25 Rujan 2021
Windows Media Player Winamp Real Player QuickTime

Borrell uoči rasprave EU o BiH: Secesija, nove granice, dalje podjele i rat neprihvatljivi!

Visoki predstavnik za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Evropske unije (EU) i potpredsjednik Evropske komisije Žozef Borelj (Josep Borrell) napisao je večeras blog na temu “Čelnici Bosne i Hercegovine moraju nastaviti s reformama”.

“Uoči sastanka Vijeća za vanjske poslove 10. maja, poslao sam jasnu poruku liderima Bosne i Hercegovine tokom važne rasprave sa Predsjedništvom zemlje: oni moraju prestati koristiti nacionalističku retoriku podjela i umjesto toga se fokusirati na brzi napredak o reformama.

Sutra ćemo na Vijeću vanjskih poslova EU razgovarati o situaciji na Zapadnom Balkanu. Ova regija, u našem neposrednom susjedstvu, ima visoki prioritet na dnevnom redu EU: želimo pratiti ove zemlje u njihovom putu ka budućem članstvu u EU.

Međutim, Zapadni Balkan trenutno se suočava sa nekoliko ozbiljnih poteškoća, poput suzbijanja pandemije COVID-19, odnosa Beograda i Prištine, nedostatka napretka u pristupnim pregovorima Albanije i Republike Sjeverne Makedonije i trenutnih problema u Crnoj Gori. O svim tim pitanjima razgovarat ćemo sutra. Međutim, želio bih u ovom blogu naglasiti posebno tešku situaciju u Bosni i Hercegovini.

Prije deset dana imao sam video konferenciju s tri člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Miloradom Dodikom, Šefikom Džaferovićem i Željkom Komšićem. Nadovezujući se na svoj intenzivni angažman posljednjih mjeseci, zatražio sam ovaj sastanak jer se politička atmosfera u Bosni i Hercegovini u posljednje vrijeme znatno pogoršala.

Svjedočili smo uznemirujućoj migrantskoj krizi krajem prošle godine s vrlo nefunkcionalnim odgovorima vlasti u BiH. Posljednjih sedmica također negativni spin oko tekućih razgovora o neophodnim izbornim i ustavnim reformama kulminirao je raznim ‘non-paperima’, u kojima su neki kritizirali EU / SAD zbog njihove uloge u pomaganju u tim naporima.

Jedan od njih također je pozvao na prekrajanje granica u regiji i podjelu Bosne i Hercegovine po etničkim linijama, što je pogoršalo atmosferu i pokrenulo zagovaranje secesionističke agende i zapaljive reakcije.

Stoga sam odlučio sazvati članove Predsjedništva. Bio je to težak sastanak, s mnogo napada i optužbi između tri člana Predsjedništva BiH. Sa svoje strane sam im poslao snažnu i jasnu poruku.

Prvo, Zapadni Balkan, uključujući Bosnu i Hercegovinu, prioritet su na dnevnom redu EU. Zbog toga sam zakazao raspravu o regiji na narednom Vijeću za vanjske poslove 10. maja. Naša posvećenost regiji i njenoj perspektivi prema EU ogleda se u nivoima financijske potpore EU bez presedana – uključujući ublažavanje utjecaja COVID-19.

Prošle sedmice, zajedno sa ostalim zemljama Zapadnog Balkana, Bosna i Hercegovina je primila prvu seriju vakcina koje finansira EU iz specifičnog aranžmana koji smo napravili za regiju: 213.822 doze BioNTech / Pfizer od ukupno 651.000 za cijelu regiju će biti dostavljene do kraja avgusta. EU cjepiva dolaze bez ikakvih uslova – mi ih ne prodajemo, već ih doniramo.

Kada smo prošlog novembra u Sarajevu obilježili 25. godišnjicu Daytonskog mirovnog sporazuma, Predsjedništvo BiH se obavezalo da će pojačati napore kako bi osiguralo da svi građani mogu živjeti dostojanstveno, uz obostrano priznanje, poštovanje i razumijevanje. Retorika koja dovodi u pitanje integritet Bosne i Hercegovine ide u suprotnom smjeru i mora se zaustaviti. Govoriti o secesiji, novim granicama, daljim etničkim podjelama ili ratu je opasno i neprihvatljivo.

Stav EU se nije promijenio i neće se promijeniti: podržavamo teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine, a njena budućnost leži u EU kao ujedinjena i suverena zemlja. Snažno potičem svoje kolege da stanu na kraj svakom kontraproduktivnom diskursu i akcijama.

Kada sam bio u Sarajevu prošlog novembra, imao sam detaljan razgovor s članovima Predsjedništva BiH. Tada smo očekivali da će vlasti Bosne i Hercegovine iskoristiti ovu neizbornu godinu da se odlučno pomaknu sa Daytona na Brisel, sa značajnim napretkom u provedbi 14 ključnih prioriteta utvrđenih u Mišljenju Evropske komisije još u maju 2019. Već je maj 2021 i nažalost do sada je postignut vrlo mali napredak.

Građani BiH i države članice EU žele vidjeti veći napredak i žele ga vidjeti sada. Čelnici zemlje trebali bi iskoristiti priliku za predstojeću raspravu u Vijeću za vanjske poslove u maju i predstojeće raspravu u Vijeću za stabilizaciju i pridruživanje EU-BiH kako bi iznijeli pozitivne vijesti. Oni bi trebali doći pred stol sa konkretnim rezultatima, a ne samo sa obećanjima, pogotovo kada smo ta obećanja već čuli. Nema više šupljih riječi. Samo akcija i napredak mogu pokrenuti Bosnu i Hercegovinu naprijed na putu pridruživanja EU i dovesti do statusa kandidata. Nedostatak napretka i nastavak retrogradne retorike i djelovanja imali bi suprotan učinak.

Ključna stvar koja mora biti postignuta je ustavna i izborna reforma. Ovo može zvučati ambiciozno, ali ne postoji način da se izbjegnu izmjene i dopune Ustava BiH kako bi se udovoljilo standardima EU i provela tekuća presuda Evropskog suda za ljudska prava Sejdić i Finci. Bosni i Hercegovini je također potreban izmijenjeni izborni okvir u skladu s preporukama OSCE-a i GRECO-a. Znam da su ove reforme teške i da se dotiču vrlo osjetljivih pitanja: potreban nam je konstruktivan angažman svih lidera iz političkog spektra i civilnog društva da bismo uspjeli.

Jačanje vladavine zakona također ostaje neophodno. Sasvim je moguće finalizirati usvajanje zakona o javnim nabavkama, zakona o sukobu interesa i izmjena zakona o Visokom sudskom i tuzilačkom vijeću u narednim mjesecima u skladu sa zahtjevima EU. Sve drugo samo bi signaliziralo opstrukciju reformi potrebnih na evropskom putu.

Konačno, uloga EU, zajedno sa Sjedinjenim Državama, je da olakša pregovore i osigura da prijedlozi na stolu budu usklađeni sa standardima EU. Pokušaji lažnog predstavljanja uloge i namjere EU i naših međunarodnih partnera u Bosni i Hercegovini su neprihvatljivi. Moj specijalni predstavnik, koji je ujedno i predstavnik EU u BiH, ambasador Johann Sattler i njegovo osoblje, imaju moje puno povjerenje i podršku.

Posljednjih mjeseci uložio sam vrijeme i energiju da podržim Bosnu i Hercegovinu na putu reformi i pristupanja EU. Vlasti BiH sada trebaju pokazati državama članicama EU da mogu ispuniti ovaj važan plan”, napisao je Borelj.

Cazin.net

Pročitano 156 puta

Napiši komentar

Molim upišite sva obavezna polja označena zvjezdicom (*).
Dozvoljena je uporaba HTML koda

Zadnje vijesti

Staračke pege na rukama i licu uklanjanje

Staračke pege na rukama i licu uklanjanje

Staračke pege po rukama i licu najčešće se javljaju u...

Plank vežba za stomak – izazov, iskustva i rezultati

Plank vežba za stomak – izazov, iskustva i rezultati

Želite ravne i zategnute trbušnjake, čvrstu zadnjicu, jake mišiće na...

ĐUMBIROVA VODA: Savršen napitak za detoksikaciju i zdravo mršanje

ĐUMBIROVA VODA: Savršen napitak za detoksikaciju i zdravo mršanje

Đumbirova voda za mršavljenje i detoksikaciju organizma poznat je recept...

U crijevima možda imate čak 15 kila otrova! E, pa vrijeme je da to riješite

U crijevima možda imate čak 15 kila otrova! E, pa vrijeme je da to riješite

Poznato je kako je za oslobađanja od mnogih bolesti dovoljno...

MUP Hrvatske: Vozači koji ne plate kazne ne mogu izaći iz zemlje

MUP Hrvatske: Vozači koji ne plate kazne ne mogu izaći iz zemlje

Od 31. avgusta granična policija u Hrvatskoj naplaćuje kazne za...

IMATE LI MASNU JETRU? Napravite sami ČAJNU mješavinu koja će vam sigurno POMOĆI!

IMATE LI MASNU JETRU? Napravite sami ČAJNU mješavinu koja će vam sigurno POMOĆI!

Masna jetra je jedno od najučestalijih oboljenja koja zahvataju ovaj...

Prekomjerna upotreba paracetamola može biti fatalna za rad jetre

Prekomjerna upotreba paracetamola može biti fatalna za rad jetre

Paracetamol je najpopularnija tableta protiv bolova na svijetu i dostupan...

Hidrogen peroksid za zube i dezinfekciju rana

Hidrogen peroksid za zube i dezinfekciju rana

Hidrogen peroksid za šta je sve dobar

Mobitel vam se često zagrijava? Evo šta može biti razlog

Mobitel vam se često zagrijava? Evo šta može biti razlog

Više stvari može uzrokovati često zagrijavanje mobitela, poput primjerice stare...

VRIJEME JE ZA AJVAR: Domaćice otkrile TAJNI SASTOJAK za savršen AJVAR, svi će tražiti recept!

VRIJEME JE ZA AJVAR: Domaćice otkrile TAJNI SASTOJAK za savršen AJVAR, svi će tražiti recept!

Domaćice već sada su počele spremati zimnicu, a mnogima omiljeni...

Stručnjaci demantirali tvrdnje skeptika: 'Cijepljenje ne slabi i ne mijenja dugoročno imunosni sustav'

Stručnjaci demantirali tvrdnje skeptika: 'Cijepljenje ne slabi i ne mijenja dugoročno imunosni sustav'

Adaptacije urođenih imunoloških odgovora na nespecifične stimulanse uočene nakon vakcinacije...

Europa objavila novu korona kartu: Ovo su dijelovi koji su crvenom

Europa objavila novu korona kartu: Ovo su dijelovi koji su crvenom

Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) objavio je...