22 Listopad 2017
Windows Media Player Winamp Real Player QuickTime

Katalonski predsjednik tvrdio je da će proglasiti neovisnost pa se naprasno povukao. Što sada?

Iako je katalonski predsjednik Carles Puigdemont u svom napeto očekivanom govoru izjavio da prihvaća mandat za katalonsku neovisnost - za koji tvrdi da ga je dobio od naroda na referendumu održanom 1. listopada - ipak se suzdržao od jednostranog proglašenja nezavisnosti.

“Spreman sam ići putem nezavisnosti. 1.10. je promijenio situaciju, sad smo na povijesnom raskrižju. Kao predsjednik stavljam pred vas rezultate referenduma i prihvaćam mandat da Katalonija bude nezavisna država kao republika”, izjavio je Puigdemont pred katalonskim parlamentom.

Podsjetimo, 90 % glasača na referendumu glasalo je za nezavisnost, ali izlaznost je iznosila samo 43 % katalonskog glasačkog tijela - 2.3 od 5.3 milijuna Katalonaca s pravom glasa.

Prijetnja Madrida o preuzimanju vlasti vjerojatno se neće ostvariti

Ova suspenzija deklaracije nezavisnosti zasigurno je razočarala milijune katalonskih separatista koji su prije deset dana, unatoč nasilnoj i pretjeranoj represiji španjolske policije, glasali za odcjepljenje od Španjolske. S druge strane, Katalonci koji su za ostanak unutar zajedničke države - i kojih, prema zadnjoj anketi, ima više nego pristaša nezavisnosti - mogu biti zadovoljni.

Nadalje, prijetnja Madrida da će suspendirati katalonsku autonomiju i preuzeti direktnu vlast, pozivajući se na članak 155 španjolskog Ustava koji predviđa takvu mogućnost u slučaju da vlast u autonomnoj regiji “ne ispunjava obveze koje ima prema Ustavu ili drugim zakonima, ili djeluje na način koji se ozbiljno protivi općem interesu Španjolske”, sada se vjerojatno neće ostvariti.

Ovaj članak Ustava koji je usvojen na temelju referenduma iz 1978., a za koji su glasali i Katalonci, nikad dosad nije primijenjen. Tu odluku bi morao donijeti španjolski Senat, gornji dom parlamenta, ali u njemu Rajoyjeva Narodna stranka ima sigurnu većinu.

Španjolski Ustavni sud već je proglasio katalonski referendum neustavnim, budući da se Ustav, iako garantira autonomiju pojedinim nacionalnostima poput katalonske, izričito temelji na "neraskidivom jedinstvu španjolske nacije, zajedničke i nedjeljive domovine svih Španjolaca".

“Ako svi djeluju odgovorno, možemo razriješiti konflikt na odgovoran i smiren način"

Puigdemont je pozvao na otvaranje dijaloga između Barcelone i Madrida. “Ako svi djeluju odgovorno, možemo razriješiti konflikt na odgovoran i smiren način”, naglasio je. Na ovaj način je odustao od svog obećanja da će u slučaju pozitivnog rezultata na referendumu njegova vlada jednostrano proglasiti nezavisnost, i to u roku od 48 sati.

Katalonski predsjednik je ponovio poziv španjolskom premijeru Marianu Rajoyju na dijalog, a sličan poziv na dijalog i međunarodno posredovanje u razrješenju kriza jučer je uputila i gradonačelnica Barcelone, koja se protivi jednostranom proglašenju nezavisnosti na temelju referenduma.

Ostaje za vidjeti kako će Madrid reagirati na ovakav razvoj situacije i hoće li otvoriti mogućnost za kompromis. Španjolski ministar gospodarstva jučer je ponovio nepokolebljivi stav svoje vlade, kriveći "radikalnu" i "neodgovornu" katalonsku vladu i prozivajući njene postupke kao "pobune protiv vladavine prava" koja je "temelj suživota, ne samo u Španjolskoj nego i u Europi".

Kako piše BBC, Madrid bi eventualno mogao pokazati spremnost na kompromis Barceloni obnovom dijelova katalonskog statuta, regionalne verzije ustava, koje je poništio španjolski Ustavni sud 2010.: o Kataloniji kao naciji, katalonskom kao primarnom službenom jeziku u regiji i većoj financijskoj autonomiji od središnje vlasti. Ova odluka Ustavnog suda, koji je donio odluku na zahtjev Rajoyjeve vlade, bila je uz gospodarsku krizu ključni poticaj za rast katalonskog separatizma.

Osim toga, Rajoy bi hipotetski mogao ići u promjenu Ustava kojom bi dozvolio pravno važeći referendum o katalonskoj nezavisnosti, ali za takvu inicijativu bi trebao podršku kralja, kao i dvotrećinsku većinu u parlamentu.

Je li se Puigdemont predomislio zbog intervencije Bruxellesa?

Iako su se čelnici Europske unije uglavnom odbili miješati u krizu između Madrida i Barcelone, ocjenjujući je kao unutarnje pitanje Španjolske, predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk apelirao je na Puigdemonta da odustane od proglašenja nezavisnosti koje bi “učinilo dijalog nemogućim”, ističući da to govori i kao pripadnik nacionalne manjine i kao “netko tko zna kako je dobiti udarac policijskom palicom” - očito aludirajući na nasilje španjolske policije. “Raznolikost ne treba i ne smije voditi u konflikt, posljedice kojeg bi bile loše za Kataloniju, za Španjolsku i za cijelu Europu”, upozorio je Tusk.

Usto glasine o razgovoru u zadnji tren između Puigdemonta i predsjednika Europske komisije Jean-Claude Junckera potakle su nagađanja da je Puigdemont odgodio svoje obraćanje zbog iznenadne promjene odluke, možda upravo pod utjecajem Bruxellesa. Novinar BBC-a Guy Hedgecoe iznio je mogućnost raspisivanja izvanrednih izbora. Iako do toga nije došlo, Puigdemontova suspenzija proglašenja ukazuje na mogućnost da je zaista promijenio odluku pod pritiskom.

Pročitano 8 puta

Medij

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

Zadnje vijesti

Čudo sredstvo: 10 supermoći spreja WD-40 za koje nikad niste čuli!

Čudo sredstvo: 10 supermoći spreja WD-40 za koje nikad niste čuli!

Svi znamo da WD-40 može biti od velike pomoći u...

Stiže promjena vremena: U BiH danas kišovito s grmljavinom

Stiže promjena vremena: U BiH danas kišovito s grmljavinom

Jače naoblačenje sa zapada danas će u Bosni i Hercegovini...

Počeli lokalni izbori na Kosovu

Počeli lokalni izbori na Kosovu

Na Kosovu se danas održavaju lokalni izbori, što su ujedno...

Očistite veš mašinu uz pomoć tablete za pranje suđa!

Očistite veš mašinu uz pomoć tablete za pranje suđa!

U DANAŠNJE VRIJEME NE BI MOGLI ZAMISLITI ŽIVOT BEZ VEŠ...

Ovo su odlični trikovi koje će vam uštedjeti novac koji trošite na automobil!

Ovo su odlični trikovi koje će vam uštedjeti novac koji trošite na automobil!

SVI VLASNICI AUTOMOBILA ZNAJU KOLIKO SU VELIKI TROŠKOVI KOJI SE...

Slovenci danas biraju predsjednika

Slovenci danas biraju predsjednika

U Sloveniji se danas održavaju predsjednički izbori i Slovenci, pored...

BiH opskrbljuje strane borce, taj fenomen je tu

BiH opskrbljuje strane borce, taj fenomen je tu

Predsjednik Generalne skupštine Ujedinjenih naroda i bivši visoki predstavnik u...

Vrtoglavica može biti benigna, ali i znak ozbiljnih problema

Vrtoglavica može biti benigna, ali i znak ozbiljnih problema

Vrtoglavice su u većini slučajeva bezazlene, ali ako su učestale,...

Dunje – čuvari vitke linije

Dunje – čuvari vitke linije

Mirisne i ukusne, bogate vitaminima C, B1 i B2 i...

Osnovci iz Odžaka pobjednici prvenstva osnovnih škola uz Dan općine Orašje

Osnovci iz Odžaka pobjednici prvenstva osnovnih škola uz Dan općine Orašje

Manifestacija obilježavanja Dana općine Orašje započela je prvenstvom osnovnih škola...