Ispiši ovu stranicu

Zbog autoputa spremni životima braniti svoje kuće

Milenko Popović iz Popovića. Oliver Rubin iz Gornje Lamovite. Lidija Vučkovac iz Bistrice, komšije iz različitih sela, ali sa istim problemom. Izgradnja auto – puta Banjaluka – Prijedor značiće rušenje njihovih kuća, pomoćnih objekta.

Milenko Popović ostaće bez dvije kuće i svih pomoćnih objekata. To se kaže može izbjeći ukoliko bi predviđena trasa bila pomjerana za 100 metara.

”Mi nismo zadovoljni, presjeca selo. Ima 13 kuća koje su zajedno, a dole ima jedna kuća koja se presjeca i moraće se raditi dodatni put”, kaže Milenko Popović iz Popovića.

Kuća Gospe Lazić prema planiranoj trasi autoputa biće odvojena od ostatka sela. Gospa će do prvog komšije koji je udaljen svega 30-ak metara, na kafu morati prelaziti preko auto – puta.

”Ne možemo opstati ovdje sami, samo naša jedna kuća ostaje, mi ostajemo a iza nas se komšija ruši šta sad da radimo da ostajemo sami, ne znam stvarno da kažem, mi se s tim ne slažemo”, – kaže Gospa Popović iz Popovića.

Ne slaže se ni Oliver Rubin koji će zajedno sa ocem i bratom ostati bez kuće, pomoćnih objekata i imanja. Nisu protiv izgradnje auto – puta, ali jesu protiv predviđene trase.

”Spremni smo da branimo životom ako treba, nema druge, mi nemamo nigdje više” – kaže Oliver Rubin iz Gornje Lamovite.

Ima i onih koji su napravili nove kuće i podigli kredite. Među njima je Slavica Lazić. Kredit nije ni otplatila, a kuća je zbog auto – puta ucrtana kao objekat koji će biti srušen.

”Što dobijemo za kuće možemo otplatiti te kredite šta sa takvim ljudima”, pita Slavica Lazić iz Verića.

Popovići, Rubini, Gajići, Lazići, Vučkovici dobili su podršku i od mještana Kozarcaa koji se takođe nedavno protestovali zbog planirane trase aitoputa BL – PD.

”Vlada i NS RS vjerovatno prave podjele između velikih i malih. Mi mali ćemo im poručiti da im ovo neće ovako proći da ima načina kako ćemo ih zaustaviti ma koliko oni sebe smatraju velikim”, kaže za BN TV Nedžad Bešić iz Kozarca.

– Ako je suditi prema stavu Ministarstva za prostorno uredjenje, gradjevinarstvo i ekologiju, mještani Popovića uzalud se žale i apeluju. Njihovi zahtjevi neće biti ispunjeni, jer je Ministarstvo na ovu priču stavilo tačku.

Potvrđuje to i resormi ministar Srebrenka Golić, koja kaže da je u Popovićima učinjen maksimum maksimuma i da je trenutno rješenje – najbolje tehničko rješenje.

”U prvom rješenju rušio se veliki broj objekata. Pomjeranje 100 m sjeverno ili južno ne rješava, pomjerimo li ruši se veći broj objekata. Sad je to najmanji broj objekata koji se u Popovićima uklanja i svi ćete biti obeštećeni”, kaže ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srebrenka Golić.

”Novac mi ništa ne znači, voli bih ostati ovdje gdje jesam” – odgovara Milenko Popović.

Sličnog mišljenja je i Oliver Rubin.

”Niko ne može da plati moju djedovinu koju stvaramo 40, 50 godina”, kaže Rubin.

To ne interesuje nadležne, jer je za njih auto – put investicija od javnog interesa, koji će graditi kineska kompanija.

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće