06 Prosinac 2021
Windows Media Player Winamp Real Player QuickTime

Istražili smo / Gdje završava otpad od vakcina, odbačene šprice i igle kontaminirane krvlju vakcinisanih osoba?

U BiH ne postoji niti jedno postrojenje u kojem bi se mogao uništavati farmaceutski i opasni hemijski otpad, koji se zbog toga izvozi vani

U Bosnu i Hercegovinu je do sada ušlo oko tri miliona doza vakcina. Iako ne postoje precizni podaci o broju vakcinisanih osoba, sigurno je da se on mjeri desetinama, a nadamo se i stotinama hiljada. Pokušajte zamisliti kolika je to količina praznih flašica za vakcine, koliko je odbačenih šprica i igala.

Osim toga, svaka od tih igala je kontaminirana krvlju osobe koja je primila vakcinu. Zato se logičnim čini pitanje - gdje završava sav taj otpad.

Termička obrada

- Kada je u pitanju koronavirus, sve ono što dolazi u dodir sa krvlju bolesnika spada u infektivni otpad. Vrlo su stroge procedure zbrinjavanja infektivnog otpada, kazao je portparol JU Dom zdravlja KS-a Arman Šarkić.

Prema pojašnjenju Aide Vilić-Švraka, specijaliste higijene i zdravstvene ekologije u Zavodu za javno zdravstvo FBiH, postoji više vrsta medicinskog otpada, a u slučaju vakcina može se podijeliti u dvije grupe. Osim infektivnog, tu je i farmaceutski i opasni hemijski otpad.

- Infektivni otpad se zbrinjava postupkom sterilizacije, odnosno termičkom obradom i usitnjavanjem. Kao takav može ići na komunalnu deponiju. Zdravstvene ustanove koje prema pravilniku nisu u mogućnosti da zbrinjavaju medicinski otpad, sklapaju ugovor sa firmom koja je za to ovlaštena. Takve firme moraju imati okolinsku dozvolu i one infektivni otpad, ako imaju odgovarajuće postrojenje, uništavaju u našoj zemlji, istakla je Vilić-Švraka.

Kako izgleda uništavanje ove vrste otpada, mogli smo vidjeti u spalionici u Općoj bolnici “Prim. dr. Abdulah Nakaš”.

Pravilno obrađen infektivni otpad se može odlagati na komunalnim deponijama

- Tretiramo ga uništavanjem u sterilizatorima koji rade na principu mokrih sterilizatora, odnosno pod pritiskom i visokim temperaturama. Kad završi tretman u sterilizatorima, otpad se prebacuje u drobilice, gdje se drobi i usitnjava, tako da se u potpunosti uništi, pojasnio nam je Adin Pašić, šef Odsjeka za održavanje higijene u Općoj bolnici.

Najveće količine infektivnog otpada, nastalog u toku vakcinacije, trenutno padaju na teret JU Dom zdravlja, s obzirom na to da se ovaj vid borbe protiv koronavirusa preselio u domove zdravlja.

- Imamo ugovor sa Općom bolnicom, koja dio otpada reguliše u svojim spalionicama. Osim toga, postoje i firme koje su zadužene za zbrinjavanje otpada, a koje su sklopile ugovor sa Ministarstvom okoliša i Domom zdravlja. Postoje tačno određena mjesta za odlaganje otpada, sa određenim bojama, prema kojima se raspoznaje o kakvoj vrsti otpada se radi i zna se tačno koja vrsta otpada u koju spalionicu ide, naglasio je Šarkić.

Uskoro bi se naša zemlja mogla suočiti sa ozbiljnim izazovom uništavanja velike količine vakcina sa isteklim rokom trajanja, s obzirom na slab odziv građana, te izbjegavanje primanja vakcina pojedinih proizvođača. U tom slučaju radi se o farmaceutskom i hemijskom otpadu. U protokolima o zbrinjavanju medicinskog otpada propisani su načini i za ovu vrstu. S tim u vezi postoji jedan značajan problem.image

- Za taj otpad su potrebne vrlo visoke temperature, oko 1.700 stepeni Celzijusa, zatim kontrola emisije i prečišćavanje otpadnih gasova. Mi u cijeloj BiH nemamo adekvatno postrojenje za uništavanje farmaceutskog i opasnog hemijskog otpada. Zato se ta vrsta otpada transportuje u druge zemlje u kojima se uništava, pojasnila je Vilić-Švraka.

Divlje deponije

U prošlosti su se pojavljivale priče kako su se fetusi, igle, skalpeli, lijekovi... i drugi medicinski otpad mogli vidjeti i na komunalnim, ili čak divljim deponijama.

- Ukoliko dođe do neadekvatnog zbrinjavanja medicinskog otpada, onda odgovornost prelazi na Ministarstvo okoliša FBiH, kao i na zdravstvene i sanitarne inspekcije, rekla nam je Vilić-Švraka.

- Ministarstvo okoliša FBiH nema nikakve nadležnosti u takvim situacijama. Čak i ako zaprimimo neku takvu prijavu, mi je prosljeđujemo zdravstvenoj inspekciji, koja utvrđuje činjenično stanje, izriče sankcije ako otkrije počinioca ili cijeli slučaj predaje nadležnim istražnim organima, kazala nam je ministrica okoliša i turizma FBiH Edita Đapo.

Posla za inspekciju svakako ima. Kako smo uspjeli nezvanično saznati, pojedine privatne zdravstvene ustanove, prilikom predaje medicinskog otpada firmama ovlaštenim za njegovo uništavanje, prijavljuju manje količine od stvarnih. Postavlja se pitanje gdje završava ostatak?

Pročitano 53 puta

Medij

Napiši komentar

Molim upišite sva obavezna polja označena zvjezdicom (*).
Dozvoljena je uporaba HTML koda

Zadnje vijesti

IMATE LI GLJIVICE I ŽUTE ZADEBLJALE NOKTE

IMATE LI GLJIVICE I ŽUTE ZADEBLJALE NOKTE

Namažite ovo ulje i riješit ćete problem preko noći, OVO...

Švicarci na referendumu podržali zakon o uvođenju covid-potvrda

Švicarci na referendumu podržali zakon o uvođenju covid-potvrda

Usred petog vala koronavirusa, velika većina Švicaraca u nedjelju je...

Dodik za Guardian kazao na čiju pomoć računa ako mu Zapad uvede sankcije

Dodik za Guardian kazao na čiju pomoć računa ako mu Zapad uvede sankcije

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik dao je intervju...

9 STVARI KOJE NE SMIJETE BACATI U ODVOD

9 STVARI KOJE NE SMIJETE BACATI U ODVOD

Za sat vremena će nabubriti i napraviti vam VELIKI PROBLEM!...

Sva nova vozila od ljeta iduće godine morat će imati ugrađenu ovu funkciju…

Sva nova vozila od ljeta iduće godine morat će imati ugrađenu ovu funkciju…

Potvrđeno je da će svi novi automobili u Evropskoj uniji...

Šta je razlog skupe utrke u naoružavanju Hrvatske i Srbije…

Šta je razlog skupe utrke u naoružavanju Hrvatske i Srbije…

Nabava nekog novog oružanog sustava naširoko se raspravlja i među...

Kako bi svijet mogao izgledati za 50 godina: Mnoge zemlje će nestati?

Kako bi svijet mogao izgledati za 50 godina: Mnoge zemlje će nestati?

Klimatske promjene mogle bi stvoriti uvjete koji su gotovo nemogući...

U Sarajevu preko noći skočile cijene pita, hoće li uskoro i cijene ćevapa?

U Sarajevu preko noći skočile cijene pita, hoće li uskoro i cijene ćevapa?

Ćevapi i pite su broj jedan na listi omiljenih jela...

Kozije mlijeko najdjelotvorniji lijek

Kozije mlijeko najdjelotvorniji lijek

Kozije mlijeko spada u najzdravije namirnice pogotovo kada govorimo o...

Službeno sam pitao državu BiH sve o Koroni i vakcini, odgovor me je šokirao! Evo ga!

Službeno sam pitao državu BiH sve o Koroni i vakcini, odgovor me je šokirao! Evo ga!

Mirnes Ajanović pitao državu, Vijeće ministara BiH i Agenciju za...

Vizije braće Tarabića koje se danas ostvaruju!

Vizije braće Tarabića koje se danas ostvaruju!

Kremanska proročanstva tek danas se ispunjavaju, tvrde upućeni u vizije...