Ispiši ovu stranicu

Irački predsjednik: Strani borci ISIS-a mogli bi biti osuđeni na smrt

Od SAD-a podržane snage u Siriji predale su prošlog mjeseca Iraku oko 280 Iračana i stranaca osumnjičenih da su borci ISIS-a, rekla je iračka vojska

Irački predsjednik Bahram Salih je rekao da bi strani borci Islamske države kojima se sudi u Iraku mogli biti osuđeni na smrtnu kaznu, po razgovoru koji je objavio list The National iz Abu Dhabija u petak.

Borcima Islamske države "sudit će se po iračkom zakonu i mogu biti osuđeni na smrt ako budu proglašeni krivim" za ubijanje Iračana, prenio je list Salihovu izjavu.

Od SAD-a podržane snage u Siriji predale su prošlog mjeseca Iraku oko 280 Iračana i stranaca osumnjičenih da su borci IS-a, rekla je iračka vojska. Očekuje se još takvih izručenja po sporazumu o transferu oko 500 zarobljenika koje drže od SAD-a podržane snage u Siriji.

Premijer Adel Abdul Mahdi je rekao da će Irak ili pomoći u repatrijaciji tih zarobljenika koji nisu Iračani ili suditi onima za koje se sumnja da su počinili zločine protiv Iraka i Iračana.

Po iračkom zakonu oni bi mogli biti osuđeni na smrtnu kaznu.

Salihova izjava je prva javna potvrda da bi strani borci ISIS-a u Iraku mogli biti pogubljeni.

Irak, međutim, napominje da ne očekuje da će procesuirati sve borce ISIS-a prebačene iz Sirije. "To bi bilo previše tražiti od Iraka", rekao je Salih, piše Hina.

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće