25 Travanj 2019
Windows Media Player Winamp Real Player QuickTime

BBC o historijskim izborima: Ovo je početak kraja Trampove ere

Sada opozicija u SAD ima poluge za zaustavljanje i obaranje nekih prijedloga koje donosi predsjednik, pa čak i opoziv samog predsjednika

U Americi su održani kongresni izbori koje već sada mnogi opisuju kao historijske. Ukratko - republikanci, članovi stranke američkog predsjednika Donalda Trampa (Trump), izgubili su većinu u Zastupničkom domu Kongresa, ali su zadržali kontrolu nad Senatom.

BBC je tim povodom objavio vrlo zanimljivu analizu u kojoj otkriva šta će gubitak kontrole nad Zastupničkim domom značiti za Trampove republikance i do čega može dovesti promijenjeni odnos snaga u Zastupničkom domu.

Era potpune vladavine Trampa i republikanaca je završena

Reporter BBC-ja iz SAD Entoni Zurčer (Anthony Zurcher) piše kako je "era potpune vladavine Trampa i republikanaca završena".

Iako je Tramp u Bijeloj kući tek dvije godine, period koji je možda pretjerano nazivati "erom", BBC navodi kako se u vladavini Donalda Trampa dani i sedmice ponekad čine kao prava vječnost.

U dvije godine Trampove vladavine američki predsjednik je itekako politički profitirao uz prijateljski nastrojen Kongres, koji je bio pod kontrolom njegove stranke. Kongres je tako u velikom broju slučajeva podržavao Trampove riječi i djela te se prilagođavao njegovim politikama, dok je u isto vrijeme zazirao od propitkivanja njegovih poteza.

Za dva mjeseca, kad demokrati i službeno preuzmu većinu u Zastupničkom domu Kongresa, sve to će se promijeniti, piše reporter BBC-ja.

Zastupnički dom Kongresa, koji je dosad uredno donosio oštre zakone usmjerene protiv migranata, rušio Obamin sistem zdravstvene zaštite i rezao socijalne programe (iako su mnogi od tih zakona padali kasnije u Senatu), sada će promijeniti prioritete i krenuti s donošenjem progresivnih mjera, piše BBC.

Bitno sužen manevarski prostor Trampu

Nova predsjednica Zastupničkog doma trebala bi, barem prema najavama, postati demokratkinja Nensi Pelosi (Nancy Pelosi), koja je već najavila paket mjera koje će se baviti problematikom etike vladajućih, ali i izbornom reformom.

Liberali sada, unatoč činjenici da će imati žestok otpor u Senatu, napokon imaju platformu na kojoj mogu pokazati šta bi napravili s punom kontrolom nad Zastupničkim domom Kongresa, a možda čak i Bijelom kućom nakon izbora 2020. godine.

U međuvremenu će predsjedniku Trampu biti bitno sužen manevarski prostor, jer će za provođenje svojih politika trebati podršku zastupnika obje stranke, što se trenutno čini prilično teškim zadatkom za čovjeka koji je protekle dvije godine proveo žestoko vrijeđajući svoje političke oponente iz Demokratske stranke.

No, ono što bi Trampa moglo zabrinuti još više je činjenica da će demokrati sada imati priliku i službenim kanalima propitkivati njegovu administraciju. 

To se prvenstveno odnosi na obavještajni odbor Zastupničkog doma, koji je vodio istragu o ruskom uplitanju u američke predsjedničke izbore na kojima je Tramp 2016. godine osvojio vlast. Taj odbor sada će biti pod kontrolom glasnog Trampovog protivnika Adama Šifa (Schiff), koji je obećao da će dobrano provjeriti predsjednikovo poslovanje u stranim državama.

Moguće je i da će na svjetlo dana uskoro izaći i podaci s Trampove porezne prijave, koju neki predsjednikovi liberalni protivnici smatraju svojevrsnim "Svetim Gralom", piše BBC.

Moguć i opoziv predsjednika

No, vjerovatno najvažniji element promjene u Zastupničkom domu Kongresa odnosi se na mogućnost pokretanja procedura opoziva predsjednika Trampa.

Naime, potrebna je tek obična većina u Zastupničkom domu za prvi korak prema pokretanju procedure opoziva predsjednika, a demokrati sad imaju tu većinu.

Do ovih izbora demokrati su zazirali od mogućnosti pokretanja procedure opoziva. No, ako specijalni istražitelj Robert Muler (Mueller) u narednim danima ili sedmicama Kongresu dostavi svoj izvještaj o mogućoj saradnji Rusije i Trampove predizborne kampanje, ta računica bi se mogla vrlo brzo promijeniti, piše BBC.

Veća kontrola nad Senatom - dobra vijest za Trampa

Ipak, činjenica da su republikanci na ovim izborima dodatno ojačali svoju kontrolu nad Senatom nesumnjivo je dobra vijest za Trampa.

No, vjerovatno najvažniji zaključak nakon američkih kongresnih izbora odnosi se na šire implikacije za Trampovu političku moć. Naime, Tramp je dvije godine vladao Amerikom na način da je prvenstveno mislio na svoju bazu lojalnih glasača, počevši od trgovine preko imigracije pa sve do vanjske politike. Za razliku od svojih prethodnika, nije se naročito trudio pružiti ruku suradnje onima koji ga ne podržavaju.

Ako Tramp želi i drugi mandat, to će se vrlo vjerovatno morati promijeniti.

Pročitano 94 puta

Napiši komentar

Molim upišite sva obavezna polja označena zvjezdicom (*).
Dozvoljena je uporaba HTML koda

Zadnje vijesti

Nastavka suđenja za ratne zločine u Orašju

Nastavka suđenja za ratne zločine u Orašju

Svjedok tužiteljstva tvrdi da je vojna policija bila podčinjena Matuzoviću

Članovi PUŽ-a Orašje osvojili 11 medalja na Specijalnoj olimpijadi u Tuzli

Članovi PUŽ-a Orašje osvojili 11 medalja na Specijalnoj olimpijadi u Tuzli

Članovi Udruge osoba s posebnim potrebama “PUT U ŽIVOT” Orašje...

Obilježena 27. obljetnica stradanja dvojice branitelja iz Bukove Grde

Obilježena 27. obljetnica stradanja dvojice branitelja iz Bukove Grde

Bukova Greda i njeni mještani danas su se prisjetili tragične...

Zatvor može dovesti do pojave nesnosnih bolova

Zatvor može dovesti do pojave nesnosnih bolova

Evo koji je dio vašeg tijela najosjetljiviji

Prava istina o sezoni alergija: Kada se pojavljuju različite vrste polena i ima li uopće lijeka

Prava istina o sezoni alergija: Kada se pojavljuju različite vrste polena i ima li uopće lijeka

Simptomi su suzne oči i zapušen nos, kihavica, kašljanje, šištanje...

Dodaci hrani koje morate imati

Dodaci hrani koje morate imati

Osim davanja boljeg okusa hrani oni čuvaju naše zdravlje, pa...

Kad tijelo više ne može: 20 znakova da pucate od stresa

Kad tijelo više ne može: 20 znakova da pucate od stresa

Hronični stres najčešće tiho, ali konstantno utiče na naš organizam,...

Operacija na vrijeme sprečava slabovidost

Operacija na vrijeme sprečava slabovidost

Može biti posljedica urođenog stanja ili stečena tokom života

Tri najgore vrste doručka, koje treba da izbjegavate

Tri najgore vrste doručka, koje treba da izbjegavate

Doručak je najvažniji obrok u danu. Njime pokrećemo organizam i...

Do 2050. u morima više plastike nego ribe

Do 2050. u morima više plastike nego ribe

Prema podacima Ujedinjenih nacija, 30 odsto riba otrovano je plastikom,...

Uprave za inspekcijske poslove FBiH počela provjeru diploma

Uprave za inspekcijske poslove FBiH počela provjeru diploma

Postupajući po nalogu Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, Federalna uprava...