Ispiši ovu stranicu

Silajdžić u intervjuu za CNN pozvao na hitnu reakciju: Jake vojne trupe rasporediti u Brčko i na Drinu, rat u BiH se mora spriječiti

Preko tih tačaka su došli oni koji su započeli ratove i trebamo to spriječiti, kazao je Silajdžić

Bivši član Predsjedništva BiH i bivši predsjednik SBiH, Haris Silajdžić, gostovao je večeras u CNN-ovoj emisiji koju vodi poznata novinarka Christane Amanpour.

Na početku razgovora, Amanpour je konstatovala kako se BiH nalazi u najvećoj krizi od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, na šta je Siljadžić kazao da je veoma zabrinut zbog stanja u zemlji.

- Ovo nije vezano samo za Bosnu i Hercegovinu, oni se nasilnički ponašaju, ne samo osoba koju ste spomenuli (Milorad Dodik op.a.) iza njega stoje i Rusija i Srbija. Ja ne vjerujem u ono što oni govore, rekao je Silajdžić.

Govoreći o trenutnoj političkoj situaciji, bivši član Predsjedništva BiH je kazao da se ponavlja 1991. godina.

- Ponovo vidimo vraćanje ideologije Velike Srbije, i to nasilno vraćanje te ideologije, i ne samo u Bosni i Hercegovini nego i u cijelom regionu. Ne vjerujem u ono što govore, jer su prije nekoliko dana govorili nešto drugo, sada pokušavaju da se izvuku iz te situacije. Međunarofna zajednica je zasada reagovala sa samo nekoliko riječi treba nam snažna akcija da se sačuva BiH i region od rata. Oni (Srbi op.a.) žele da se odvoje od Bosne i Hercegovine, a to im nije dopušteno prema Daytonu. Ovo je opasna situacija i međunarodna zajednica treba da reaguje, kazao je on.

Poručio je da je rješenje postavljanje jakih vojnih trupa u Brčkom i na istočnoj granici BiH sa Srbijom.

- Mislim da trebamo snažne strane snage na lokacijama u Brčkom i na granici na Drini, preko tih tačaka su došli oni koji su započeli ratove i trebamo to spriječiti, istakao je on u intervjuu za CNN.

Na pitanje o Miloradu Dodiku, Silajdžić je kazao kako je Dodik postao radikal s vremenom odnosno paralelno sa jačanjem njegovih veza sa Moskvom.

- On danas glorificira ratne zločince, ismijava naše napore da sačuvamo mir i prijeti opstojnosti, sada moramo uraditi sve da to spriječimo, ovo je veoma opasna situacije, rekao je Silajdžić.

On je, još jednom, ponovio kako u BiH treba spriječiti eskalaciju bilo kakvog sukoba, uz konstataciju da građani naše zemlje ne žele rat.

- Želimo novi ustav koji će nam dati građansku demokratsku zemlju, oni od nas traže da imamo normalnu demokratiju i pitaju zašto trebaju da žive u državi u kojoj su nagrađeni ratni zločinci. Oni žive u zemlji u kojoj je nagrađen njihov projekat. Dayton je bio uspješan u donošenju mira, ali njegov drugi dio nije urađen najbolje, istakao je, između ostalog, Silajdžić.

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće