26 Studeni 2020
Windows Media Player Winamp Real Player QuickTime

LOKALNI IZBORI Izetbegović i Komšić pometeni, Dodik uzdrman, HNS neokrznut

Jučerašnji izbori su i jasan indikator raspoloženja pred nadolazeće opće izbore 2022. godine.

Birači posebno u bošnjačkom biračkom tijelu su pokazali da traže neke nove politike. U srpskom biračkom tijelu vidljivo je da se smanjuje razlika između SNSD-a i oporbe dok Hrvati pokazuju da im je i dalje najvažnije povratiti izgubljena politička prava i zadržati status konstitutivnog naroda.

Jučerašnji lokalni izbori ostat će upamćeni po teškom udarcu koji su bošnjački birači nanijeli SDA Bakira Izetbegovića te po pobjedi Draška Stanivukovića (PDP) u utrci za gradonačelnika Banja Luke. Banjolučani su odlučili promijeniti lokalnu vlast iako je dosadašnji gradonačelnik Igor Radojičić (SNSD) vjerojatno jedan od tri najsposobnija političara u BiH. Istovremeno, stranke HNS-a su ostvarila jako dobre rezultate u svim za Hrvate važnim sredinama, no i u tim rezultatima su primjetne određene pukotine.

No, krenimo redom. Bakir Izetbegović i njegova SDA doživjele su pravi debakl. Izgubili su Sarajevo, u Zenici su također pometeni, u Tuzli nisu imali nikakve šanse... Velike bošnjačke sredine su dakle odlučile da im je dosta šuplje priče o „obrani Bosne“ dok se istovremeno stranka očevidno bavi korupcijom i nepotizmom. Jasan je to signal i dalje najjačoj političkoj stranci u bošnjačkom političkom korpusu da rat ipak nije neiscrpno vrelo glasova te da politika sukobljavanja i sotoniziranja drugog i drugačijeg ne vodi nikamo.

I uistinu, militantni sateliti SDA poput Komšićeva DF-a i GS su doživjeli pravi potop i praktično su nestali s lokalne razine vlasti. Po neki vijećnik kojeg će imati više je incident nego odraz podrške politici koju promovira drugi bošnjački član Predsjedništva BiH Željko Komšić, politike sukobljavanja, poziva na silovanje i ubojstvo političkih neistomišljenika... Izetbegović je platio cijenu činjenice da nije na vrijeme prepoznao da bošnjačko biračko tijelo ne želi sukobe s drugima po svaku cijenu, nego da značajan broj bošnjačkih birača traži političke snage koje će imati snage i hrabrosti tražiti kakav-takav dogovor s drugima. K tomu, birači su pokazali kako su im na lokalnoj razini ipak bitne lokalne teme, a ne tko je bio u ratu i tko bolje „brani Bosnu“ u miru od njenih stanovnika hrvatske i srpske nacionalnosti.

Sjajan su pak rezultat ostvarili Naša stranka, Narod i pravda te u Zenici Fuad Kasumović. Riječ je o političkim organizacijama koje za sada ipak nisu toliko rigidne prema Srbima i Hrvatima u BiH, za razliku od DF-a a u zadnje vrijeme i same SDA.

S druge pak strane, u Republici Srpskoj najsnažnije je odjeknula vijest kako će Draško Stanivuković preuzeti upravljanje Banja Lukom. Riječ je o rezultatu koji bi mnoge mogao opravdano iznenaditi. Naime, dosadašnji gradonačelnik Banja Luke Igor Radojičić i na toj se dužnosti pokazao se kao sposoban političar, no platio je cijenu prelamanja politika s viših razina. Dugo već vremena u RS-u traje vatrena borba između SNSD-a i oporbe koju u prvom redu tvore SDS i PDP. Iako ih je Dodik doslovno pomeo na općim izborima 2018., srpska oporba se pokazala prilično žilavom, te je sad, osim Banja Luke, vratila vlast i u Bijeljini. Ipak, SNSD je osvojio Prijedor, te zadržao Doboj i Trebinje. Također, Istočno Sarajevo je po prvi put izravno biralo gradonačelnika, a građani su izabrali kandidata SNSD-a.

Dakle, SNSD Milorada Dodika je pretrpio određene udarce u vidu gubitka u Banja Luci i Bijeljini, ali je daleko od totalno debakla kakav je doživjela SDA. SNSD je i dalje ostala snažna diljem Republike Srpske, no Dodik je dobio jasnu poruku s terena da svoju politiku mora mijenjati na lokalnoj razini.

Kod Hrvata je pak u izbornoj noći bilo najmirnije. Za hrvatsku političku javnost u BiH najvažnije je da je zadržana vlast u Stocu, te da su stranke HNS-a osvojile načelničke pozicije u Novom Travniku i Vitezu. K tomu, zadržale su vlast u svim sredinama u kojima su imale vlast u protekle četiri godine. HDZ 1990 je potvrdio svoju dominaciju u Rami, a moguće je da osvoje i vlast u Odžaku.

No, sve je to na kraju usppjeh stranaka HNS-a.

Zanimljivo je pak i da je u Tomislavgradu došlo do smjene vlasti. U toj je općini pobijedio kandidat kojeg su podržavale politike snage koje su nastale odlaskom iz HDZ-a BiH. Dakle, otcijepljeni HDZ-ovci su poslali snažnu poruku središnjici o tomu „čiji je teren“ u Tomislavgradu. Riječ je o duže vremena neuralgičnoj točki za HDZ BiH i birači su jasno iskazali svoje nezadovoljstvo dosadašnjom politikom HDZ-a u ovoj sredini.

Povijesni je pak uspjeh ostvario HRS koji je u Livnu osvojio čak pet mandata u Gradskom vijeću, a vijećnike su dobili u svim sredinama u kojima su se natjecali: Neumu, Grudama, Čapljini, Širokom Brijegu, Glamoču, Livnu...

Uspjeh HRS nam govori kako i hrvatsko biračko tijelo traži nekakvu političku alternativu i da postaje zasićeno HDZ-om. O tomu svjedoči i uistinu očajna izlaznost u brojnim hrvatskim općinama u BiH u kojima nije bilo snažne političke alternative.

Šteta je pak što hrvatsko biračko tijelo nije uspjelo izabrati načelnika u Jajcu i Uskoplju. No, Hrvati će u tim sredinama biti značajan, nezaobilazan, politički faktor a to je naposljetku najvažnije.

Ipak, za hrvatski politički korpus priča još nije gotova jer tek dolaze izbori za mostarsko Gradsko vijeće. Sveukupna hrvatska politika, ne samo stranke HNS-a, morat će se zaista snažno potruditi da motivira birače izaći na birališta kako jučer ostvareni uspjeh ne bi bio na kraju uzaludan. Napad SDA i oko nje okupljenih tzv. probosanskih snaga bit će očajnički jak. SDA sad Mostar vidi kao šansu da se stabilizira.

Važno je i da gotovo niti jedna „platformaška“ hrvatska stranka nije ostvarila značajniji uspjeh ali i da se pokazalo kako ipak postoji kakva-takva oporba i unutar hrvatskog političkog bića u BiH.

Jučerašnji izbori su i jasan indikator raspoloženja pred nadolazeće opće izbore 2022. godine. Birači posebno u bošnjačkom biračkom tijelu su pokazali da traže neke nove politike. U srpskom biračkom tijelu vidljivo je da se smanjuje razlika između SNSD-a i oporbe dok Hrvati pokazuju da im je i dalje najvažnije povratiti izgubljena politička prava i zadržati status konstitutivnog naroda. Hrvati i dalje svi silama žele sami odlučivati o svojoj sudbini i to je dobro.

HNS mora dalje slijediti volju hrvatskog naroda. Hrvatski narod jasno zna što želi, politika mora jasno dokazati da se beskompromisno bori politička prava svoga naroda. U suprotnom, dogodit će joj se sudbina SDA.

Dnevnik.ba

Pročitano 29 puta

Napiši komentar

Molim upišite sva obavezna polja označena zvjezdicom (*).
Dozvoljena je uporaba HTML koda

Zadnje vijesti

Njemačka planira produžiti lockdown na još tri sedmice i tako omogućiti božićna okupljanja

Njemačka planira produžiti lockdown na još tri sedmice i tako omogućiti božićna okupljanja

Njemačka razmatra produženje lockdowna na još tri sedmice kako bi...

Čmičak na oku simptomi i prirodni lek

Čmičak na oku simptomi i prirodni lek

Pojavila vam se čudna izraslina na kapku, a pritom je...

Dijeta 8 sati iskustva i jelovnik

Dijeta 8 sati iskustva i jelovnik

Dijeta 8 sati se pojavila sa dosad neviđenim konceptom i...

Novi benzin i dizel automobili moći će se kupiti još samo 10 godina

Novi benzin i dizel automobili moći će se kupiti još samo 10 godina

Britanija bi mogla ubrzati zabranu prodaje novih automobila na benzin...

Uticaj šećera i alternativnih zaslađivača na zdravlje

Uticaj šećera i alternativnih zaslađivača na zdravlje

Hrana bogata vlaknima, kao što su povrće, integralne žitarice, mahunarke...

Zdravstveni rizik od prekomjerne težine i gojaznosti

Zdravstveni rizik od prekomjerne težine i gojaznosti

Gojaznost povećava rizik od nekoliko bolesti poput dijabetesa tipa 2,...

Genijalac na biciklu-Marko Matolić

Genijalac na biciklu-Marko Matolić

Poznato je da neki ljudi od znanja ne mare mnogo...

Granična policija BiH raspisala Javni oglas za prijem kadeta

Granična policija BiH raspisala Javni oglas za prijem kadeta

Granična policija Bosne i Hercegovine raspisala je Javni oglas za...

Inzko: Dodik je već priznao genocid, a i Ratko Mladić

Inzko: Dodik je već priznao genocid, a i Ratko Mladić

Inzko najavljuje i kako će nova američka administracija, predvođena izabranim...

Škotska postala prva zemlja koja će ženama omogućiti besplatne uloške i tampone

Škotska postala prva zemlja koja će ženama omogućiti besplatne uloške i tampone

Škotski parlament u utorak je jednoglasno odobrio zakon kojime će...

Početkom decembra kreće masovno testiranje na koronavirus

Početkom decembra kreće masovno testiranje na koronavirus

Austrijski kancelar Sebastian Kurz kazao je da je u njegovoj...

Provjerite jeste li pogođeni velikom internet prevarom

Provjerite jeste li pogođeni velikom internet prevarom

U jednom od najvećih slučajeva curenja podataka u povijesti više...