Ispiši ovu stranicu

Najniža stopa nezaposlenosti u EU od 2000. godine

Najveći pad na godišnjem nivou zabilježen je na Kipru

Stopa nezaposlenosti u Evropskoj uniji u septembru ove godine iznosila je 6,7 posto, što je njena najniža od januara 2000., pri čemu se Hrvatska nalazi među zemljama s najvećim padom te stope na godišnjem nivou, pokazuje izvještaj Eurostata.

U septembru je sezonski prilagođena stopa nezaposlenosti u EU iznosila 6,7 posto spustivši se sa 7,5 posto u septembru lani, dok je u odnosu na mjesec avgust ostala nepromijenjena, navodi se u izvještaju evropskog ureda za statistiku, objavljenom krajem prošle sedmice.

Najniža stopa nezaposlenosti

Time je zabilježena najniža stopa nezaposlenosti u EU od januara 2000. godine, kada su se počeli prikupljati mjesečni podaci.

U eurozoni je septembarska stopa nezaposlenosti iznosila 8,1 posto, pa je ostala nepromijenjena u poređenju s mjesecom prije, dok je u odnosu na godinu ranije smanjena za 0,8 postotnih bodova. Tako je ostala na najnižoj stopi od novembra 2008. godine, napominju u Eurostatu.

U septembru je u EU bilo nezaposleno 16,57 miliona građana, od čega 13,15 miliona u eurozoni, procjenjuje Eurostat. U usporedbi s avgustom, broj nezaposlenih osoba smanjio se za 35 hiljada u EU, dok je u eurozoni povećan za 2.000.

Najnižu stopu zabilježila Češka

U usporedbi s prošlogodišnjim septembrom, broj nezaposlenih smanjen je za 1,79 miliona u EU, a u eurozoni za 1,31 milion.

Među zemljama članicama EU, najnižu stopu nezaposlenosti u septembru je zabilježila Češka, od 2,3 posto. Slijede Njemačka i Poljska, obje sa stopom od 3,4 posto.

Najvišu stopu nezaposlenosti, pak, bilježe Grčka, 19 posto u julu prema posljednjim dostupnim podacima, i Španjolska, 14,9 posto.

Pad nezaposlenosti na godišnjem nivou

Najveći pad nezaposlenosti na godišnjem nivou zabilježen je na Kipru, s 10,2 posto na 7,4 posto, a potom u Hrvatskoj, s 10,5 na 8,2 posto.

Slijedi Grčka koja je na godišnjem nivou, zaključno sa julom, zabilježila pad s 20,9 na 19 posto. Portugal je zabilježio pad s 8,5 na 6,6 posto, a slijedi Španija s padom sa 16,7 posto na 14,9 posto.

U Hrvatskoj je stopa nezaposlenosti, mjerena ILO-ovom metodologijom, u septembru iznosila 8,2 posto, što je u usporedbi s avgustu za 0,2 posto manje.

Bez posla je u septembru, prema Eurostatovim podacima, bilo 147 tisuća hrvatskih građana, pet hiljada manje nego u avgustu. U usporedbi sa septembrom prošle godine, broj nezaposlenih smanjio se za 45 hiljada.

Pad nezaposlenosti među mladima na godišnjem nivou

Eurostatov izvještaj pokazao je i da je u septembru stopa nezaposlenosti mladih, u dobnoj grupi do 25 godina, u EU iznosila 14,9 posto, isto kao i u prethodnom mjesecu, dok je na godišnjem nivou pala za 1,6 postotnih bodova.

U eurozoni je, pak, ta stopa u septembru pala za 1,5 postotnih bodova na godišnjem nivou, dok je na mjesečnoj ostala nepromijenjena, na 16,8 posto.

U EU je u septembru broj nezaposlenih u dobnoj grupi do 25 godina iznosio 3,33 miliona, od čega 2,4 miliona u eurozoni.

U usporedbi s istim prošlogodišnjim mjesecom, broj nezaposlenih mladih smanjen je za 385 hiljada u EU, a za 212 hiljada u eurozoni.

Najniže stope nezaposlenosti među mladima u septembru su zabilježile Češka i Njemačka, obje sa 6,3 posto, te Holandija, sa 7,5 posto.

Najviše stope nezaposlenosti zabilježene su u Grčkoj 37,9 posto u julu, Španiji 34,3 posto, i Italiji 31,6 posto.

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće