Ispiši ovu stranicu

Smanjen nagib Krivog tornja u Pisi

Čuveni krivi toranj u Pizi ispravljen je za pola stepena nakon restauracijskih radova, a stabilnost je bolja od očekivane, kažu eksperti. Eksperti navode da se krivi toranj u Pizi malo manje naginje nego što je to ranije bio slučaj, piše list Guardian.

Toranj, koji je nagnut praktično od početka gradnje 1173. godine, izgubio je četiri centimetra nagiba u posljednje dvije decenije, navodi se u izvještaju nadzorne grupe koja se sastaje svaka tri mjeseca kako bi ocijenila stanje ovog spomenika kulture.

"Od početka restauracije, toranj se naginje za pola stepena manje", rekao je Nunziante Squeglia, profesor geotehnike na Univerzitetu Piza, dodajući da je ono što je važno stabilnost kule, koja je bolja nego što se prvobitno predviđalo, prenosi Srna.

Struktura, koja je teško oštećena tokom Drugog svjetskog rata, zatvorena je za javnost 1990. godine zbog bezbjednosti i nije otvarana 11 godina.

Nadzorna grupa formirana je 2001. godine nakon što je inženjer Michele Jamiolkowski koordinisao međunarodnom komisijom kako bi se sačuvao ovaj simbol Italije i graditeljstva.

Ova kula zvonik, simbol moći pomorske republike Pize u srednjem vijeku, bila je defektna od početka zbog poroznog tla od gline na kojem je izgrađena.

Nakon što su završena tri sprata, radovi su prekinuti i nastavljeni tek nakon 90 godina i to po dijagonali kako bi se neutralisao nagib. Radovi su opet prekinuti da bi bili nastavljeni 1372. godine.

Više od pet miliona turista svake godine posjeti kulu, koja se nalazi iza katedrale u Pizi. Do vrha kule potrebno je preći 269 stepenica.

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće