Ispiši ovu stranicu

U Srbiji i RS-u proglašena trodnevna žalost zbog smrti patrijarha Irineja

Patrijarh srpski Irinej, 45. poglavar Srpske pravoslavne crkve, koji je danas preminuo od posljedica infekcije koronavirusom, počivat će u kripti Hrama Svetog Save u Beogradu, objavili su u petak beogradski mediji, dok je srbijanska vlada proglasila trodnevnu žalost.

Patrijarh Irinej proveo je na čelu SPC-a cijelo desetljeće i, ako nije drugačije odredio oporukom, bit će "prvi poglavar SPC-a pokopan u Hramu Svetog Save", navodi Radiotelevizija Srbije, dok se očekuje i službena objava Sinoda SPC-a.

Do izbora Irinejeva nasljednika na tronu SPC-a patrijarhove dužnosti preuzet će Sinod, kojim predsjeda po hirotoniji najstariji član tog tijela, a izbor patrijarha bit će proveden najkasnije za tri mjeseca.

Zastave na Patrijaršiji spuštene su na pola koplja, u tijeku je sjednica Sinoda SPC-a, a tijekom dana se očekuje priopćenje o posljednjem ispraćaju poglavara SPC-a.

Tron patrijarha Irinej je preuzeo 22. siječnja 2010., na saboru u Beogradu, kao 45. poglavar, naslijedivši patrijarha Pavla, koji je među vjernicima i građanima uživao izniman ugled i poštivanje kao skroman i posvećen vjerski dužnosnik.

Razdoblje patrijarha Irineja provedeno na čelu SPC-a ostat će, među ostalim, upamćeno kroz očevidno približavanje crkve i države, naklonost i bliskost s Ruskom pravoslavnom crkvom te naglašene bliske veze s državom i politikom, poglavito s nekadašnjim premijerom, a danas srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem.

"Predsjednik Vučić i patrijarh Irinej njegovali su, uz međusobno poštovanje, veoma dobre, iskrene i prisne i službene i osobne odnose", objavila je u četvrtak navečer agencija Tanjug uz vijest da je Vučić, nakon priopćenja o pogoršanju Irinejeva stanja, posjetio covid-bolnicu VMC "Karaburna".

Irinejevu naklonost i bliskost politici i političarima, ponajprije s Aleksandrom Vučićem i Miloradom Dodikom, nisu dijelili i s istim razumijevanjem na to gledali svi visoki crkveni velikodostojnici, članovi Sinoda i Sabora SPC-a.

U javnosti je čak bilo očevidno nezadovoljstvo i nesuglasje u vrhu Crkve kada je Irinej Vučiću, u povodu obilježavanja osam stoljeća autokefalnosti SPC-a, dodijelio Orden Svetog Save, odajući mu, kao šefu države, priznanje za politiku koju vodi u rješavanju kosovskog pitanja, uz ocjenu da se Vučić "kao lav bori" za Kosovo.

Među arhijerejima se nezadovoljstvom istaknuo mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, koji je početkom studenog preminuo od koronavirusa, a i episkopi s takozvanog tvrdog krila SPC-a negodovali su, držeći da je Vučićeva politika o Kosovu protivna nacionalnim interesima, prenosi Hina.

Vlada Republike Srpske je na današnjoj telefonskoj sjednici, donijela Zaključak kojim proglašava trodnevnu žalost, u dane 20, 21. i 22. studenog 2020. godine u Republici Srpskoj, zbog upokojenja Njegove svetosti patrijarha srpskog gospodina Irineja, navedeno je u priopćenju Biroa Vlade za odnose sa javnošću Republike Srpske.

Prema Zaključku Vlade, u dane 20, 21. i 22. studenog 2020. godine u Republici Srpskoj će se na institucijama Republike Srpske istaknuti zastave na pola koplja, a kulturne i sportske manifestacije prilagoditi datom trenutku.

Dnevnik.ba

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće