Ispiši ovu stranicu

Salvini protestuje što ga katoličke novine porede sa satanom

Ministar unutarnjih poslova Mateo Salvini uputio je protest vodećem italijanskom katoličkom sedmičniku, "Famiglia Cristiana", nakon što ga je uporedio sa satanom na svojoj naslovnici zbog njegovog beskompromisnog stava prema imigraciji.

"Izlazi Salvini", napisao je uticajni magazin na naslovnici, u očiglednoj aluziji na srednjovjekovnu katoličku formulu za egzorcizam osobe zaposjednute đavolom - "izlazi satano".

- Ništa lično ni ideološki. To je samo jevanđelje - piše magazin, koji je citirao brojne italijanske biskupe duboko kritične prema Salvinijevom potezu da blokira dolazak migranata u italijanske luke.

- Oni me upoređuju sa Satanom. Ja to ne zaslužujem - izjavio je Salvini, koji je čelnik ekstremno desničarske Lige i također je zamjenik premijera u novoj vladi.

- Sretan sam zbog činjenice da primam svakodnevnu podršku od muškaraca i žena Crkve - dodao je on u svom postu na Facebooku.

Magazin je odgovorio na Salvinijeve kritike, pišući na svom websiteu: "Zamjenik premijera Salvini ima prilično 'lično' poimanje katehizma i također jevanđelja. Sudeći po Božjoj riječi, svima će nam biti suđeno po ljubavi prema našem susjedu".

Salvini nastoji limitirati broj migranata koji ulaze u zemlju i zatvoriti italijanske luke za humanitarne spasilačke brodove, tvrdeći da Rim snosi nepošteno breme unutar EU u bavljenju s tražiocima azila.

Više od 650.000 migranata domoglo se Italije od 2014., ali su te brojke u naglom padu u proteklih 12 mjeseci.

Famiglia Cristiana prodaje se u više od 250.000 primjeraka sedmično, čineći je jednim od najtiražnijih magazina u Italiji.

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće