Ispiši ovu stranicu

SVE JE BILA LAŽ Ukrajinskih i zapadnih medija: “Ub1jeni” ruski novinar Arkadij Babčenko je zapravo živ!

Prijavljeno ubojstvo ruskog novinara Arkadija Babčenka u utorak u Kijevu je zapravo unaprijed isplanirana igra ukrajinske policije, rekao je visoki predstavnik, čelnik Službe nacionalne sigurnosti Ukrajine (SBU), Sergej Gricak.


Gricak je pred novinarima u društvu Babčenka danas izjavio kako je Arkadij Babčenko živ i neozlijeđen. Tvrdio je kako je SBU imao sve informacije o planiranom pokušaju atentata na novinara i djelovao je kako bi spriječio napad.

“Želim čestitati njegovoj obitelji, svima nama i cijelom svijetu koji ovo promatraju i čestitamo Babčenku na trećem rođendanu”, napisao je Gricak na svojoj Facebook stranici.

Treći rođendan je referenca na navodno posljednju objavu novinara u kojoj je 29. svibnja opisao kako je prije nekoliko godina izbjegao smrt. Naime, Babčenko je napisao “kako je dan kada nije bilo mjesta u ukrajinskom vojnom helikopteru, koji se kasnije srušio u istočnoj Ukrajini, njegov drugi rođendan”.

Nakon izvješća o ubojstvu Babčenka su neki ukrajinski dužnosnici istog trenutka optužili ruske obavještajne službe da su organizirale atentat. Nije bilo odmah jasno jesu li ti dužnosnici učinili to kao dio spektakla ili su jednostavno slijedili svoju uobičajenu naviku se Moskvi pripiše sav kriminal visokog profila, bilo gdje da se dogodi u svijetu, posebno u Ukrajini.

Babčenko je sam rekao kako je plan insceniranja njegove smrti proveden u sklopu šire operacije SBU kako bi se spriječili “masovni teroristički napadi” u Ukrajini.

“Koliko ja znam, ova operacija je bila u planu već dva mjeseca. Mene su u sve uputili prije mjesec dana. Tijekom ovog mjeseca su dečki jako i naporno radili. Uvijek su bili u kontaktu sa mnom. Razmislili smo, promišljali o stvari i postupali. I ova tajna akcija bila je rezultat”, rekao je novinarima.

Komentirajući razvoj događaja, predsjednik Odbora za vanjske odnose u ruskom Senatu, Konstantin Kozačev, nazvao je ovaj potez “jednom od niza razočaravajućih akcija ukrajinskih vlasti usmjerenih protiv Rusije”, te kako mu je što je Babčenko pristao biti dio toga.

Andrej Babčenko je živ! – VIDEO Konferencija za novinare časnika SBU i Andreja Babčenka 112.ua

Podsjetimo, Arkadij Babčenko, ruski državljanin i novinar koji živi u Ukrajini, jučer je navodno “ubijen u Kijevu”. Prema prvim informacijama je Babčenko preminuo na putu za bolnicu, nakon što ga je supruga pronašla u lokvi krvi u njihovom domu. Rečeno je da je upucan s dva hica.

Babčenko je bio veteran ratnog dopisništva i tijekom godina je radio za niz medija. Prije svoje karijere kao novinar se borio se u redovima ruske vojske tijekom dva rata u Čečeniji.

Kasnije je postao kritičar ruskih vlasti i sudjelovao u opozicijskim pokretima. Napustio je Rusiju u veljači 2017. godine, rekavši kako je zabrinut za svoju sigurnost. Naposljetku se naselio u Ukrajini, gdje se zaposlio na televiziji ATR, takozvanog Medžilisa krimskih Tatara.

Video sadržaj

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće