Ispiši ovu stranicu

Iran nastavlja s izvozom nafte unatoč sankcijama

Iran će nastaviti izvoziti naftu putem "neslužbene ili nekonvencionalne prodaje" unatoč američkim sankcijama, izjavio je danas ministar za naftu Bijan Namdar Zanganeh.

Početkom svibnja Sjedinjene Države ukinule su ustupke koji su se odnosili na osam zemalja - Kinu, Južnu Koreju, Grčku, Indiju, Italiju, Japan, Tajvan i Tursku - da bi mogle nastaviti s kupnjom iranske nafte ne kršeći pritom američke sankcije donesene jednostrano protiv Irana 2018. godine.

"Postoji mogućnost neslužbene ili nekonvencionalne prodaje. Ona je tajna jer bi je, da za nju znaju, Sjedinjene Države odmah obustavile", kazao je Zanganeh u intervjuu za jednu iransku medijsku kuću koji je prenijela Shana, agencija ministarstva nafte.

Zanganeh je odbio iznijeti i najmanji detalj o prodaji nafte, dodavši da ne kani objaviti nikakve brojke dok "se sankcije ne ukinu".

Američki predsjednik Donald Trump u svibnju 2018. povukao je SAD iz Međunarodnoga nuklearnog sporazuma sklopljenog 2015. u Beču, istodobno uvevši niz ekonomskih sankcija protiv Irana, posebno usmjerenih na naftni sektor, prenosi Hina.

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće