02 Srpanj 2020
Windows Media Player Winamp Real Player QuickTime

Dodikov prijatelj Strache i banjalučki zet Gudenus snimani šest sati na Ibizi: Ruski milioni i "klopka" za vicekancelara

Strache isprva govori kako nije spreman na bilo kakve ilegalne poslove, međutim, kako je vrijeme odmicalo i nakon što je vodka koju je pio učinila da se njegovi apetiti otvore, jasno je počeo ruskim "investitorima" predlagati poslove koji nisu legalni

Austrijsku političku scenu, tačnije vladu te zemlje potresa veliki skandal u čijem je središtu Heinz-Christian Strache, vicekancelar i lider radikalne desničarske Slobodarske stranke Austrije (FPÖ), u Bosni i Hercegovini poznatiji kao političar koji se sastaje sa Miloradom Dodikom i podupire njegove secesionističke ideje.  FPÖ je od 2017. godine dio vladajuće koalicije u Austriji. 

Süddeutsche Zeitung i Der Spiegel došli su u posjed snimka u trajanju od šest sati, a koji je nastao na Ibizi tri mjeseca prije austrijskih izbora 2017. godine. Snimak je nastao u luksuznoj vili, a prema onome što su objavili mediji načinjen je skrivenim kamerama te Strache nije bio svjestan da ga snimaju, iako je u jednom momentu, kako se čini i kako su to opisali mediji koji su objavili aferu, posumnjao u to. Njemački mediji su, kako detaljno navode, provjerili sve detalje u vezi s vilom u kojoj je snimak nastao, uključujući čak i račune koji su plaćeni za njeno korištenje, rezervaciju, da li unutrašnji izgled vile odgovara onom što se vidi na snimku i tome slično, a sve s ciljem utvrđivanja autentičnosti.

Sastanak u luksuznoj vili

Čelnik austrijske desničarske stranke susreo se s navodnom ruskom milijarderkom na Ibizi u julu gdje su razgovarali o mogućoj saradnji na način da ona kupi Kronen Zeitung, utjecajni austrijski tabloid, koji bi snažno podržao njegovu stranku u izbornoj kampanji. Druga opcija je bila da donira novac FPÖ, a koji ne bi direktno bio uplaćen stranci, nego preko posrednika, tačnije preko nevladine organizacije. Na taj način, kako opisuju u tekstovima austrijskih i njemačkih medija i o čemu se i razgovara na tom sastanku, FPÖ ne bi morao austrijskim nadležnim organima prijaviti donaciju. Osim toga, prema austrijskim zakonima stranci ne mogu donirati novac za političke stranke u iznosu većem od 2,641 eura. Zauzvrat, bogati Rusi bi profitirali na način da dobiju unosne poslove sa državom Austrijom ili bi im vlast te zemlje omogućila investiranje novca sumnjivog porijekla kroz druge poslove u Austriji. Dvojac iz FPÖ-a navodi kako su donacije stranaca i kompanija političkim strankama sasvim učestala pojava, ali na način da se to radi preko posrednika. Čak navode i neka zvučna imena kompanija koje učestvuju u tome te pretpostavljaju kako je to princip na kojem funkcioniraju i druge političke partije. 

Na sastanku sa navodno bogatom Ruskinjom osim Strachea je i Johann Gudenus, istaknuti član stranke i u to vrijeme zamjenik gradonačelnika Beča. Gudenus je, podsjećamo, oženjen banjalučankom Tatjanom Tajčić, a vjenčanju je u maju 2017. godine u Banjoj Luci prisustvovao i Milorad Dodik. Sastanku na Ibizi prisustvovala je i Tajčić, što se vidi na snimku.

Elegantna, vitka žena, duge kose, odjevena u crnu dizajnersku haljinu, u cipelama sa visokim potpeticama predstavljena im je kao Alyona Makarova, navodna rodica Igora Makarove, ruskog oligarha bliskog predsjedniku Vladimiru Putinu. Ispostavit će se, po svoj prilici, Alyona je talentirana glumica koja je odigrala svoju ulogu u ovoj priči s ciljem da se pokaže kako je čelnik FPÖ spreman na koruptivne radnje u zamjenu za madijsku i finasijsku podršku njegovoj stranci. Nije poznato ko je napravio "klopku" za Strachea, niti ko je dostavio snimak njemačkim medijima koji u svojim izvještajima navode da je njegova autentičnost višestruko provjerena te da nisu platili kako bi im bio ustupljen. Afera je u Süddeutsche Zeitungu i Der Spiegelu objavljena u petak, a oni u svojim izvještajima navode kako su provjere i prikupljanje informacija trajale duži period. Ispostavilo se da su Strache i Gudenus namamljeni u zamku. Očito je neko htio provjeriti kako će reagirati na tako primamljivu ponudu, a ona je glasila - investicija sumnjivih 250 miliona eura u Austriji na obostranu korist. 

Zanimljivo je, kako navode ova dva lista, da čelnik FPÖ-a niti u jednom momentu nije zatražio njenu ličnu kartu niti je na bilo koji drugi način pokušao utvrditi identitet žene koja se predstavila kao Alyona Makarova i koja navodno pregovara u ime ruskog oligarha, svoga strica. Kako se može zaključiti iz pisanja medija lažna ruska bogatašica je ranije održala sastanke sa Gudenusom da bi na kraju došlo do sastanka i sa Stracheom na Ibizi.

Strache isprva govori kako nije spreman na bilo kakve ilegalne poslove, međutim, kako je vrijeme odmicalo i nakon što je vodka koju je pio učinila da se njegovi apetiti otvore, jasno je počeo predlagati poslove koji nisu legalni.

Kupovina utjecajnog tabloida

Pretpostavljena investitorica već je imala plan: predložila je kupovinu 50 posto udjela u Kronen Zeitungu, vrlo utjecajnom austrijskom tabloidu, te korištenje tih novina kao snažne medijske podrške Stracheu i njegovom FPÖ u predizbornoj kampanji. Strache je bio oduševljen tom idejom, a žena sa snimka je objasnila kako je posao sa vlasnicima tabloida već gotovo pa dogovoren i kako bi realizacija njihovog plana mogla početi tri sedmice prije izbora. Vlasnici Kronen Zeitunga su Süddeutsche Zeitungu i Der Spiegelu izjavili da do takvih pregovora nikada nije došlo.

Tabloid dostiže oko dva miliona čitatelja svaki dan, što je fenomenalan broj s obzirom na ukupnu populaciju Austrije od 8,7 miliona. Imati Kronen Zeitung na vašoj strani uvijek je bio važan ključ političke moći u Austriji. Moglo bi se čak reći da je Kronen Zeitung "krunisao" kancelare i smjenjivao ih. Da je Ruskinja zapravo kupila udio u novinama i favorizirala FPÖ, to bi bilo više od puke podrške za stranku-to bi bilo kao dodavanje raketnog goriva izbornoj kampanji, opisuje njemački Süddeutsche Zeitung. 

-Strache je razgovarao više od šest sati sa ženom, naizmjenično šaputajući i urlajući, gestikulirajući. Pušio je jednu cigaretu za drugom i nervozno grickao nokte. Možda zato što je teško mogao povjerovati u svoju sreću? Ili možda zato što je imao sumnju da se njegovoj sreći ne može vjerovati? - opisuju u svojim tekstovima Süddeutsche Zeitung i Der Spiegel.

Konačno, u toj sobi u vili na Ibizi, došlo je do dogovora tog julskog dana 2017. godine. Ruski novac sumnjivog porijekla pomogao bi jačanju izbornih rezultata FPÖ.

-Ne treba ni spominjati da bi žena koja je navodno bila Alyona Makarova, također, dobila nešto zauzvrat-navodi se u izvještajima.

Te noći, govoreći naizmjenično na ruskom i engleskom, ona je više puta pitala šta će dobiti zauzvrat nakon izbora ako, kako je planirano, Strache postane dio vlade.

Žena je sa sobom na sastanak povela i još jednog muškarca, pregovarača, koji je povremeno prevodio razgovor. On je na njemačkom jeziku tražio da im se osiguraju poslovi u Austriji, a koje samo vlada može omogućiti. "Postoji pojam koji se obično koristi za opisivanje poslova takve vrste o kojima se raspravljalo u sobi te noći-korupcija", zaključuje Süddeutsche Zeitungu u svom tekstu.

-Ali Heinz-Christian Strache nije ustao i otišao, kao što bi se očekivalo ​​od njega u takvoj situaciji. Umjesto toga, dok je tokom razgovora opetovano naglašavao da je raspoložen samo za legalne poslove, brzo bi se predomišljao i složio se s prijedlozima koji bi, ako se provedu, očito bili nezakoniti. Raspravljalo se o pitanju je li FPÖ, ako bi postao dio koalicijske vlade, u mogućnosti dodijeliti ugovore sa državom navodnim Rusima - preciziraju mediji.

Zanimljivo je da je "ruska strana" na sastanku vrlo jasno rekla da njihov novac nije "u potpunosti legalan", pa ipak, to nije potaknulo Strachea i Gudenusa da odu. Strache je toliko bio oduševljen idejom kupovine austrijskog tabloida koji bi ga podržao u kampanji da je u jednom momentu počeo pričati kako bi on zapravo bio poput mađarskog premijera Viktora Orbana. To znači da bi kontrolirao medije i da mu, kako je rekao, ne bi mogli nanijeti više političku štetu i kreirati negativan politički imidž u javnosti. Čak je imao i ideje o preuzimanju drugih medija pa i na širenje posla na javni televizijski servis Austrije. Što se novinara koji rade u tim medijima tiče, Strache ih u razgovoru opisuje kao "najveće svjetske k***ve".

Strache se pred "investitorima" toliko oslobodio da je čak počeo ogovarati i visokopozicionirane austrijske političare navodeći za jednog od njih (nije imenovan u tekstovima, op. a.) da je homoseksualac. Za druge je pak prepričavao kako se bave poslovima vezanim za kokain ili su uživaoci narkotika. Video, zaključuju mediji, pruža uvid u "mali svijet bečke političke scene". Strache, također, spominje i kompromitirajuće fotografije pojedinih austrijskih političara i predlaže kako bi se one mogle iskoristiti i gdje bi se mogle objaviti. 

Jesu li Strache i Gudenus sutradan prijavili vlastima da ih je neko pokušao podmititi? Ili da se ilegalni novac plasira u Austriji? Zahtjevi za odgovorom na pitanja koja su poslali Süddeutsche Zeitung i Der Spiegel su ostali bez odgovora. U poruci Süddeutsche Zeitungu i Der Spiegelu Strache i Gudenus nisu poricali da su bili u toj vili, ali naglašavaju da je riječ o "strogo privatnom sastanku".

Sebastian Kurz u problemima

-Ako tri sedmice uoči izbora preuzmete Kronen Zeitung i podržite nas da dođemo do vrha, onda možemo pričati o svemu- jasno je rekao Strache. 

Na snimku se, između ostalog, može čuti čelnik FPÖ-a da obećava Ruskinji poslove sa državom koje sada uglavnom dobija austrijski Strabag. Strache u videu nekoliko puta naglašava svoj animozitet prema menadžmentu Strabaga i obećava da, ukoliko bude na vlasti, oni više nikada neće dobijati poslove. Osim toga predlaže biznis u hotelijerstvu, igrama na sreću, mogućim investicijama u vodovodnoj mreži i tome slično. 

U izjavama austrijskim medijima nakon što je afera objelodanjena iz FPÖ-a su naglašavali da se radi o "ilegalnom snimku" te su najavili tužbe. Glavni sekretar stranke Christian Hafenecker je naglasio kako ni Strache ni Gudenus nisu "materijalno profitirali kao rezultat ovog razgovora". Iz  FPÖ-a također objavljivanje snimka povezuju sa izborima za Evropski parlament te pitaju ko sedmicu pred izbore može profitirati od njegovog pojavljivanja u medijima. Predsjednica liberalne stranke u Austriji Neos Beate Meinl-Reisinger rekla je kako nakon ovog skandala FPÖ više ne može ostati u vladi, a opozicija općenito traži sada da se raspišu vanredni izbori u Austriji.

Predsjednik ÖVP-a i austrijski kancelar Sebastian Kurz najavio je da će se u vezi sa skandalom u subotu obratiti javnosti.

Da li bi se Strache mogao suočiti s pravnim pitanjima i eventualnim sudskim procesom protiv njega, posebno je pitanje. Stručnjaci su skeptični jer je dao svoja obećanja prije nego što je stupio na dužnost vicekancelara.

Pročitano 288 puta

Napiši komentar

Molim upišite sva obavezna polja označena zvjezdicom (*).
Dozvoljena je uporaba HTML koda

Zadnje vijesti

Gdje se bh. građani mogu testirati na koronavirus i koliko novca im treba

Gdje se bh. građani mogu testirati na koronavirus i koliko novca im treba

Susjedne države prilikom prelaska granice traže negativne testove na COVID-19

Ideje za ljetovanje: 40 bajkovitih lokacija koje možete posjetiti u BiH

Ideje za ljetovanje: 40 bajkovitih lokacija koje možete posjetiti u BiH

S obzirom na to da je situacija izavana pandemijom korona...

Uzmite 15-20 SEMENKI LUBENICE, kuvajte 15 minuta i dobićete nešto fantastično

Uzmite 15-20 SEMENKI LUBENICE, kuvajte 15 minuta i dobićete nešto fantastično

Svakodnevno korišćenje ovih semenki će vam sigurno promeniti život, barem...

Ova biljka izgladnjuje maligne ćelije toliko da same umiru!

Ova biljka izgladnjuje maligne ćelije toliko da same umiru!

Gorka dinja pripada porodici tropskih i suptropskih loza, a raste...

Napravili masku koja ubija virus, u Hrvatsku stižu za dva tjedna, objavljena i cijena

Napravili masku koja ubija virus, u Hrvatsku stižu za dva tjedna, objavljena i cijena

Ovakvo je rješenje jeftinije i isplativije. U Hrvatsku bi trebalo...

Stručnjaci upozoravaju: Ne prekrivajte kolica pelenom

Stručnjaci upozoravaju: Ne prekrivajte kolica pelenom

Iako možda mislite da ćete na taj način zaštititi bebu...

Ljekari nude nekoliko savjeta, jedan od njih je i kako pravilno koristiti klima-uređaj

Ljekari nude nekoliko savjeta, jedan od njih je i kako pravilno koristiti klima-uređaj

Nakon kišnih dana mnogi su sa radošću dočekali sunce.

Pet zakona za korištenje klima-uređaja koje ne smijemo prekršiti

Pet zakona za korištenje klima-uređaja koje ne smijemo prekršiti

Kako bi što lakše podnijeli visoke temperature, mnogi uživaju u...

Bh. herpetolog odgovorio koje su to najotrovnije i najrasprostranjenije zmije u našoj zemlji

Bh. herpetolog odgovorio koje su to najotrovnije i najrasprostranjenije zmije u našoj zemlji

Na godišnjem nivou u Bosni i Hercegovini zabilježeno je tek...

Naredne godine očekuje se ukidanje rominga na Balkanu

Naredne godine očekuje se ukidanje rominga na Balkanu

Regionalni sporazum o snjižavanju cijena rominga je uspješna regionalna priča,...

U BiH još 180 slučajeva zaraze koronavirusom

U BiH još 180 slučajeva zaraze koronavirusom

Rаdi sе о 32 muških i 26 žеnske оsоbe, оd...

Od 2022. neki neće moći pokrenuti auto bez alkotesta

Od 2022. neki neće moći pokrenuti auto bez alkotesta

Zanimljivo je da se spominje utičnica za Alcolock što vjerojatno...

EVROPA STOP, ŠTA JE SA ZEMLJAMA REGIONA

EVROPA STOP, ŠTA JE SA ZEMLJAMA REGIONA

Evo kako i gdje od danas mogu putovati građani BiH