Ispiši ovu stranicu

Norvežani pronašli "ruskog špijunskog kita" na Arktiku

Beluga kita koji je pronađen pored norveške obale s posebnim ruskim remenjem vjerojatno je dresirala ruska mornarica, tvrdi norveški ekspert.

Morski biolog profesor Audun Rikardsen rekao je kako je remenje imalo držač za GoPro kameru i etiketu prema kojoj je proizvedeno u Sankt Peterburgu. Norveški ribar uspio je ukloniti remenje s kita, javlja BBC, prenosi Index.hr

Rikardsen je dodao da mu je ruski kolega znanstvenik rekao kako ruski znanstvenici ne koriste takvu opremu. 

Rusija ima pomorsku bazu u ovoj regiji, što također upućuje na to da je kit možda dresiran za vojne svrhe.

Kit imao remenje s držačem za GoPoo kameru, ali bez kamere

Ovaj pitomi beluga kit prišao je norveškim brodovima pored Ingoye, arktičkog otoka koji je udaljen nekih 415 kilometara od Murmanska, gdje je ruska Sjeverna flota stacionirana. Belugama su arktičke vode prirodno stanište.

Norveška javna televizija NRK objavila je video na kojem se jasno vidi beluga kit s remenjem na sebi. 

Remenje je "bilo pričvršćeno vrlo tijesno oko njegove glave, ispred njegovih prsnih peraja, i imalo je spremnike". Rekao je da je imao držač za GoPro kameru, ali bez kamere. 

"Ruska kolegica rekla mi je da oni ne provode takve eksperimente, ali da zna da mornarica već godinama hvata beluge i obučava ih - najvjerojatnije je povezano uz to", rekao je prof. Rikardsen za BBC.

Ruski pukovnik: Imamo centar na Krimu gdje obučavamo vojne dupine

Ruski rezervni pukovnik, koji je prethodno pisao o korištenju morskih sisavaca u vojne svrhe, odbacio je teoriju da je uhvaćeni kit ruski špijun - ali nije porekao mogućnost da je kit pobjegao ruskoj mornarici. 

"Da smo koristili ovu životinju za špijuniranje, zar zaista mislite da bismo na nju pričvrstili broj mobitela s porukom, 'molimo, nazovite ovaj broj'? Mi imamo vojne dupine za borbene uloge, ne prikrivamo to", rekao je.

Objasnio je da ruska mornarica koristi dupine u prilično nevjerojatne svrhe: "U Sevastopolju (na Krimu) imamo centar za vojne dupine, obučene da rješavaju različite zadaće, od analiziranja morskog dna do zaštite vodene površine, ubijanja stranih ronilaca, pričvršćivanja mina za trupove stranih brodova."

Ovo postrojenje za dupine bilo je pod kontrolom Ukrajine, ali ruska mornarica ga je zauzela 2014. u sklopu ruske okupacije, a zatim i aneksije Krima. 

I Amerikanci obučavaju dupine i morske lavove za vojne svrhe

"Beluge, kao i dupini i kitovi ubojice, vrlo su inteligentne - one su arktičke životinje i vrlo su društvene, mogu biti dresirane kao pas", objasnio je Rikardsen. 

Remenje je bilo prilično teško ukloniti s ove beluge, dodao je. "Beluga je prilazila brodovima u više navrata kroz dva ili tri dana, tražeći hranu, s otvorenim ustima. Izazov je hoće li se kit sad naviknuti na prirodnu hranu. Također, trebat će pronaći grupu - ako ne, opet će vjerojatno prilaziti brodu", rekao je norveški znanstvenik.

Američka mornarica također je uspostavila program za dresiranje dupina i morskih lavova za vrijeme Hladnog rata, smješten u Kaliforniji. Prema stranicama američke mornarice, ove životinje se koriste za detektiranje neovlaštenog osoblja pod vodom koje bi moglo naštetiti američkim brodovima. 

Američka mornarica koristila je dupine i tijekom invazije na Irak 2003., a pomagali su u čišćenju podvodnih mina.

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće