete u prihvatnim centrima, izmjesti na novu lokaciju na Vučijaku, kao i da se angažuje dovoljan broj policijskih službenika koji će brinuti o sigurnosti u Bihaću i na području Unsko-sanskog kantona.

Suočeni sa narušavanjem sigurnosne situacije, Vlada i premijer Unsko-sanskog kantona sazvali su vanrednu sjednicu kojoj su prisustvovali i skupštinski zastupnici, predstavnici lokalnih zajednica, policije, Međunarodne organizacije za migracije (IOM) i zastupnici sa viših nivoa vlasti. Cilj sjednice bio je iznalaženje adekvatnog rješenja u vezi sa eskalacijom migrantske krize u ovom kantonu.

Na sastanku su donesene hitne mjere, kratkoročne i dugoročne mjere koje će biti postepeno implementirane.

Prema riječima Muje Koričića, komesara policije USK, stanje na području Bihaća i Velike Kladuše kada su u pitanju migranti se ne može više tolerisati, jer BiH ima svoje zakone koji se moraju poštovati. Zadatak policije u narednim danima je da u saradnji sa IOM-om i UNHCR-om usaglasi kućni red kako bi regulisala kretanje i boravak migranata koji borave na području ovog kantona.

- Jedna od mjera je i ta da se, uvažavajući odluku Gradskog vijeća Bihać, sav višak migranata u odnosu na smještajne kapacitete koji su utvrđeni u tim prihvatnim centrima, a koji se trenutno nalaze u privatnim smještajima i u neposrednoj blizini prihvatnih centara, izmjeste na novu lokaciju Vučijak. Također, jedna od mjera koja se mora hitno provesti, a u zaduženju je Uprave policije, jeste da se angažuje dovoljan broj policijskih službenika, a po potrebi i pripadnici drugih policijskih agencija. Sve ostalo što bude neophodno, Uprava policije će u skladu sa odlukama i zaključcima Vlade USK uraditi, sva logistička podrška za ove aktivnosti bit će osigurana od strane Vlade USK i lokalnih zajednica - kazao je Koričić.

Premijer USK Mustafa Ružnić je naglasio da Vlada USK ipak neće ići u proglašenje vanrednog stanja i poduzimat će sve mjere kako bi se stanje u kantonu održalo na zadovoljavajućem nivou. Jedna od mjera bit će i zatvaranje svih privatnih smještaja koji pružaju usluge smještaja migrantima koji nemaju dokumentaciju koju bi trebali imati.

- Oglasit ćemo se i prema Pošti BiH da se onemogući isporuka novca migrantima na području našeg kantona. Poziv ćemo uputiti i Željeznicama Federacije BiH, jer nam je putem talgo voza samo od januara ove godine do danas pristiglo oko 12.000 migranata. Kada takvi migranti počine krivično djelo, sud ih ne može kazniti, jer ne zna njihov identitet. Ili, kada naruše javni red i mir unutar prihvatnih centara, Ured za strance BiH ne može da ih deportuje. Takvim načinom prijevoza ugrožava se sigurnosna i zdravstvena situacija na području ovog kantona - istakao je premijer Ružnić.

Sjednici je prisustvovao i zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta BiH Jasmin Emrić, koji je istako kako je danas još jednom konstantovano da se Unsko-sanski kanton još uvijek nosi sa najvećim pritiskom i nosi najveći teret migracija u BiH.

- Još uvijek se ništa nije konkretiziralo kada je u pitanju uspostava privremenog prihvatnog centra Vučijak i koristim ovu priliku da pozovem predstavnike svih političkih stranaka da potaknu svoje predstavnike da se uključe u rješavanje migrantske krize na području Unsko-sanskog kantona. Moja uloga na današnjem sastanku je da prenesem zaključke i zahtjeve predstavnika ovog kantona ka višim državnim nivoima, jer dolaze nam ljetni dani kada situacija može biti znatno gora nego što je trenutno - kazao je Emrić.

Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić još jednom je ponovio da neće odustati od izgradnje kampa na Vučijaku i izmještanja migranata iz BIRA-e kako bi se rasteretile mjesne zajednice Hatinac, Mali i Veliki Lug.

- Ono što sam naučio za ovih godinu i po dana jeste to da nam niko neće pomoći i da mi to moramo sami uraditi. Mi ćemo krenuti u realizaciju toga vlastitim i sredstvima Vlade USK kako bi migrantima napravili bolje uslove nego što imaju ispred BIRA-e, osigurat ćemo vodu i hranu, sve u cilju sprovođenja odluke Gradskog vijeća da se migranti maknu iz urbanih dijelova grada - kazao je Fazlić i otkrio kako mu je šef delegacije Evropske unije u BiH Lars Gunar-Wigemark na sastanku u petak rekao da institucije i organizacije Europske unije ne podržavaju novu lokaciju na Vučijaku.

Prema riječima Petera Van Der Auweraerta, IOM još nema dozvolu donatora u vezi s finansijskom pomoći za izgradnju novog kampa za migrante na Vučijaku. On je istakao da je glavni problem u posljednje vrijeme nepropusnost hrvatske granice, zbog čega veliki broj migranata ostaje u Unsko-sanskom kantonu.

- Mislim da nam treba još neki centar, koji se neće nalaziti u Unsko-sanskom kantonu, jer ako ga ne budemo imali, situacija će biti kritičnija. Mi podržavamo poziv premijera i vlasti Unsko-sanskog kantona da se iznađe smještajni kapacitet van ovog kantona - kazao je Van Der Auweraert.
Izvor: Anadolija

Pročitano 61 puta

Napiši komentar

Molim upišite sva obavezna polja označena zvjezdicom (*).
Dozvoljena je uporaba HTML koda

Zadnje vijesti

Vozite bicikl i jačajte organizam

Vozite bicikl i jačajte organizam

Redovnom vožnjom bicikla možete značajno smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti...

Patite od mučnine na putovanjima: Evo koje namirnice morate imati pri ruci

Patite od mučnine na putovanjima: Evo koje namirnice morate imati pri ruci

Može da se javi u vozilu u pokretu: automobilu, autobusu,...

Ovo su glavni razlozi zašto još uvijek niste pronašle ljubav svog života

Ovo su glavni razlozi zašto još uvijek niste pronašle ljubav svog života

Jedina stvar koju morate promijeniti je stav i otvoriti se...

Slovenija predložila Austriji zajedničke policijske patrole na granici

Slovenija predložila Austriji zajedničke policijske patrole na granici

Slovenija dobro kontroliše vanjsku granicu Šengena prema Hrvatskoj, a austrijska...

Uhvaćen na granici: U stočnoj hrani krio tonu i po marihuane

Uhvaćen na granici: U stočnoj hrani krio tonu i po marihuane

Policija je marihuanu pronašla u teretnom vozilu kojim je upravljao...

Čović: Kada bi Hrvati nestali s političke scene, došlo bi do podjele BiH

Čović: Kada bi Hrvati nestali s političke scene, došlo bi do podjele BiH

Dodao je i da bez jednakopravnog hrvatskog naroda nema BiH

Izetbegović: Nikad nećemo odustati od promjene naziva Republika Srpska

Izetbegović: Nikad nećemo odustati od promjene naziva Republika Srpska

Izetbegović je na drugi predsjednički mandat od četiri godine izabran...

Dodik: Nismo spremni da trpimo torturu bošnjačke političke elite

Dodik: Nismo spremni da trpimo torturu bošnjačke političke elite

Dodik je poručio da nikakve "Republike BiH" nema i da,...

Patnja za mrtvim djetetom vrijedi 20.000 KM!?

Patnja za mrtvim djetetom vrijedi 20.000 KM!?

Naknada nematerijalne štete za pretrpljenu duševnu bol određuje se u...

Vozači oprez: Smanjena vidljivost zbog magle

Vozači oprez: Smanjena vidljivost zbog magle

Magla u jutarnjim satima smanjuje vidljivost u kotlinama i uz...

Otkrivene lažne diplome federalnih službenika

Otkrivene lažne diplome federalnih službenika

Ni nakon insistiranja, ministrica nije željela odgovoriti o koliko je...

Lopovi iz dvorca ukrali zlatnu wc šolju vrijednu pet miliona dolara

Lopovi iz dvorca ukrali zlatnu wc šolju vrijednu pet miliona dolara

Šolja je bila dio izložbe posvećene italijanskom konceptualnom umjetniku Mauriziju...

Vrijeme

Reklama

plakat promocija cmyk