20 Siječanj 2021
Windows Media Player Winamp Real Player QuickTime

Novi zahtjev iz Sarajeva! Hoće da se ukinu entiteti i BiH uredi po regijama

Akademska inicijativa za promjenu ustavnog uređenja Bosne i Hercegovine (AIPUB) je naglasila potrebu mijenjanja dejtonskog ustava i reorganizacije BiH na temelju regija, bez entitetskih i drugih podjela nametnutih dejtonskim ustrojstvom.

Takva reorganizacija bi značila temelj za bolji život svih građana Bosne i Hercegovine, naglasili su incijatori, duboko uvjereni da realizacija ove ideje ne bi vrijeđala ničije etničke interese, već naprotiv, otvorila mogućnosti socio-ekonomskog razvoja zemlje, trenutno zarobljene nelogičnim podjelama nakon što je pozitivni dio dejtonske misije izvršen zaustavljanjem pogubnog rata.

Predsjednik AIPUB-a Suad Kurtćehajić naglasio je tri bitna elementa Inicijative koja se na ovoj pres-konferenciji obznanjuje prvi put, a osim neophodne regionalne organizacije Bosne i Hercegovine kao države bez entiteta, podrazumijeva i afirmaciju historijskog naziva Bosna, kao i pojma ‘bosanska nacija’ u državnoj zajednici primarno građanskog koncepta.

Predsjednik Upravnog odbora AIPUB-a Džavid Begović smatra da je ovo projekat od životnog značaja jer bi otvorio put ka ekonomskom i svakom drugom napretku budući da Dejtonski ustav ne može biti temelj budućeg razvoja.

– Želimo ovu inicijativu pretvoriti u sveobuhvatan, izvršiv projekat, što bi značilo materijalizaciju onoga što svi znamo da treba učiniti – rekao je između ostalog Begović.

U tom cilju, dodao je on, AIPUB je pripremio prijedlog prvog akta, memoranduma koji sadrži temeljne principe za izgradnju budućeg ustava Bosne i Hercegovine.

Način da se dođe do cilja je animiranje svih probosanskih snaga, građanskih asocijacija i prijateljskih zemalja, koje treba upoznati s potrebom mijenjanja sadašnjeg bosanskohercegovačkog ustava.

Po Begovićevim riječima, veoma je pogrešna predstava da će takva inicijativa, unutar BiH biti najviše odobrena od Bošnjaka, a izazvati otpor drugih naroda jer, kad je riječ o građanima Republike Srpske, na primjer, nemali dio želi bolji život i promjene.

– Naša incijativa ima veliki broj aktivnosti koje garantuju uspjeh projekta – Begovićeve su riječi.

Potpredsjednik AIPUB-a i predsjednik Udruženja geografa u BiH Muriz Spahić naglasio je na pres-konferenciji da su geografi davno uvidjeli da je ono što je urađeno dejtonskim ustrojstvom suprotno potrebnom regionalnom prestrukturiranju zemlje.

Spahić je glavninu izlaganja bazirao na osnovama koje podrazumijeva Evropska unija kako bi regije, zajedno s državom, ušle u EU.

Koncept regionalizacije, kazao je, u smislu pojma ‘evropska regija’, treba da osim političkog, podrazumijeva fizičko-geografski i ekonomsko-geografski aspekt, dok trenutno, dejtonske linije dijele Bosnu i Hercegovinu bez regionalnih utemeljenja i principa.

Kao jednu od nelogičnosti tog načina, Spahić je prezentirao sadašnji hidrografski sistem i slivove, koji bez ikakvog sistema i osnova, dijeli rječnu mrežu entitetskom linijom, pa još i kantonalnim linijama, što sve daje nelogičnu sliku, a potvrđuje i sadašnja izdijeljena cestovna mreža Bosne i Hercegovine, kao i rascjepkanost poljoprivrednih rejona.

Dejtonske linije razaraju ekonomsko-geografske cjeline, naveo je također Spahić te kao moguću regionalizaciju Bosne i Hercegovine, u svijetlu evropskih integracija, prezentirao kartu makroregija: Sarajevsko-zeničke, Hercegovačke ili Mostarske, Bosanskokrajiške ili Banjalučke te regije Sjeveroistočne Bosne ili Tuzlansko-posavske regije.

Spahić je također kazao da su među glavnim ciljevima regionalne politike Evropske unije optimizacija socio-ekonomskih odnosa u regijama, povećanje zaposlenosti i ukupne razvijenosti te definiranje finansijskih instrumenata i tokova novca EU fondova za uravnotežen regionalni razvoj.

Na toj bazi, prezentirana karta objedinjuje sve što je rečeno, ustvrdio je Spahić , te je navadena i u predloženom memorandumu o promjeni ustavnog uređenja Bosne i Hercegovine.

Spahić zaključuje da pristupiti Evropskoj uniji može samo država Bosna i Hercegovina; da entitetska i kantonalna podjela ne garantuje nikakav razvoj i kad bi BiH postala kao takva dio Unije; kao i da se reorganizacija u regionalnoj strategiji može temeljiti na regionalnom EU konceptu i konceptu regionalnog samoodorživog razvoja BiH.

Član Upravnog odbora AIPUB-a Tarik Kurbegović je na ovoj pres-konferenciji naveo da je formiranje regija na ekonomskim osnovama ‘naša neminovnost’, a potpredsjednik asocijacije Edham Pašić, diplomata, da Dejtonski sporazum vodi Bosnu u Hercegovinu nazad u Srednji vijek, dok bi joj prezentirana inicijativa vratila dostojanstvo i specifičnu vrijednost, bosansku multikulturu.

Pašić je pozvao sve građane Bosne i Hercegovine i prijatelje izvana da pomognu u realizaciji ove inicijative jer je, kako on dodaje, na strani istine i humanog duga prema Bosni i Hercegovini.

Fena

Pročitano 34 puta

Napiši komentar

Molim upišite sva obavezna polja označena zvjezdicom (*).
Dozvoljena je uporaba HTML koda

Zadnje vijesti

Probudite uspavane strasti: 8 načina da se razigrate u krevetu!

Probudite uspavane strasti: 8 načina da se razigrate u krevetu!

Ako su vam strasti za praznike utihnule, ne brinite, dobra...

Cijena prodavanih beba od 10.000 do 15.000 KM

Cijena prodavanih beba od 10.000 do 15.000 KM

Kako imaju srca, kupiti ali i prodati bebu, ljudski život?

Šta sadrže vakcine protiv Covida, ko smije, a ko ne primati, koje su nuspojave

Šta sadrže vakcine protiv Covida, ko smije, a ko ne primati, koje su nuspojave

Iako bi u Bosnu i Hercegovinu uskoro trebale stići prve...

Kako da brzo napunite bateriju mobitela ?!

Kako da brzo napunite bateriju mobitela ?!

Neprekidno radimo na mobitelu tokom dana, nekad ne stignemo ni...

Baka (75) puca od zdravlja: Pijem ovo i imam pritisak i šećer bolji nego omladina

Baka (75) puca od zdravlja: Pijem ovo i imam pritisak i šećer bolji nego omladina

Deluje i kod čireva, ulkusa i respiratornih tegoba, a pomaže...

Kad temperature padnu ispod nule

Kad temperature padnu ispod nule

5 savjeta kako bi vaš auto uvijek bio spreman za...

Trikovi da se na autu ne zalede stakla, retrovizori, brava...

Trikovi da se na autu ne zalede stakla, retrovizori, brava...

Ne čekajte jutro da bi se uhvatili u koštac sa...

Vožnja po snijegu i ledu: Šta mora da zna svaki vozač

Vožnja po snijegu i ledu: Šta mora da zna svaki vozač

Kada su putevi prekriveni snegom ili ledom vozite kao da...

Šta će se dogoditi za 6 meseci ? Posle ovoga više nećete biti ista osoba …

Šta će se dogoditi za 6 meseci ? Posle ovoga više nećete biti ista osoba …

Slučajevi će i dalje rasti, umrlih neće biti puno, ali...

Međunarodni Aerodrom Tuzla

Međunarodni Aerodrom Tuzla

JP Međunarodni Aerodrom Tuzla je stekao Certifikat za javnu upotrebu...

Eksplozija kod covid bolnice: Stvorila se ogromna rupa u zemlji i progutala desetke auta

Eksplozija kod covid bolnice: Stvorila se ogromna rupa u zemlji i progutala desetke auta

Velika rupa u zemlji otvorila se uslijed eksplozije u petak...

Svinjari na mukama: Virus "ugasio" proslave, cijena mesa pala na 2,5 KM

Svinjari na mukama: Virus "ugasio" proslave, cijena mesa pala na 2,5 KM

Pedesetčetvorogodišnji Trifun Avramović iz Batkuše kod Šamca bavi se poluintenzivnim...