Ispiši ovu stranicu

AMERIKA SE SPREMA ZA RAT U EUROPI!

Bijesni građani prosvjeduju protiv američkih vojnih konvoja koji su preplavili Europu

Transport američkih vojnih snaga diljem Europe opisan je kao jedan od najvećih takve vrste od kraja Hladnog rata – i, prema tradiciji, već se suočio sa bijesom lokalnih stanovnika
Deseci američkih vojnih konvoja će ovaj tjedan preplaviti Europske ceste kao dio vježbe koja će poboljšati transportnu logistiku na kontinentu u slučaju rata.

Ali svi lokalni stanovnici nisu sretni zbog toga.

Predviđene za tri baltičke države i Poljsku, Rumunjsku, Bugarsku i Mađarsku, konvoji su dio brigade od 3300 američkih vojnika, koji su zajedno s 2500 komada opreme trenutno smještene u Antwerpenu u Belgiji.

Njihov dolazak u Europu dio je operacije “Atlantic Resolve”, stalnog reagiranja Washingtona na krizu Ukrajine i ujedinjenja Krima s Rusijom 2014. godine.

“Ponekad, ono što je staro je opet novo, i to ponovo dolazi ovdje” – izjavio je novinarima ranije ovog mjeseca general major Steven Shapiro, zapovjednik 21. vojnog ratišta, koji podupire američke vojne operacije u Europi. “Antwerpen i Rotterdam bili su glavna luka kada smo radili tijekom hladnog rata ... Vraćamo se u Antwerpen na velika vrata”.

Vojni hardver će se kretati po Europi preko riječnih teglenica, željeznica i cesta. Dužnosnici su opisali implementaciju kao veliku vježbu koja je usmjerena na poboljšanje logističkih vještina potrebnih u slučaju izbijanja rata u Europi.

Transport američkih vojnih snaga diljem Europe opisan je kao jedan od najvećih takve vrste od kraja Hladnog rata – i, prema tradiciji, već se suočio sa bijesom lokalnih stanovnika.

Američki konvoji koji putuju kroz Njemačku na putu u Poljsku suočili su se s nezadovoljstvom lokalnih vlasti – i vlada.

“Mislim da nam dugoročno ne pomaže ako se tenkovi pomiču prema dolje i gore na obje strane granice”, izjavio je Dietmar Woidke, državni premijer pokrajne Brandenburga, početkom ove godine. Međutim, glasnogovornik vlade uzeo je neutralniji pristup vojnim pokretima u izjavi objavljenoj u ponedjeljak.

“Nismo htjeli da prođu bez ikakvog otpora” – izjavila je za DW Diana Golze, ministrica rada i socijalnih poslova za pokrajnu Brandenburg, koja je nazočila demonstraciji. “Mislimo da ovo nije dobro vrijeme za preseljenje vojnika na granicu između Poljske i Rusije ... Mora postojati diplomatski put, a ne samo oštrenje mačeva.”

Lokalni stanovnik koji je prisustvovao demonstraciji s natpisom “Amis go home” rekao je njemačkom dnevniku: “Nikad nismo iskusili Ruse koji imaju zle namjere. A sada nas pokušavamo zaratiti jedne protiv drugih što nije u interesu njemačkog naroda – ni ljudi na zapadu ni na istoku. Iza toga postoji moćna elita koja nas želi zaratiti.”

Još jedan prosvjednik izjavio je za DW: “Ovdje sam da zaustavim ludilo američkih vojnika koji se šalju na rusku granicu, ali očito ovdje nikoga nije briga.”

Tijekom manevara, brojni konvoji su suočeni sa prosvjednicima u gradovima i mjestima diljem Njemačke i Češke Republike.

U to je vrijeme je češke građane podsjetila Vlada da je bacanje rajčica ili jaja na američka vozila kažnjivo do tri godine zatvora.

Jedan posebno snalažljiv češki građanin pribjegao je drugoj taktici: On je spustio hlače i pokazao ono što zaslužuje američki konvoj u prolazu.

Bivši poručnik u češkim oružanim snagama izjavio je u intervjuu ovog tjedna kako planira organizirati nove akcije javne neposlušnosti kako bi se prosvjedovalo protiv suglasnosti Praga sa američkim vojnim akcijama koje ugrožavaju europsku sigurnost.

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće