Ispiši ovu stranicu

Grčka i Turska na ivici rata: Dovoljna je iskra da zapali svijet

Dok su sve oči svijeta uprte na Iran i Sjevernu Koreju, dva susjeda polako su kliznula u opasno područje u kome bi i najmanje pogrešno tumačenje moglo dvije zemlje uvesti u ozbiljan konflikt, koji ne isključuje i oružani sukob, ocjenjuje list "The Christian Science Monitor".

Podsjeća se da tenzije između Grčke i Turske konstantno rastu u oblasti Egejskog mora, a tenzije su dodatno podignute nakon što je Turska odbila pustiti dva grčka stražara, zarobljena pored granice, zbog navodnog upada u turski teritorij. Grčka tvrdi da su se vojnici izgubili po jakom snježnom nevremenu i da su sasvim slučajno ušli na teritorij Turske, dok Turska smatra da je riječ o špijunima.

Također, razlog napetosti su i konstantne vojne vježbe i na kopnu i na moru, tik uz granicu s Turskom, kao i najava Grčke da će prema granici s Turskom poslati još 7.000 vojnika.

Grčka i Turska prepucavaju se i "na nebu". Prošlog mjeseca su i grčki i turski avioni zamalo ušli u zračni prostor susjeda, zbog čega su Turci ispalili hice upozorenja ka Grcima, a Grci ka Turcima, kada je njihov avion bio nadomak grčkog prostora. Broj provokacija na otocima Egejskog mora ne može se tačno ni pobrojati. Sad je pitanje koliko su stvari loše? Veoma loše, ocjenjuje "Christian Science Monitor" i ističe da nijedno sporno pitanje između dvije zemlje još od 1996. nije riješeno, poput razgraničenja na Egejskom moru, kao i pitanje Kipra.

Po svemu sudeći, ni sadašnje vlasti neće ih riješiti jer, primjera radi, u Grčkoj je ministar odbrane jak desničar vlasti, koji za Erdoana kaže da je "ludak", dok su vlasti u Ankari nacionalistički nastrojene. A pošto se u Turskoj bliže izbori, situacija će biti još zapaljivija.

Analitičari ocjenjuju da je cjelokupan odnos Turske i Grčke postao toliko napet da bi i najmanje nerazumijevanje, pogrešna procjena ili potez mogli dovesti do oružanog sukoba.

Oni kao vjerovatan scenario postavljaju situaciju da bi se olako moglo desiti da, naprimjer, grčki avion obori turski koji mu se približava, što bi direktno dovelo do oružanog sukoba.

Video sadržaj

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće