23 Siječanj 2021
Windows Media Player Winamp Real Player QuickTime

Porazni rezultati pravosuđa u procesuiranju visoke korupcije: Ko štiti moćnike u BiH?

U 2019. došlo do zatajenja krivično-pravnog sistema. Tužilaštvo BiH bez ijedne optužnice visoke i korupcije srednje nivoa. Šta govore slučajevi “Macan” i “Potkivanje”

Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini sačinila je treći izvještaj o odgovoru pravosuđa na korupciju po nazivom “sindrom nekažnjivosti” u kojem konstatuje da je u 2019. godini došlo do dramatičnog pada u procesuiranju visoke korupcije. Ovaj obimni izvještaj je pripremljen uz podršku Biroa za međunarodnu borbu protiv trgovine narkoticima i provođenje zakona pri Ministarstvu vanjskih poslova SAD-a.
Piše: Amil DUČIĆ

Nalazi su proistekli nakon praćenje rada pravosudnog sektora i zasnivaju se na analizi 302 predmeta korupcije praćena u 2019. godini. Ovaj veliki uzorak obuhvata sve teške i složene predmete korupcije koji se procesuiraju na teritoriji BiH, kao i značajan broj manjih predmeta korupcije.

– Ukupna slika koju nudi praćenje teških predmeta korupcije može se jednostavno opisati kao zatajenje krivično-pravnog sistema koje je dovelo do de facto nekažnjivosti za počinioce brojnih teških djela. Poređenje rezultata i nalaza za 2017. i 2018. godinu sa onim iz 2019. godine ukazuje na ukupno pogoršanje učinka kako sudija tako i tužilaca u pogledu procesuiranja teških predmeta korupcije – jedan je od ključnih nalaza iz ovog izvještaja.

Tako se konstatuje dramatičan pad u broju novih optužnica u predmetima visoke i korupcije srednjeg nivoa koje su tužioci podigli u 2019. godini, uz samo jedan predmet visoke i 15 predmeta korupcije srednjeg nivoa, u poređenju sa 10 predmeta visoke i 35 predmeta korupcije srednjeg nivoa u 2017. godini i jedan predmet visoke i 33 predmeta korupcije srednjeg nivoa u 2018. godini.

Katastrofalne rezultate u tom pogledu bilježe Tužilaštvo BiH i Posebni odjel Republičkog javnog tužilaštva RS nisu podigli nijednu optužnicu u predmetima visoke i korupcije srednjeg nivoa u 2019. godini!

Loše su prošli i Kantonalno tužilaštvo Kantona Sarajevo koje nije podiglo nijednu optužnicu u predmetima visoke korupcije uz samo jednu optužnicu u predmetima korupcije srednjeg nivoa u 2019. Godini i Kantonalno tužilaštvo Tuzlanskog kantona koje nije podiglo nijednu optužnicu u predmetima visoke korupcije uz dvije optužnice u predmetima korupcije srednjeg nivoa u 2019. godini.

– Kvalitet mnogih krivičnih istraga je na vrlo niskom nivou. U nekim slučajevima, tužioci ne pokreću gonjenje čak i kad postoje dokazi za to. Uočeno je da se bez odgovarajućeg obrazloženja propuštaju poduzeti očigledni koraci u istrazi, posebno u predmetima teških oblika krivičnih djela na visokom nivou, ili koji se odnose na “visokorangirane osobe”. Možda najozbiljniji problem koji je uočen je podložnost tužilaca neprimjerenom uticaju i nedostatak lične nezavisnosti. Pretjeran nivo hijerarhije u strukturama, odsustvo bilo kakve adekvatne zaštite nezavisnosti i sistema odgovornosti su vrijedni pomena. Primijećeno je uplitanje u tekuće predmete, pritisci, prijetnje i zastrašivanje tužilaca, ali i sudija, što predstavlja razlog za ozbiljnu zabrinutost – ističe se u izvještaju OSCE-a.

Ono što se dešava u istrazi, kako se dalje konstatuje, pogotovo kada ne dođe do suđenja, obično ostaje nedostupno javnosti i zvanične informacije su dostupne u veoma malom broju slučajeva. Misija smatra da bi povećanje pristupa informacijama medijima i javnosti o aktivnostima tužilaštava, pogotovo u fazi istrage, bilo dobro mjesto da se počne rješavati ova praznina u pogledu odgovornosti. VSTV BiH, tužilaštva i sudovi trebaju javnosti učiniti dostupnim smislene i detaljnije informacije o istragama, krivičnom gonjenju i suđenjima u predmetima, pogotovo u slučajevima kada postoji izražen interes javnosti.
Kao primjer se navodi istraga u predmetu bivšeg direktora Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA BiH) Siniše Macana.

– Tužilaštvo BiH je otvorilo istragu protiv Siniše Macana u januaru 2015. godine. Tužilaštvo je osumnjičenog teretilo da je 2012. godine, u svojstvu direktora IDDEEA BiH, dodijelio određenim firmama ugovore za izdavanje ličnih karata zaobilazeći pritom propisane tenderske procedure i da je zauzvrat primio mito u iznosu od milion konvertibilnih maraka. S obzirom na to da tužilac u predmetu Macan u periodu od četiri godine od početka istrage nije podigao optužnicu niti je donio naredbu o obustavljanju istrage, u februaru 2019. godine Macan je podnio apelaciju Ustavnom sudu BiH u kojoj je ukazao na povredu njegovog prava na pravično suđenje zbog predugog trajanja postupka. Četiri mjeseca kasnije, u junu 2019. godine Veliko vijeće Ustavnog suda BiH utvrdilo je povredu apelantovih prava i naložilo Tužilaštvu BiH da okonča istragu u roku od mjesec dana – konstatuje se u ovom izvještaju.

Predmet Macan, kako se zaključuje, ilustruje kako važna istraga svoj epilog može dobiti ne nakon odgovarajućeg prikupljanja i ocjene dostupnih dokaza, već samo zbog proteka vremena. Ispravno zaključenje istrage treba biti ili optužnica kada postoji dovoljno dokaza za optužbe, ili naredba o obustavi istrage

Nadalje, konstatuje se nagli pad u stopi osuđujućih presuda, koja je sa 80 procenata u 2017. godini pala na 57 procenata u 2019. godini za predmete korupcije srednjeg nivoa, te sa 100 procenata u 2017. godini na poražavajućih 12 procenata u 2019. godini za predmete visoke korupcije. Samo 13 optuženih je proglašeno krivim, dok je njih 23 oslobođeno krivice u predmetima visoke i korupcije srednjeg nivoa okončanim u 2019. godini. Mala vjerovatnoća izricanja osuđujućih presuda u teškim i složenim predmetima, ističe se, ukazuje na brojne manjkavosti u pravosudnom sistemu i sugeriše propust da se zakon primijeni u odnosu na one pojedince koji imaju moć i uticaj u društvu.

Također, prosječna dužina trajanja postupaka u okončanim predmetima visoke korupcije u stalnom je porastu od 2017. godine, s tim da je ukupna dužina suđenja od optužnice do konačne pravosnažne presude dostigla 1351 dan za suđenja koja su završena u 2019. godini.

– Situacija na Kantonalnom sudu u Sarajevu je ponajviše uznemirujuća. Na Kantonalnom sudu u Sarajevu, od 13 teških predmeta u radu samo u dva predmeta je završen glavni pretres, dok je u 11 predmeta glavni pretres još uvijek u toku ili tek treba da započne. Osim toga, postupci u ovih 11 predmeta nisu svi skorije prirode s obzirom na to da je većina ovih predmeta u radu od tri do pet godina.50 U jednom predmetu pogotovo, na početak glavnog pretresa čeka se od 2017. godine, s tim da su u međuvremenu uslijedila bezbrojna odgađanja zbog nepojavljivanja pojedinih optuženih na zakazanim ročištima – navodi se u ovom izvještaju.

Nadalje, izvještaj upućuje i na rastući i zabrinjavajući manjak profesionalizma i integriteta kod ključnih pravosudnih aktera, a ukazuju i na nespremnost Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (u daljem tekstu „VSTV BiH“) da podrži etičke standarde i osigura odgovornost u okviru pravosuđa.

– Javna dešavanja u 2019. godini uistinu nude pregršt dokaza o (sve vidljivijem) političkom uplitanju u krivičnopravni sistem, a demonstrirala su i nespremnost VSTV-a BiH da podrži profesionalne i etičke standarde i osigura odgovornost u okviru pravosuđa. Afera „Potkivanje“ u čijem centru se našao predsjednik VSTV-a BiH prikazuje sumornu sliku o trenutnoj situaciji u okviru VSTV-a BiH. Komisija je konstatovala da predsjednik VSTV-a BiH, kao član Vijeća u stalnom radnom angažmanu, ne može snositi disciplinsku odgovornost jer sve radnje preduzima u svojstvu predsjednika Vijeća, a ne sudije. UDT se žalio na ovo rješenje, koje je potvrdila drugostepena disciplinska komisija (sastavljena od tri člana VSTV-a BiH prema zakonskoj proceduri). Stoga, Vijeće nije nikad čak ni razmatralo sadržaj tužbe. Ovaj ishod je očigledno suprotan odredbama Zakona o VSTV-u BiH koje predviđaju preduzimanje disciplinskih mjera protiv člana Vijeća, uključujući i predsjednika, a koje sežu do suspenzije i razrješenja sa dužnosti – zaključuje se u ovom izvještaju.

Također, u ovom dokumentu se izdaju i preporuke koji obuhvataju ne samo sudove i tužilaštva već i VSTV:

1. Sve grane vlasti, kao i nevladine organizacije i donatori, trebaju težiti ka očuvanju i podsticanju nezavisnog istraživačkog novinarstva i uloge civilnog društva u propitivanju rada pravosuđa;

2. VSTV BiH, tužilaštva i sudovi trebaju javnosti omogućiti pristup smislenim i detaljnijim informacijama o istragama, krivičnom gonjenju i presuđivanju predmeta, pogotovo onih koji su od posebnog značaja za javni interes;

3. Zakonodavna vlast treba dati prioritet usvajanju izmijenjenog Zakona o VSTV-u BiH kako bi se uvele reforme usmjerene na jačanje integriteta u pravosuđu i disciplinskih procesa – uključujući osiguravanje pune funkcionalne nezavisnosti Ureda disciplinskog tužioca (UDT) od VSTV-a BiH i uvođenje eksternog mehanizma odlučivanja po tužbama – kako bi se osigurala odgovornost nosilaca pravosudnih funkcija, uz očuvanje uloge te institucije kao garanta sudske nezavisnosti;

4. Konačno, sve grane vlasti trebaju raditi na uspostavljanju, i to u najvišem rangu prioriteta, učinkovitog sistema za provjeru integriteta sudija i tužilaca, uključujući i putem provjere njihovih finansijskih izvještaja.

Pročitano 29 puta

Napiši komentar

Molim upišite sva obavezna polja označena zvjezdicom (*).
Dozvoljena je uporaba HTML koda

Zadnje vijesti

Probudite uspavane strasti: 8 načina da se razigrate u krevetu!

Probudite uspavane strasti: 8 načina da se razigrate u krevetu!

Ako su vam strasti za praznike utihnule, ne brinite, dobra...

Cijena prodavanih beba od 10.000 do 15.000 KM

Cijena prodavanih beba od 10.000 do 15.000 KM

Kako imaju srca, kupiti ali i prodati bebu, ljudski život?

Šta sadrže vakcine protiv Covida, ko smije, a ko ne primati, koje su nuspojave

Šta sadrže vakcine protiv Covida, ko smije, a ko ne primati, koje su nuspojave

Iako bi u Bosnu i Hercegovinu uskoro trebale stići prve...

Kako da brzo napunite bateriju mobitela ?!

Kako da brzo napunite bateriju mobitela ?!

Neprekidno radimo na mobitelu tokom dana, nekad ne stignemo ni...

Baka (75) puca od zdravlja: Pijem ovo i imam pritisak i šećer bolji nego omladina

Baka (75) puca od zdravlja: Pijem ovo i imam pritisak i šećer bolji nego omladina

Deluje i kod čireva, ulkusa i respiratornih tegoba, a pomaže...

Kad temperature padnu ispod nule

Kad temperature padnu ispod nule

5 savjeta kako bi vaš auto uvijek bio spreman za...

Trikovi da se na autu ne zalede stakla, retrovizori, brava...

Trikovi da se na autu ne zalede stakla, retrovizori, brava...

Ne čekajte jutro da bi se uhvatili u koštac sa...

Vožnja po snijegu i ledu: Šta mora da zna svaki vozač

Vožnja po snijegu i ledu: Šta mora da zna svaki vozač

Kada su putevi prekriveni snegom ili ledom vozite kao da...

Šta će se dogoditi za 6 meseci ? Posle ovoga više nećete biti ista osoba …

Šta će se dogoditi za 6 meseci ? Posle ovoga više nećete biti ista osoba …

Slučajevi će i dalje rasti, umrlih neće biti puno, ali...

Međunarodni Aerodrom Tuzla

Međunarodni Aerodrom Tuzla

JP Međunarodni Aerodrom Tuzla je stekao Certifikat za javnu upotrebu...

Eksplozija kod covid bolnice: Stvorila se ogromna rupa u zemlji i progutala desetke auta

Eksplozija kod covid bolnice: Stvorila se ogromna rupa u zemlji i progutala desetke auta

Velika rupa u zemlji otvorila se uslijed eksplozije u petak...

Svinjari na mukama: Virus "ugasio" proslave, cijena mesa pala na 2,5 KM

Svinjari na mukama: Virus "ugasio" proslave, cijena mesa pala na 2,5 KM

Pedesetčetvorogodišnji Trifun Avramović iz Batkuše kod Šamca bavi se poluintenzivnim...