Ispiši ovu stranicu

OVO NIKO ŽIV NE PAMTI: U AUSTRALIJI JE PAO SNIJEG, ZABIJELILI SU SE ČAK I SUPTROPSKI DIJELOVI ZEMLJE

Dok Bosna i Hercegovina nakon neobično hladnog maja konačno uživa u prvim danima ljeta, dijelove Australije pogodilo je val hladnog vremena koji je mjestimično donio čak i snijeg. 

Na tom je kontinentu, doduše, ovih dana klimatski počela zima, ali snijeg je i u to godišnje doba prilično neuobičajena pojava svuda osim na vrhovima najviših planina. 

termometar-snijeg

Jučer je pao i na mjestima gdje je inače vrlo rijedak prizor, poput savezne države Queensland na sjeverozapadu zemlje. Većina Queenslanda nalazi se u suptropskom klimatskom pojasu, dok je sam sjever države u pravim tropima. Značajne količine snijega u Queenslandu nisu viđene od 2015. godine, javlja BBC. 

Padavine je donio prodor hladnoga zraka s juga, s Antarktike, začudivši meteorologe i stvorivši probleme stanovnicima dijela zemlje koji je inače poznat kao „sunčana država”. U nekim dijelovima Queenslanda zabilježene su i rekordno niske temperature. 

Australci brinu zbog klime Osim snijega, zapadnu obalu Australije pogodile su i jake kiše te olujni vjetar, zbog čega su stanovnici čak 1000 kilometara obalnog pojasa, koji uključuje i najveći australski grad Sidney, pozvani da ne izlaze iz svojih domova. Posebno neugodno bilo je u planinskom području zapadno od Sidney, gdje je palo do pet centimetara snijega. 

snijeg

Na takve uvjete nenavikli Australci smjesta su izdali upozorenja zbog lošeg vremena i počeli zatvarati planinske ceste, prenosi Telegram.hr. Problemi sa zimskim vremenom posebno su neugodni s obzirom na to da je prošlo ljeto bilo jedno od najtoplijih u historiji Australije. 

Zemlja se u posljednje vrijeme suočila i s velikim sušama, jakim poplavama i ogromnim požarima. Posljednje ankete javnog mijenja pokazuju da klimatske promjene danas među Australcima izazivaju više zabrinutosti nego bilo kada u posljednjem desetljeću.

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće