Ispiši ovu stranicu

Do kraja vijeka mnogo viši nivoi mora od očekivanog?

Naučnici su izrazili uvjerenje da bi nivo mora mogao biti povećan mnogo više nego što se očekivalo zbog ubrzanog topljenja leda na Grenlandu i Antarktiku.

Dugo je vladalo mišljenje da bi do 2100. godine nivo svjetskih mora mogao porasti maksimalno ispod jednog metra.

Međutim, u novom istraživanju, zasnovanom na mišljenjima stručnjaka, projekcije su da bi nivo rasta mogao biti više nego dvostruko veći od očekivanog.

Autori istraživanja ukazuju da bi to moglo značiti raseljavanje više stotina miliona ljudi.

BBC podsjeća da je pitanje rasta nivoa mora bilo jedno od najkontroverznijih na koje je ukazao Međudržavni panel za klimatske promjene /IPCC/ kada je objavljen peti po redu izvještaj o procjeni 2013. godine.

Tada je navedeno da će zbog neprestanog zagrijavanja planete, bez većih smanjenja štetnih gasova, do 2100. godine nivo svjetskih mora porasti između 52 i 98 centimetara.

Naučnici su, takođe, izrazili zabrinutost da modeli koji se trenutno koriste za predviđanje uticaja većeg ledenog pokrivača na nivo mora ne obuhvataju sve sumnje u vezi sa načinom na koji se pokrivač topi.

Kako bi dobili što jasniju sliku, pojedini vodeći stručnjaci su izvršili, kako navodi, strukturalnu procjenu dešavanja na Grenlandu, zapadnom i istočnom Antarktiku.

Prema mišljenju stručnjaka, ukoliko se nastavi sa ispuštanjem štetnih gasova prema trenutnim mjerenjima, onda će nivoi svjetskih mora do 2100. godine narasti između 62 centimetra i 238 centimetra.

To će se desiti ukoliko dođe do povišenja temperature za oko pet stepeni Celzijusovih, što bi bio najgori mogući scenario za globalno otopljenje.

Pročitano 270 puta