Ispiši ovu stranicu

AMERIKANCI RAZVILI SPECIJALNO ORUŽJE KOJIM ĆE BROJ KOLATERALNIH ŽRTAVA SVESTI NA MINIMUM

'Ninja bomba' sabljama ubija teroriste

Američka vojska već je nekoliko puta koristila ovo novo oružje, varijantu masovno korištenog projektila Hellfire, u Libiji, Siriji, Iraku, Jemenu i Somaliji

Pentagon i CIA razvili su specijalnu “Ninja bombu” kojoj je cilj što preciznije pogoditi metu, bez neželjenih popratnih žrtava. The Wall Street Journal objavio je da rade na unapređivanju borbenih dronova čija će raketa, umjesto visokorazornog eksploziva, nositi obične noževe.

Novi R9X, zvan “Ninja bomb”, neposredno prije udara u cilj širi oštrice sposobne  da probiju praktično svaku površinu, od automobila do betonskih zgrada. Cilj je novog oružja da se izbjegnu dosad masovne civilne žrtve: projektil bi bio namijenjen nekom istaknutom teroristu i samo on bi stradao od njega. Američka vojska je već nekoliko puta koristila ovo novo oružje, varijantu masovno korištenog projektila Hellfire, s drugačijom bojevom glavom, objavio je WSJ pozivajući se na neimenovani izvor američke vlade.

 

Ubojstvo

Koristili su ga u Libiji, Siriji, Iraku, Jemenu i Somaliji. Navodno je novu bombu s noževima CIA koristila u veljači 2017. za napad na drugu osobu u zapovjednom lancu al-Qa’ide, Abu Khayr al-Masrija. Američke vlasti objavile su da su koristile “Ninja bombu” prilikom ubojstva jednog od lidera al-Qa’ide Jamala al-Badawija u Jemenu u siječnju ove godine.

Smatra se da je Badawi organizirao napad na američki ratni brod USS Cole u Jemenu 2000. godine. Pritom je poginulo 17 američkih vojnika kad se ratnom brodu približio manji brod s više od 200 kilograma eksploziva. Amerikanci su se uspjeli osvetiti, Badawi je ubijen u preciznom napadu u glavnom gradu Jemena, Sani. Poginuo je samo on, nije bilo kolateralnih žrtava.

Potvrda

Abu Khayr al-Masri ubijen je u napadu američkog drona na njegov automobil u sirijskoj pokrajini Idlib. Američke vlasti su potvrdile da je ubijen u napadu u kojem je korišteno eksperimentalno oružje, modificirani zračni projektil Hellfire. U ovom slučaju stvar nije bila dovoljno precizna jer su Amerikanci, gađajući vozilo u pokretu, s al-Masrijem ubili i drugog džihadista koji je s njim bio u automobilu. Badawi je također ubijen u vozilu u kretanju, ali bio je sam u automobilu pa nije jasno bi li on ostao jedina žrtva i u slučaju da je bilo još putnika u vozilu.

Suočena sa žestokim kritikama zbog neselektivnih napada dronovima u kojima su život izgubile na stotine i tisuće civila u kriznim žarištima, američka vlada uložila je velike napore u razvijanje preciznijih oružja kako bi maksimalno smanjili broj kolateralnih žrtava. Ne zna se koliko je točno nevinih žrtava stradalo u ratu protiv terorizma nakon rujna 2001. i rušenja Twin Towersa u New Yorku. 

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće