Ispiši ovu stranicu

Koliko migranata uspije proći ‘tvrdo čuvanu’ hrvatsku granicu

Tri predmeta vezana za navode o prisilnom vraćaju migranata iz Hrvatske trenutno se vode pred Evropskim sudom za ljudska prava.

Policija je uhapsila osam hrvatskih te jednog afganistanskog državljanina, zbog sumnje da su krijumčarili migrante.

Devetoricu muškaraca hrvatska policija sumnjiči da su unatrag tri mjeseca nezakonito preko hrvatske granice prevezli najmanje 60 stranih državljana – nezakonitih migranata.

Migrante su preko granice prebacivali tako što je osumnjičeni 19-godišnjak (tražitelj međunarodne zaštite) na području Banovine i istočne Slavonije pronalazio osobe koje su nezakonito iz Bosne i Hercegovine ušle u Hrvatsku, dok su uhapšeni hrvatski državljani organizirali njihov prevoz i prevozili ih dalje prema Sloveniji i drugim državama članicama Evropske unije, izvijestila je policija u ponedjeljak.

Premda hrvatska policija čvrsto čuva granicu, koja je i granica Evropske unije, hiljade migranata uspije proći strogi režim i preko Hrvatske dalje otići prema bogatijim zapadnim zemljama, uglavnom uz pomoć krijumčara.

O brutalnosti hrvatske policije prema migrantima nedavno se raspravljalo i u Evropskom parlamentu, kada su neki zastupnici, uglavnom lijevih i stranaka centra ponašanje hrvatske policije nazvali sramotnim, poput portugalske eurozastupnice Isabele Santos koja je govorila u ime kluba Socijaldemokrata.

Santos je rekla da odgovornost za nehuman položaj migranata, uz lokalne vlasti u Bosni i Hercegovini, dijeli i EU zbog “sramotnih postupaka graničnih policija država članica”.
Brutalnost ne može zaustaviti migrante

Drahoslav Štefanek, specijalni predstavnik generalnog sekretara Vijeća Evrope za migrante i izbjeglice rekao je za Al Jazeeru da se trenutno vode tri predmeta pred Evropskim sudom za ljudska prava vezana za navode o prisilnom vraćaju migranata iz Hrvatske.

No, sve to i dalje na uspijeva u potpunosti zatvoriti hrvatsku granicu i zaustaviti migrante sa sjevera Afrike i Bliskog istoka u njihovoj namjeri da dođu od bogatijih zapadnih zemalja. Broj migranata u Bosni i Hercegovini trenutno je daleko manji od broja migranta koji su ušli u zemlju u proteklih godinu dana, što znači da je većina njih ipak uspjela ilegalno ući u Hrvatsku.

Prema podacima koje je Služba za poslove sa strancima BiH dala na uvid Al Jazeeri, u 2020. godini u zemlji je registrovano 16.190 nezakonitih migranata koji su iskazali namjeru podnošenja zahtjeva za azil u BiH. Manji dio njih je vraćen iz Bosne i Hercegovine no većina od toga broja vjerovano je uspjela preći hrvatsku granicu.

„Služba za poslove sa strancima je u 2020. godini registrovala 16.190 nezakonitih migranata koji su iskazali namjeru podnošenja zahtjeva za azil u BiH. Migranti u najvećem broju slučajeva iskazuju namjeru podnošenja zahtjeva za azil kako bi legalizovali svoj status u Bosni i Hercegovini. Migranti borave u privremenim prihvatnim centrima dok se ne riješi njihov boravišni status u Bosni i Hercegovini“, navodi Služba za poslove sa strancima u BiH.

U 2020. godini na osnovu provedenih procedura za pripremu i udaljenje, sa teritorije Bosne i Hercegovine udaljeno je 686 lica u zemlje porijekla ili u zemlju koja ih prihvata. U navedenom periodu na osnovu Sporazuma o readmisiji Služba za poslove sa strancima je izvršila predaju ukupno 195 lica, od kojih je 139 vraćeno u Republiku Srbiju, a 53 lica vraćeno u Crnu Goru, te tri lica u Republiku Hrvatsku. Kroz Progaram Regionalnog projekta dobrovoljnog povratka i reintegracije AVRR, Služba je uz asistenciju IOM-a u zemlje porijekla vratila 232 lica, dok je Služba za poslove sa strancima samostalno izvršila dobrovoljni povratak za 259 lica, prema navodima iste bosanskohercegovačke službe.

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Selmo Cikotić rekao je za Al Jazeeru da, prema evidenciji državnih službi i međunarodnih organizacija trenutno u Bosni i Hercegovini boravi približno 7.000 migranta.

Blizu 4.000 migranata smješteno je na području Sarajevskog kantona, i oko 2.640 na područuju Unsko-sanskog kantona.

Dio migranata boravi i izvan migrantskih kampova, uglavnom po napuštenim objektima ili po šumama, kao što je slučaj u okolici Velike Kladuše. Sve ukupno, u BiH je daleko manje migranata od broja migranata koje je tokom prošle godine registrovala Služba za poslove sa strancima, uključujući i migrante koji su u međuvremenu deportovani iz Bosne i Hercegovine.

Hrvatska policija vjeruje da su devetorica muškaraca za tri mjeseca od najmanje 60 ilegalnih migranata zaradili više od 19.000 eura.
Izvor : Al Jazeera

Video sadržaj

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće