Ispiši ovu stranicu

Da li je odzvonilo "veselim mašinama": Šta predviđa tekst budućeg zakona o jakim alkoholnim pićima

Fizička lica koja proizvode manje od 50 litara rakije godišnje neće morati biti upisani u registre

Pečenje rakije predstavlja dio tradicije na ovim prostorima. Kazan za rakiju, uz ljude okupljenje oko njega, u iščekivanju da "poteče" rakija, spada u jednu od uobičajenih jesenjih slika. 

Kao i sve druge oblasti ljudskoj djelovanja, u Evropskoj uniji su regulisali i proizvodnju jakih alkoholnih pića u domaćinstvima. U jednom trenutku i BiH će imati obavezu da potpuno uredi ovu oblast. Upravo zbog toga je Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva pripremilo prednacrt zakona o jakim alkoholnim pićima.

U tekstu se navodi na koji način se može proizvoditi rakija, odnosno da ona u osnovi mora biti napravljena od poljoprivrednih proizvoda, te da se ne smije koristiti sintetički proizveden etil alkohol.

Ipak, ono što će svakako izazvati najviše pažnje je ko će se sve moći baviti proizvodnjom rakije. Poslom sa "veselom mašinom" moći će se baviti svi oni koji budu upisani u odgovarajući registar, odnosno Registar poslovnih subjekata i Registar proizvođaća jakih alkoholnih pića. Za upisivanje u registar je potrebno ispunjavati i uslove u pogledu prostora i opreme koja se koristi, s tim što će ti uslovi biti naknadno propisani, odnosno nisu navedeni u ovom prednacrtu zakona. Niko ko ne bude upisan u ove registre neće se moći baviti prometom jakih alkoholnih pića.

Izuzetak su fizička lica koji rakiju proizvode za svoje potrebe, čija godišnja proizvodnja ne prelazi količinu od 20 litara čistog alkohola, odnosno 50 litara rakije. Oni mogu proizvoditi rakiju bez upisa u registar, ali je ne smiju izlagati niti prodavati na pijacama, sajmovima, prezentacijama, turističkim manifestacijama i slično.

Također, nijedan proizvođač, koji rakiju stavlja u promet, to ne može raditi koristeći ambalažu drugih proizvođača, niti smiju promatovati jakim alkoholnim pićem u rifuzi.

Cijeli tekst prednacrta zakona možete pročitati na ovom linku.

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće