19 Veljača 2018
Windows Media Player Winamp Real Player QuickTime

Katalonski predsjednik tvrdio je da će proglasiti neovisnost pa se naprasno povukao. Što sada?

Iako je katalonski predsjednik Carles Puigdemont u svom napeto očekivanom govoru izjavio da prihvaća mandat za katalonsku neovisnost - za koji tvrdi da ga je dobio od naroda na referendumu održanom 1. listopada - ipak se suzdržao od jednostranog proglašenja nezavisnosti.

“Spreman sam ići putem nezavisnosti. 1.10. je promijenio situaciju, sad smo na povijesnom raskrižju. Kao predsjednik stavljam pred vas rezultate referenduma i prihvaćam mandat da Katalonija bude nezavisna država kao republika”, izjavio je Puigdemont pred katalonskim parlamentom.

Podsjetimo, 90 % glasača na referendumu glasalo je za nezavisnost, ali izlaznost je iznosila samo 43 % katalonskog glasačkog tijela - 2.3 od 5.3 milijuna Katalonaca s pravom glasa.

Prijetnja Madrida o preuzimanju vlasti vjerojatno se neće ostvariti

Ova suspenzija deklaracije nezavisnosti zasigurno je razočarala milijune katalonskih separatista koji su prije deset dana, unatoč nasilnoj i pretjeranoj represiji španjolske policije, glasali za odcjepljenje od Španjolske. S druge strane, Katalonci koji su za ostanak unutar zajedničke države - i kojih, prema zadnjoj anketi, ima više nego pristaša nezavisnosti - mogu biti zadovoljni.

Nadalje, prijetnja Madrida da će suspendirati katalonsku autonomiju i preuzeti direktnu vlast, pozivajući se na članak 155 španjolskog Ustava koji predviđa takvu mogućnost u slučaju da vlast u autonomnoj regiji “ne ispunjava obveze koje ima prema Ustavu ili drugim zakonima, ili djeluje na način koji se ozbiljno protivi općem interesu Španjolske”, sada se vjerojatno neće ostvariti.

Ovaj članak Ustava koji je usvojen na temelju referenduma iz 1978., a za koji su glasali i Katalonci, nikad dosad nije primijenjen. Tu odluku bi morao donijeti španjolski Senat, gornji dom parlamenta, ali u njemu Rajoyjeva Narodna stranka ima sigurnu većinu.

Španjolski Ustavni sud već je proglasio katalonski referendum neustavnim, budući da se Ustav, iako garantira autonomiju pojedinim nacionalnostima poput katalonske, izričito temelji na "neraskidivom jedinstvu španjolske nacije, zajedničke i nedjeljive domovine svih Španjolaca".

“Ako svi djeluju odgovorno, možemo razriješiti konflikt na odgovoran i smiren način"

Puigdemont je pozvao na otvaranje dijaloga između Barcelone i Madrida. “Ako svi djeluju odgovorno, možemo razriješiti konflikt na odgovoran i smiren način”, naglasio je. Na ovaj način je odustao od svog obećanja da će u slučaju pozitivnog rezultata na referendumu njegova vlada jednostrano proglasiti nezavisnost, i to u roku od 48 sati.

Katalonski predsjednik je ponovio poziv španjolskom premijeru Marianu Rajoyju na dijalog, a sličan poziv na dijalog i međunarodno posredovanje u razrješenju kriza jučer je uputila i gradonačelnica Barcelone, koja se protivi jednostranom proglašenju nezavisnosti na temelju referenduma.

Ostaje za vidjeti kako će Madrid reagirati na ovakav razvoj situacije i hoće li otvoriti mogućnost za kompromis. Španjolski ministar gospodarstva jučer je ponovio nepokolebljivi stav svoje vlade, kriveći "radikalnu" i "neodgovornu" katalonsku vladu i prozivajući njene postupke kao "pobune protiv vladavine prava" koja je "temelj suživota, ne samo u Španjolskoj nego i u Europi".

Kako piše BBC, Madrid bi eventualno mogao pokazati spremnost na kompromis Barceloni obnovom dijelova katalonskog statuta, regionalne verzije ustava, koje je poništio španjolski Ustavni sud 2010.: o Kataloniji kao naciji, katalonskom kao primarnom službenom jeziku u regiji i većoj financijskoj autonomiji od središnje vlasti. Ova odluka Ustavnog suda, koji je donio odluku na zahtjev Rajoyjeve vlade, bila je uz gospodarsku krizu ključni poticaj za rast katalonskog separatizma.

Osim toga, Rajoy bi hipotetski mogao ići u promjenu Ustava kojom bi dozvolio pravno važeći referendum o katalonskoj nezavisnosti, ali za takvu inicijativu bi trebao podršku kralja, kao i dvotrećinsku većinu u parlamentu.

Je li se Puigdemont predomislio zbog intervencije Bruxellesa?

Iako su se čelnici Europske unije uglavnom odbili miješati u krizu između Madrida i Barcelone, ocjenjujući je kao unutarnje pitanje Španjolske, predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk apelirao je na Puigdemonta da odustane od proglašenja nezavisnosti koje bi “učinilo dijalog nemogućim”, ističući da to govori i kao pripadnik nacionalne manjine i kao “netko tko zna kako je dobiti udarac policijskom palicom” - očito aludirajući na nasilje španjolske policije. “Raznolikost ne treba i ne smije voditi u konflikt, posljedice kojeg bi bile loše za Kataloniju, za Španjolsku i za cijelu Europu”, upozorio je Tusk.

Usto glasine o razgovoru u zadnji tren između Puigdemonta i predsjednika Europske komisije Jean-Claude Junckera potakle su nagađanja da je Puigdemont odgodio svoje obraćanje zbog iznenadne promjene odluke, možda upravo pod utjecajem Bruxellesa. Novinar BBC-a Guy Hedgecoe iznio je mogućnost raspisivanja izvanrednih izbora. Iako do toga nije došlo, Puigdemontova suspenzija proglašenja ukazuje na mogućnost da je zaista promijenio odluku pod pritiskom.

Pročitano 48 puta

Medij

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

Zadnje vijesti

Što Hrvatima znači raspad SDA!?

Što Hrvatima znači raspad SDA!?

Bakir Izetbegović, očigledno lišen liderske mudrosti, probleme ne zna rješavati....

PROIZVODNJA DUHANA ‘Bilo je godina kad se djeci nije moglo kupiti ni kilogram jabuka’

PROIZVODNJA DUHANA ‘Bilo je godina kad se djeci nije moglo kupiti ni kilogram jabuka’

Nekada se samo na području čitlučke općine godišnje proizvodilo 1800...

Na cestama BiH u 2017. poginulo 295 osoba

Na cestama BiH u 2017. poginulo 295 osoba

Na bosanskohercegovačkim putevima u protekloj 2017. godini dogodilo se više...

DINAROIDI I SEKS: Ko nam je ukrao 'Gonjanje'?

DINAROIDI I SEKS: Ko nam je ukrao 'Gonjanje'?

Međutim, na nagovor roditelja jedne djevojke koju nitko nije "mijesio"...

SPOR VAM JE TELEFON: Očistite memoriju na šest načina i ubrzajte njegov rad

SPOR VAM JE TELEFON: Očistite memoriju na šest načina i ubrzajte njegov rad

Pametni telefoni uglavnom nemaju dovoljno prostora, pa se interna memorija...

Koliko je ljekara napustilo BiH?

Koliko je ljekara napustilo BiH?

Neće nas imati ko liječiti

Hypo očekuje da BiH snosi troškove pljačkanja te banke

Hypo očekuje da BiH snosi troškove pljačkanja te banke

Hypo banka teško je, svojevremeno, opljačkana, u brojnim zemljama Evrope:...

U Federaciji BiH više od polovine registriranih vozila starije od 15 godina

U Federaciji BiH više od polovine registriranih vozila starije od 15 godina

Ukupno 628.873 vozila je lani registrirano u Federaciji BiH, što...

U dva mjeseca u BiH otkrivena 373 ilegalna migranta iz Sirije, Libije, Afganistana...

U dva mjeseca u BiH otkrivena 373 ilegalna migranta iz Sirije, Libije, Afganistana...

Pripadnici Granične policije BiH, od 1. januara do 18. februara...

Brčko: Potvrđena optužnica protiv Vide Nikole Lujića za ratni zločin

Brčko: Potvrđena optužnica protiv Vide Nikole Lujića za ratni zločin

Tužilaštvo Distrikta Brčko podiglo je, a Osnovni sud u Brčkom...