06 Prosinac 2021
Windows Media Player Winamp Real Player QuickTime

Kad uspemo 50 maraka goriva u rezervoar, 24 marke damo državi

U praksi to znači da, ako je cijena po litri dizela u BiH ovih dana u prosjeku 2,40 KM, od tog iznosa državi ide 1,05 KM (akciza 0,30 KM, putarina 0,15 KM, putarina za auto-puteve 0,25 KM i PDV 0,35 KM)

Skoro svakodnevno divljanje cijena goriva u BiH postalo je nepodnošljivo, te ogromnu štetu trpe i građani i bh. privreda, a na potezu je država, koja mora smanjiti svoje namete.

Stav je to brojnih sagovornika “Nezavisnih novina“, koji ističu da su male šanse da će se prometnici naftnim derivatima odreći dijela svoje zarade, te smanjiti marže, tako da je preostalo jedino da se vlast konačno uhvati u koštac s ovim problemom.

Zanimljivo, uprkos brojnim negodovanjima građana i prevoznika, od Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje (UO UIO) BiH još uopšte niko nije ni zatražio da država smanji vlastite apetite.

“UO UIO nije primio nijednu inicijativu za smanjenje akciza na naftu i naftne derivate”, rekli su za “Nezavisne” iz Kabineta predsjedavajućeg UO UIO BiH.

Međutim, kako nam je potvrđeno, inicijativa da se nameti srežu već za nekoliko dana će otići ka nadležnim institucijama, od kojih se očekuje brza reakcija.

“Hitna sjednica Odbora za međunarodni putnički saobraćaj pri Spoljnotrgovinskoj komori BiH biće održana u srijedu u Sarajevu. Jedna od tačaka dnevnog reda odnosi se na skupo gorivo. Naš prijedlog biće da se država odrekne dažbina koje je nametnula. To je jedini način da se ublaži ovaj udar”, ističe za “Nezavisne novine” Dejan Mijić, predsjednik Udruženja za međunarodni prevoz putnika BiH.

Da država ima mehanizme da se odupre poskupljenjima goriva smatra i Momčilo Komljenović, direktor Sektora za makroekonomski sistem u Spoljnotrgovinskoj komori BiH. On ističe da je to i uloga države – da pomogne u ovakvim situacijama.

“Država treba da reaguje preko robnih rezervi, ali toga nema. Dakle, u toj situaciji distributeri bi trebalo da imaju razumijevanja i rade sa manjim profitom. A, jedna od mjera bi trebalo da bude smanjenje akciza ili taksa”, rekao je Komljenović za “Nezavisne novine”.

Potrebno je, prvo, poraditi na kontroli, ističe Marin Bago, predsjednik Udruženja potrošača “Futura” iz Mostara, te dodaje da nikad nismo vidjeli primjere da se prometniku kaže: “Vrati cijene, gorivo si kupio kada je nabavna cijena bila niska”.

“S druge strane, kad uspemo 50 maraka u rezervoar, 24 marke damo državi. Tu smo prevareni, jer nismo dobili ono što smo platili – mogli smo bez kredita izgraditi tri auto-puta i da se po njima vozimo besplatno”, rekao je Bago za “Nezavisne novine”, koji takođe dodaje da bi jedna od mjera trebalo da bude i smanjenje nameta.

I zaista, apetiti države nisu mali... Po svakoj litri goriva koje se proda u BiH trenutno se, u zavisnosti od naftnog derivata, plaća akciza od 0,30 do 0,45 KM. Tu su i dvije putarine: prva za održavanje puteva, na koju izdvajamo 0,15 KM, a druga za izgradnju auto-puteva i rekonstrukciju drugih puteva – 0,25 KM po litri.

I to nije sve... U osnovicu za obračun PDV-a ulaze i troškovi proizvodnje i ostali zavisni troškovi, kao što su transport i skladištenje. Sve skupa predstavlja osnovicu za obračun PDV-a, koji u BiH iznosi 17 odsto, što takođe ide na teret potrošača.

U praksi to znači da, ako je cijena po litri dizela u BiH ovih dana u prosjeku 2,40 KM, od tog iznosa državi ide 1,05 KM (akciza 0,30 KM, putarina 0,15 KM, putarina za auto-puteve 0,25 KM i PDV 0,35 KM).

Država se još više “omasti” po litru benzina 95. Naime, ako je cijena po litru ovih dana 2,40 KM, tu su uračunate dažbine u ukupnom iznosu od 1,10 KM (akciza 0,35 KM, putarina 0,15 KM, putarina za auto-puteve 0,25 KM i PDV 0,35 KM).

Kada se podvuče crta, vrtoglave su cifre koje je država do sada uzela od vozača, a koji se voze po saobraćajnicama punim pukotina, klizišta, neravnina...

“Ukupan iznos prikupljene putarine za održavanje puteva od 2006. do 30. septembra ove godine je 2,960 milijardi KM. Putarina za izgradnju auto-puteva naplaćuje se od 2009. godine, a po tom osnovu su do 30. septembra 2021. prikupljene 2,542 milijarde KM”, kaže za “Nezavisne novine” Ratko Kovačević, načelnik Odjeljenja za komunikacije i međunarodnu saradnju UIO BiH.

Ili, prostom računicom, vozači su državi samo po osnovu putarine dali više od 5,5 milijardi KM. Ali, platili su vozači i akcize – od 2006. do 30. septembra ove godine je po tom osnovu ukupno prikupljeno dodatnih 7,248 milijardi KM. Naravno, ni to nije dovoljno državi pa je uzela dodatnih 17 odsto na PDV.

Pročitano 68 puta

Napiši komentar

Molim upišite sva obavezna polja označena zvjezdicom (*).
Dozvoljena je uporaba HTML koda

Zadnje vijesti

IMATE LI GLJIVICE I ŽUTE ZADEBLJALE NOKTE

IMATE LI GLJIVICE I ŽUTE ZADEBLJALE NOKTE

Namažite ovo ulje i riješit ćete problem preko noći, OVO...

Švicarci na referendumu podržali zakon o uvođenju covid-potvrda

Švicarci na referendumu podržali zakon o uvođenju covid-potvrda

Usred petog vala koronavirusa, velika većina Švicaraca u nedjelju je...

Dodik za Guardian kazao na čiju pomoć računa ako mu Zapad uvede sankcije

Dodik za Guardian kazao na čiju pomoć računa ako mu Zapad uvede sankcije

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik dao je intervju...

9 STVARI KOJE NE SMIJETE BACATI U ODVOD

9 STVARI KOJE NE SMIJETE BACATI U ODVOD

Za sat vremena će nabubriti i napraviti vam VELIKI PROBLEM!...

Sva nova vozila od ljeta iduće godine morat će imati ugrađenu ovu funkciju…

Sva nova vozila od ljeta iduće godine morat će imati ugrađenu ovu funkciju…

Potvrđeno je da će svi novi automobili u Evropskoj uniji...

Šta je razlog skupe utrke u naoružavanju Hrvatske i Srbije…

Šta je razlog skupe utrke u naoružavanju Hrvatske i Srbije…

Nabava nekog novog oružanog sustava naširoko se raspravlja i među...

Kako bi svijet mogao izgledati za 50 godina: Mnoge zemlje će nestati?

Kako bi svijet mogao izgledati za 50 godina: Mnoge zemlje će nestati?

Klimatske promjene mogle bi stvoriti uvjete koji su gotovo nemogući...

U Sarajevu preko noći skočile cijene pita, hoće li uskoro i cijene ćevapa?

U Sarajevu preko noći skočile cijene pita, hoće li uskoro i cijene ćevapa?

Ćevapi i pite su broj jedan na listi omiljenih jela...

Kozije mlijeko najdjelotvorniji lijek

Kozije mlijeko najdjelotvorniji lijek

Kozije mlijeko spada u najzdravije namirnice pogotovo kada govorimo o...

Službeno sam pitao državu BiH sve o Koroni i vakcini, odgovor me je šokirao! Evo ga!

Službeno sam pitao državu BiH sve o Koroni i vakcini, odgovor me je šokirao! Evo ga!

Mirnes Ajanović pitao državu, Vijeće ministara BiH i Agenciju za...

Vizije braće Tarabića koje se danas ostvaruju!

Vizije braće Tarabića koje se danas ostvaruju!

Kremanska proročanstva tek danas se ispunjavaju, tvrde upućeni u vizije...