Ispiši ovu stranicu

Sjeverna Koreja rastavlja postrojenje u kojem je provodila nuklearna testiranja

Sjeverna Koreja počela je s rastavljanjem postrojenja u kojem su provodili nuklearna testiranja, piše ''Guardian''.

Portal dodaje da se to vidi i po satelitskim snimkama koje su u njihovom posjedu te da na ovaj način Sjeverna Koreja održava obećanje koje je dao Kim Jong-un.

Fotografije su snimljene 7. maja, a na sajtu koji vodi bivši američki diplomata nazvane su "prvim definitivnim dokazom da je rastavljanje postrojenja za nuklearne testove već u toku", navodi ''Guardian''.

Lokacija koja je smještena na sjeveroistoku zemlje korištena je za svih šest nuklearnih testiranja koja je provela Sjeverna Koreja, a nalazi se duboko u planinama Sjeverne Koreje.

Kim Jong-un obvezao se da će zatvoriti taj kompleks nakon historijskog susreta s predsjednikom Južne Koreje Mun Jae-inom (Moon).

Uoči sastanka vođa dviju Koreja pojavile su se informacije da je ta lokacija zatvorena i da se ne može više koristiti, a sam Kim Jong-un je to ubrzo demantirao rekavši kako su unutar lokacije ostala dva upotrebljiva tunela.

Fotografije koje su se sada pojavile pokazuju kako su uklonjene glavne zgrade, kao i nekoliko manjih, a uklonjen je i pružni prilaz lokaciji.

Zatvaranje ove lokacije već su pozdravili SAD, Južna Koreja i UN.

Osim toga, ministarstvo vanjskih poslova Sjeverne Koreje poručilo je da će uskoro pozvati strane novinare na tu lokaciju da bi svjedočili njegovom uklanjanju.

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće