Ispiši ovu stranicu

10.000 putnika zapelo zbog propasti aviokompanije: Znali su da neće letjeti, a ipak prodavali karte do zadnjeg trena

Smatra se kako je razlog propasti nemogućnost kompanije da ostvari profit na jako konkurentnom tržištu na kojem niske cijene letova imaju i tradicionalne zrakoplovne kompanije

Procjenjuje se da je oko 10 tisuća putnika zapelo u prometu u četvrtak kada je objavljeno da je propala islandska aviokompanija Wow Air, piše BBC. Među njima je iBarrai Omuireagain iz Dublina koji je trebao letjeti iz Detroita prema Dublinu u 19h po lokalnom vremenu.

“Tada su odgodili let, potom su ga odgađali svakih sat vremena, sve dok nisam u srijedu navečer upitao što se događa ukoliko propadne kompanija. Rečeno nam je kako se to neće dogoditi i dali su nam pizzu, kazavši kako očekujemo plan leta u sljedećih 15 minuta. Potom smo saznali da je let otkazan”, izjavio je Barrai Omuireagain. On i njegova obitelj proveli su noć u hotelu, a kada su se probudili saznali su da je kompanija propala.

Wow Air vodio je ovaj tjedan razgovore s vlasnicima dionica o prikupljanju svježeg novca. U posljednjih šest mjeseci razgovaralo se o potencijalnoj prodaji prijevoznika, prvo Icelandair, potom američkoj kompaniji Indigo Partners koja ima dionice u nekoliko drugih aviokompanija kao što je mađarski Wizz Air. Međutim, u četvrtak je službena stranica Wow Aira objavila da obustavlja poslovanje i otkazali su sve letove, te su dodali da bi putnici koji trebaju putovati trebali rezervirali letove drugih aviokompanija.

Međutim, kompanija je sve do objave o propasti prodavala karte za letove iako je znala kako neće biti letova.

Putnici koji su zapeli našli su se u problemima kako dalje, a stručnjaci kao što je Simon Calder navode kako u ovakvim situacijama druge aviokompanije nastoje uskočiti u pomoć, međutim da putnici ne bi trebali potrošiti bogatstvo na alternativnim letovima osim ukoliko su u žurbi.

Konkuretno tržište

Wow je 2011. osnovao direktor Skuli Mogensen. Ova niskotarifna kompanija narasla je na tisuću zaposlenih i prošle je godine u 11 zrakoplova prevezla 3,5 milijuna putnika. U Europi su letjeli i do Kopenhagena i Alicantea, te do Washingtona i Bostona u SAD-u.

Skuli Mogensen je u pismu radnicima napisao sljedeće: “Nikada sebi neću moći oprostiti što nisam prije poduzeo potrebne mjere, budući da je očito da je Wow bio nevjerojatna zrakoplovna tvrtka, a mi smo bili na pravom putu da ponovno napravimo velike stvari. ”

Smatra se kako je razlog propasti nemogućnost kompanije da ostvari profit na jako konkurentnom tržištu na kojem niske cijene letova imaju i tradicionalne zrakoplovne kompanije

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće