26 Studeni 2020
Windows Media Player Winamp Real Player QuickTime

Pripremite šalove i kape: Snijeg dolazi u Bosnu i Hercegovinu

U petak prolazna, ali osjetna promjena vremena – snijeg navečer i u nižim područjima centralne i istočne Bosne, za vikend u većini predjela mrazna jutra, naveo je meteorolog FACE TV-a Nedim Sladić u razgovoru uz pojašnjenje da ćemo na obilnije sniježne padavine još pričekati.

Kako je naveo Sladić, Iako se u večernjim satima ponedjeljka i tokom utorka preko naših krajeva premještala fronta i pripadajuća ciklona u Jadranu koja je donijela pad temperature zraka i padavine, obilnije u Krajini gdje je mjestimično palo i preko 40 mm kiše (Bihać 45), vremenske prilike su se brzo stabilizirale budući da je nakon premještanja fronte jačao zračni pritisak sa sjeverozapada, čiji centar je migrirao iz centralne Europe prema istoku. S njegove prednje strane počeo je pritjecati u sjeveroistočnom visinskom strujanju hladniji zrak u utorak, a odmičući dalje prema istoku tokom srijede, komponenta smjera visinskog strujanja se počela mijenjati u istočno i jugoistočno, s kojim je počeo priliv toplijeg zraka zbog čega je danas malo toplije u odnosu na utorak.

– Priliv toplijeg zraka nastavit će se i u četvrtak ispred sistema nestabilnosti, budući da sinoptika pokazuje idealne uslove koje pokazuju predznake promjene vremena, no zbog porasta temperature zraka po visini to će značiti i pojavu slabije inverzije, odnosno nepravilnog povećanja temperature zraka s porastom nadmorske visine. Slab vjetar i zadržavanje vlažnog zraka u prizemlju će imati za posljedicu maglu i nisku naoblaku koja će se sutra dugotrajnije zadržavati, što naročito vrijedi za kotline i riječne tokove uz gornji tok rijeke Bosne, kao i Posavinu. S istoka slabi utjecaj anticiklone pa se naša zemlja nalazi po njenoj periferiji, pri čemu postoji tzv. V3 položaj sistema. Sa sjeverozapada kontinenta istovremeno dolazi do produbljenja doline i formiranja ciklone koja će se premjestiti u petak južnom trasom držeći se obala Tirenskog mora, a koji je povezan za prostranu frontu koja se premješta preko centralne Europe prema jugoistoku. Sutra će prema kraju dana nakratko zastati u Alpama, a potom u prvim satima petka odmicati prema našim područjima donoseći jače naoblačenje praćeno kišom koje najprije zahvata Krajinu, a potom do jutra zahvatiti cijelu zemlju. U trenutku prelaska fronta zapuhat će prolazno pojačan sjeverni i sjeveroistočni, istočnije i sjeverozapadni vjetar, a budući da će odmah nakon prelaska fronte jačati ogranak anticiklone koji će se iz istočnog Atlantika sve više gurati prema našim područjima, sve više će s njegove prednje strane pritjecati hladnijeg zraka sa sjevera i sjeverozapada kontinenta, zbog čega će usljed značajnijeg pada temperature zraka po visini se spuštati posljedično i snježna granica, pa već ujutro na nadmorskim visinama iznad 1000 metara kiša će preći u susnježicu i snijeg koji će stvarati tanji pokrivač, a to naročito vrijedi za više planine sjeverozapadne Bosne. Prema poslijepodnevnim satima glavni dio fronte odmiče na istok i jugoistok pa padavine prestaju na sjeveru i sjeverozapadu Bosne gdje se djelomično razvedrava. U centralnim, istočnim i jugoistočnim područjima Bosne očekuje se dalji pad temperature zraka pa se snježna granica u noći spušta i do 600 metara nadmorske visine. Tako već u večernjim satima petka i prvim satima subote očekuje se da će prolazno i u Sarajevu kiša preći u susnježicu i snijeg, no čini se bez većeg taloženja na tlo. Temperatura će se polahko približavati nultom podioku, a u noći skliznuti i u manji minus’, naveo je meteorolog Sladić.

Kako se bude guralo sve više polje visokog atmosferski pritisak prema našim područjima, postojat će izražena razlika u pritiscima između juga i sjevera, zbog čega će tokom petka bura u Hercegovini sve više jačati kada će u noći s petka na subotu biti jaka, na udare i olujna, a na Jadranu, a naročito podno Velebita već i dosegnuti orkanske udare, zbog koje će vrlo vjerovatno biti izdata upozorenja u vidu meteoalarma za petak i subotu. Očekuje se da će krajem subote vjetar oslabjeti u Hercegovini, zbog koje će vrlo vjerovatno biti izdata upozorenja u vidu meteoalarma.

– Subota stoga donosi prestanak padavina i na istoku, jugoistoku i centralnim područjima Bosne kako će se nad našim područjima naći polje visokog zračnog pritiska, a prevladavat će u većem dijelu zemlje pretežno sunčano vrijeme, s tim da po kotlinama i uz riječne tokove može ponovo biti magle i niske naoblake. Zbog vedrije noći, mraz će biti učestala pojava u jutarnjim satima, a minimalna temperatura na najvišim nadmorskim visinama mogu se spustiti i do -10, u nizinama većinom od -3 do 3, na jugu do 8, a najviša dnevna od 3 do 7, na jugu do 12 ºC’, napisao je on.

Nedjelja i početak iduće sedmice ponovo donosi stabilne vremenske prilike zbog kojih će magla i niska naoblaka ponovo biti sve češća pojava, a takve vremenske prilike najmanje se očekuju do Dana državnosti piše N1.

Pročitano 15 puta

Napiši komentar

Molim upišite sva obavezna polja označena zvjezdicom (*).
Dozvoljena je uporaba HTML koda

Zadnje vijesti

Njemačka planira produžiti lockdown na još tri sedmice i tako omogućiti božićna okupljanja

Njemačka planira produžiti lockdown na još tri sedmice i tako omogućiti božićna okupljanja

Njemačka razmatra produženje lockdowna na još tri sedmice kako bi...

Čmičak na oku simptomi i prirodni lek

Čmičak na oku simptomi i prirodni lek

Pojavila vam se čudna izraslina na kapku, a pritom je...

Dijeta 8 sati iskustva i jelovnik

Dijeta 8 sati iskustva i jelovnik

Dijeta 8 sati se pojavila sa dosad neviđenim konceptom i...

Novi benzin i dizel automobili moći će se kupiti još samo 10 godina

Novi benzin i dizel automobili moći će se kupiti još samo 10 godina

Britanija bi mogla ubrzati zabranu prodaje novih automobila na benzin...

Uticaj šećera i alternativnih zaslađivača na zdravlje

Uticaj šećera i alternativnih zaslađivača na zdravlje

Hrana bogata vlaknima, kao što su povrće, integralne žitarice, mahunarke...

Zdravstveni rizik od prekomjerne težine i gojaznosti

Zdravstveni rizik od prekomjerne težine i gojaznosti

Gojaznost povećava rizik od nekoliko bolesti poput dijabetesa tipa 2,...

Genijalac na biciklu-Marko Matolić

Genijalac na biciklu-Marko Matolić

Poznato je da neki ljudi od znanja ne mare mnogo...

Granična policija BiH raspisala Javni oglas za prijem kadeta

Granična policija BiH raspisala Javni oglas za prijem kadeta

Granična policija Bosne i Hercegovine raspisala je Javni oglas za...

Inzko: Dodik je već priznao genocid, a i Ratko Mladić

Inzko: Dodik je već priznao genocid, a i Ratko Mladić

Inzko najavljuje i kako će nova američka administracija, predvođena izabranim...

Škotska postala prva zemlja koja će ženama omogućiti besplatne uloške i tampone

Škotska postala prva zemlja koja će ženama omogućiti besplatne uloške i tampone

Škotski parlament u utorak je jednoglasno odobrio zakon kojime će...

Početkom decembra kreće masovno testiranje na koronavirus

Početkom decembra kreće masovno testiranje na koronavirus

Austrijski kancelar Sebastian Kurz kazao je da je u njegovoj...

Provjerite jeste li pogođeni velikom internet prevarom

Provjerite jeste li pogođeni velikom internet prevarom

U jednom od najvećih slučajeva curenja podataka u povijesti više...