Ispiši ovu stranicu

U Bavarskoj stupila na snagu uredba o križevima u javnim ustanovama

U svim ulaznim prostorima javnih ustanova mora biti istaknut križ kao 'izraz historijskog i kulturnog identiteta Bavarske'.

Uredba bavarske vlade o obvezi isticanja križa kao kršćanskog simbola u svim javnim ustanovama stupila je na snagu u petak no i dalje izaziva oprečne reakcije kako u Bavarskoj tako i širom Njemačke.

"Suvereni premijer bi priznao pogrešku i povukao uredbu", rekla je opozicijska čelnica u bavarskom parlamentu i predsjednica bavarskog ogranka Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) Natascha Kohnen za dnevnik Augsburger Allgemeine.

Kohnen je premijera Bavarske Markusa Soedera (Kršćansko-socijalna unija CSU) iznova optužila da kršćanski simbol zloupotrebljava u predizborne svrhe, prenosi Hina.

Izbori za bavarski parlament održavaju se u oktobru, a CSU-u prijeti gubitak apsolutne većine.
'Kršenje Ustava'

Za opozicione Zelene uredba o obvezi isticanja križeva u javnim ustanovama je "jasno kršenje Ustava" i njegovih propisa o razdvajanju države i crkve.

Prema uredbi Bavarske vlade od 24. aprila, od danas u svim ulaznim prostorima javnih ustanova, s izuzećem univerziteta, pozorišta i muzeja, mora biti istaknut križ kao "izraz historijskog i kulturnog identiteta Bavarske".

Odnosi se na državne ustanove, dakle one ustanove koje su u direktnoj nadležnosti centralnih bavarskih vlasti dok je gradovima i općinama prepušteno da sami odluče o isticanju križeva.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Bavarske objavilo je da nisu predviđene kontrole provodi li se ili ne provodi ova uredba o križevima koja je izazvala kontroverze i unutar Katoličke crkve u Njemačkoj.

Minhenski kardinal Reinhardt Marx kritizirao je takvu uredbu smatrajući da će ona samo unijeti razdor.

"Osim toga, ko križ vidi samo kao kulturni i historijski izraz identiteta taj nije shvatio njegovo značenje“, rekao je Marx u razgovoru za dnevnik Sueddeutsche Zeitung.

Izvor: Agencije

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće