Ispiši ovu stranicu

Status obaveznih COVID potvrda u Bosni i Hercegovini

Zbog mnogobrojnih javljanja naših čitatelja glede Covid certifikata i aktualne situacije u Bosni i Hercegovini donosimo provjerene informacije

Europska unija priznaje COVID potvrde 49 zemalja, uključujući 22 zemlje izvan Unije.

Osim Srbije, od zemalja zapadnog Balkana EU priznaje certifikate izdane u Albaniji i Sjevernoj Makedoniji. Među tim zemljama nema BiH, što je razumljivo jer BiH još uvijek nema jedinstveni certifikat.

Kad je riječ o COVID potvrdama, u Bosni i Hercegovni je zbog nejedinstvenog dogovora na snazi nadležnost na razini županija/kantona. Potreban je dogovor među obadva entiteta i Distrikta kako bi se s državnog nivoa moglo upravljati COVID potvrdama.

O izdavanju certifikata Parlament BiH u Zastupničkom domu je zatražio donošenje odluke kojom bi se reguliralo pitanje uvođenja zelenog certifikata za građane BiH o kojem se počelo raspravljati ali konkretne odluke još nisu donesene. (1)

Kad je riječ o Federaciji BiH  društevnim mrežama se proteklih dana širilo puno dezinformacija.

Naime, Federacija BiH je raspravljala o uvođenju covid potvrda i o datumu od kojeg bi ta mjera startala i koja bi se odnosila samo na FBiH, a ne na cijelu Bosnu i Hercegovinu. U međuvremenu se izglasalo da će odluka o uvođenju biti prepuštena kantonima, tj. jedinicama regionalne samouprave.

Izjave kako je BiH odlučila ukidanje COVID potvrda je za sada neutemeljena i neprovjerena, te je trenutna situacija takva da nema konkretno donešene odluke i da će o potrebi korištenja Covid potvrda u javnim službama svaka županija/kanton odlučivati za sebe.(2)

Primjer takve, krivo protumačene objave je Vlada BKP Goradžde javno objasnila na svojoj stranici. U objavi se referiraju na negiranje optužbi za netransparentan rad i iznošenje te povlačenje spornih objava.

Ujutro donesena odluka o uvođenju obaveznih COVID potvrda od strane Vlade Federacije već je poslijepodne stavljena van snage, što je utjecalo na to da su i oni bili primorani tu informaciju ukloniti sa svoje službene stranice.

Kako navode “Vlada Bosansko-podrinjskog kantona Goražde niti je donijela ovu odluku niti se izjasnila o uvođenju VTP Covid potvrda, a kako je Vlada Federacije ovu odgovornost s federalne obavezujuće mjere, (koja bi od 20.12. morala biti primijenjena) prebacila na pojedinačne odluke kantona, Vlada Bosansko-podrinjskog kantona Goražde tek će se izjašnjavati o tome i svoju konačnu odluku donijet će nakon detaljne procjene epidemiološke situacije i svih ostalih parametara.”

Na ovaj način su pokušali objasniti građanima da se ne oslanjanju na prenešene i krivo portumačene odluke nerijetko zlonamjernih portala i da se o radu Vlade isključivo oslanjanju na provjerene informacije na stranici Vlade. (3)

To je samo jedan od brojnih primjera iznošenja neutemeljnih informacija koje za posljedicu mogu imati širenje dezinformacija  koje samo nepotrebno otežavaju aktualnu situaciju.  

Autor: M.Lj. / Moja Domovina

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće