06 Prosinac 2021
Windows Media Player Winamp Real Player QuickTime

Hraniteljstvo nije ništa drugo do roditeljstvo: Evo kako postati hranitelj

U Bosni i Hercegovini veliki broj djece odrasta bez adekvatnog roditeljskog staranja, koja usljed nemogućnosti života u vlastitoj biološkoj porodici budu smještena u ustanove socijalne zaštite.

Jedan od najboljih načina da se ovoj posebno osjetljivoj i ranjivoj populaciji pruži zaštita, ljubav i podrška jeste hraniteljstvo.

Hraniteljstvo predstavlja oblik zaštite izvan vlastite porodice kojim se djetetu ili odrasloj osobi osigurava odgovarajući porodični smještaj i zaštita.
Hraniteljstvom se, kao oblikom zaštite, djetetu ili odrasloj osobi obezbjeđuje sigurna i podsticajna sredina za razvoj, pruža adekvatna njega i briga o zdravlju, obrazovanju, te podrška za uspostavljanje i održavanje veza s biološkom porodicom, rodbinom, prijateljima i lokalnom zajednicom, kao i podrška za očuvanje ličnog, porodičnog i nacionalnog identiteta.

Da bi hranitelj, preuzeo brigu o djetetu bez roditeljskog staranja, odnosno odrasloj osobi, potrebno je da ispunjava određene uslove propisane Zakonom o hraniteljstvu FBiH, te da prođe stručnu procjenu i edukaciju.

U okviru JU “Kantonalni centar za socijalni rad” Sarajevo formirana je Služba za hraniteljstvo, koja predstavlja važan iskorak prema kvalitetnijoj primjeni Zakona o hraniteljstvu FBiH. Služba za hraniteljstvo, u saradnji sa opštinskim Službama socijalne zaštite, nastoji stvoriti što kvalitetnije preduslove da se djeci i odraslim osobama koje se nalaze na smještaju, osigura podrška za vrijeme smještaja u hraniteljskoj porodici, kao i da obezbijedi podršku hraniteljskim porodicama, kako bi se zadovoljile potrebe smještene djece i odraslih osoba.

Kako postati hranitelj?

Svaka osoba koja je zainteresovana da bude hranitelj podnesi prijavu/zahtjev kod općinske Službe socijalne zaštite ili Službe za hraniteljstvo JU“Kantonalnog centra za socijalni rad“, na obrascu A-01 koji je propisan od strane Federalnog ministra rada i socijalne politike, te dostupan na web stranici Federalnog ministra rada i socijalne politike, u organizacionim jedinicama JU „Kantonalni centar za socijalni rad“ – Službi za hraniteljstvo i Općinskim Službama socijalne zaštite.

Po podnošenju zahtjeva pristupa se prikupljanju neophodne dokumentacije kojom se dokazuje ispunjavanje Zakonom utvrđenih uslova od strane potencijalnih hranitelja, nakon čega se vrši stručna procjena podobnosti za obavljanje hraniteljstva, te upućivanje potencijalnih hranitelja, i bračnih/vanbračnih partnera, na edukaciju.

Po okončanju edukacije, i dobijanju pozitivnog mišljenja od strane edukatora, mjesno nadležna Služba socijalne zaštite donosi rješenje o ispunjavanju uslova, odnosno podobnosti za obavljanje hraniteljstva, čime se stiču potrebne pretpostavke da, kada se ukaže potreba za odgovarajućim porodičnim smještajem djeteta ili odrasle osobe (hranjenika) izvan vlastite porodice, izvrši smještaj hranjenika u hraniteljsku porodicu u skladu sa njegovim potrebama.

Koliko traje hraniteljstvo?

Trajanja smještaja hranjenika u hraniteljskoj porodici ovisi o okolnostima koje su dovele do potrebe za smještajem. Dijete može biti upućeno na smještaj privremeno, u vidu hitnog hraniteljstva, dok kod roditelja/staratelja postoji spriječenost da se brinu o djetetu, ali svakako da smještaj može trajati i dosta dugo, odnosno dok se ne steknu pretpostavke ili za povratak djeteta u biološku porodicu, ili do eventualnog usvojenja djeteta, ili njegovog završetka redovnog školovanja. Zakonom o hraniteljstvu je propisano da dijete, odnosno mlađe punoljetno lice, može biti na smještaju u hraniteljskoj porodici do završetka redovnog školovanja odnosno najduže godinu dana nakon završetka redovnog školovanja ako se ne može zaposliti, a najduže do 26. godine starosti.

Hraniteljska naknada i naknada za izdržavanje hranjenika

Hranitelju za njegov rad, pruženu zaštitu i uloženi trud u zbrinjavanju hranjenika pripada pravo na hraniteljsku naknadu, te naknadu za izdržavanje hranjenika kojom se podmiruju troškovi smještaja. Iznosi hraniteljske naknade i naknade za izdržavanje hranjenika u Kantonu Sarajevo propisani su Instrukcijom o iznosima novčanih davanja po Zakonu o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i zaštiti porodice sa djecom Kantona Sarajevo.

- Mjesečna naknada hranitelju koji obavlja tradicionalno hraniteljstvo, po jednom hranjeniku iznosi 172,00 KM i uvećava se za 15% za svakog narednog hranjenika, a naknada za izdržavanje hranjenika za tradicionalno hraniteljstvo 304,00 KM, što ukupno iznosi 476,00 KM;

- Mjesečna naknada hranitelju koji obavlja specijalizovano hraniteljstvo iznosi 286,80 KM i uvećava se za 20% za svakog narednog hranjenika, a naknada za izdržavanje hranjenika za specijalizovano hraniteljstvo iznosi 478,00 KM, što ukupno iznosi 764,00 KM;

Sve osobe koje su zainteresovane za hraniteljstvo mogu dobiti potrebne informacije o hraniteljstvu tako što će kontaktirati Službu za hraniteljstvo putem telefona 033/723-630, ili e-maila Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite., odnosno posjetom Službe na adresi Gatačka br. 80.

Pročitano 56 puta

Napiši komentar

Molim upišite sva obavezna polja označena zvjezdicom (*).
Dozvoljena je uporaba HTML koda

Zadnje vijesti

IMATE LI GLJIVICE I ŽUTE ZADEBLJALE NOKTE

IMATE LI GLJIVICE I ŽUTE ZADEBLJALE NOKTE

Namažite ovo ulje i riješit ćete problem preko noći, OVO...

Švicarci na referendumu podržali zakon o uvođenju covid-potvrda

Švicarci na referendumu podržali zakon o uvođenju covid-potvrda

Usred petog vala koronavirusa, velika većina Švicaraca u nedjelju je...

Dodik za Guardian kazao na čiju pomoć računa ako mu Zapad uvede sankcije

Dodik za Guardian kazao na čiju pomoć računa ako mu Zapad uvede sankcije

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik dao je intervju...

9 STVARI KOJE NE SMIJETE BACATI U ODVOD

9 STVARI KOJE NE SMIJETE BACATI U ODVOD

Za sat vremena će nabubriti i napraviti vam VELIKI PROBLEM!...

Sva nova vozila od ljeta iduće godine morat će imati ugrađenu ovu funkciju…

Sva nova vozila od ljeta iduće godine morat će imati ugrađenu ovu funkciju…

Potvrđeno je da će svi novi automobili u Evropskoj uniji...

Šta je razlog skupe utrke u naoružavanju Hrvatske i Srbije…

Šta je razlog skupe utrke u naoružavanju Hrvatske i Srbije…

Nabava nekog novog oružanog sustava naširoko se raspravlja i među...

Kako bi svijet mogao izgledati za 50 godina: Mnoge zemlje će nestati?

Kako bi svijet mogao izgledati za 50 godina: Mnoge zemlje će nestati?

Klimatske promjene mogle bi stvoriti uvjete koji su gotovo nemogući...

U Sarajevu preko noći skočile cijene pita, hoće li uskoro i cijene ćevapa?

U Sarajevu preko noći skočile cijene pita, hoće li uskoro i cijene ćevapa?

Ćevapi i pite su broj jedan na listi omiljenih jela...

Kozije mlijeko najdjelotvorniji lijek

Kozije mlijeko najdjelotvorniji lijek

Kozije mlijeko spada u najzdravije namirnice pogotovo kada govorimo o...

Službeno sam pitao državu BiH sve o Koroni i vakcini, odgovor me je šokirao! Evo ga!

Službeno sam pitao državu BiH sve o Koroni i vakcini, odgovor me je šokirao! Evo ga!

Mirnes Ajanović pitao državu, Vijeće ministara BiH i Agenciju za...

Vizije braće Tarabića koje se danas ostvaruju!

Vizije braće Tarabića koje se danas ostvaruju!

Kremanska proročanstva tek danas se ispunjavaju, tvrde upućeni u vizije...