Ispiši ovu stranicu

Internetom hara virus koji cilja Google Chrome, evo kako se zaštititi

Najnoviji update preglednika Google Chrome ponovno sadrži ranjivu tačku nadimka ‘Download Bomba’. Verzija 67 poništila je popravak istog problema kojeg je donijela verzija 65 iz marta 2018.

No, šta to zapravo znači i šta možete učiniti?

‘Bomba’ je gadan trik koji uzrokuje da vaš preglednik istodobno inicira stotine preuzimanja i na kraju se zamrzne. Prethodno se upotrebljavala za blokiranje stranica tako što bi ih prevaranti zauzeli, a zatim od žrtava tražili otkupninu. Nesretnicima bi se na stranici pojavio samo telefonski broj kojeg su morali nazvati da otključavaju stranicu, piše Tech Advisor.

Malwarebytes je krajem 2017. otkrio ovu pogrešku, nakon čega ju je Google zakrpao u verziji 65.0.3325.70. Popravak koji je primijenjen u Chrome verziji 65 uklonjen je u verziji 67, što znači da su ažurirani preglednici ponovno izloženi.

Napadima je izloženo više preglednika, ne samo Chrome. Firefox, Vilvadi, Opera i Brave također mogu postati meta, barem prema testovima koje je proveo Bleeping Computer.

Nekoliko je načina na koji to možete učiniti, a prvi i najjednostavniji je blokiranje oglasa. Malwarebytes tvrdi da je većina takvih bombi distribuirana putem zlonamjernog oglašavanja i kako takva upotreba aplikacija za blokiranje može pomoći u sprječavanju takvih napada. Možete besplatno preuzeti AdBlock iz trgovine aplikacija za Chrome.

Bleeping Computer smatra da Microsoftov preglednik Edge nije pogođen bombom.

Ako ste već naišli na bombu, na Windowsu možete pokrenuti Upravitelj zadacima tako da pritisnete Ctrl + Alt + Del i odaberete tu opciju. Koristite ovo za prisilno odustati od bilo kojeg procesa preglednika.

Premda nije preporučljivo jer nova verzija donosi popravke mnogih drugih nedostataka, možete vratiti Chrome na stariju verziju. Deinstalirajte trenutnu verziju i ponovo instalirate neku stariju, negdje između 65.0.3325.70 i 67.0.3396.87.

Posljednji i najučinkovitiji korak je da instalirate neki antivirusni program. Ova prijetnja ‘Download Bombom’ je najnovija, ali ne i posljednja. Stoga se isplati uvijek imati pristojan antivirus instaliran na računalo. Obavezno ga ažurirajte i redovito skeniranje računalo. Evo prijedloga nekih od najboljih besplatnih softvera za zaštitu računala.

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće