13 Svibanj 2021
Windows Media Player Winamp Real Player QuickTime

LOKALNI IZBORI Izetbegović i Komšić pometeni, Dodik uzdrman, HNS neokrznut

Jučerašnji izbori su i jasan indikator raspoloženja pred nadolazeće opće izbore 2022. godine.

Birači posebno u bošnjačkom biračkom tijelu su pokazali da traže neke nove politike. U srpskom biračkom tijelu vidljivo je da se smanjuje razlika između SNSD-a i oporbe dok Hrvati pokazuju da im je i dalje najvažnije povratiti izgubljena politička prava i zadržati status konstitutivnog naroda.

Jučerašnji lokalni izbori ostat će upamćeni po teškom udarcu koji su bošnjački birači nanijeli SDA Bakira Izetbegovića te po pobjedi Draška Stanivukovića (PDP) u utrci za gradonačelnika Banja Luke. Banjolučani su odlučili promijeniti lokalnu vlast iako je dosadašnji gradonačelnik Igor Radojičić (SNSD) vjerojatno jedan od tri najsposobnija političara u BiH. Istovremeno, stranke HNS-a su ostvarila jako dobre rezultate u svim za Hrvate važnim sredinama, no i u tim rezultatima su primjetne određene pukotine.

No, krenimo redom. Bakir Izetbegović i njegova SDA doživjele su pravi debakl. Izgubili su Sarajevo, u Zenici su također pometeni, u Tuzli nisu imali nikakve šanse... Velike bošnjačke sredine su dakle odlučile da im je dosta šuplje priče o „obrani Bosne“ dok se istovremeno stranka očevidno bavi korupcijom i nepotizmom. Jasan je to signal i dalje najjačoj političkoj stranci u bošnjačkom političkom korpusu da rat ipak nije neiscrpno vrelo glasova te da politika sukobljavanja i sotoniziranja drugog i drugačijeg ne vodi nikamo.

I uistinu, militantni sateliti SDA poput Komšićeva DF-a i GS su doživjeli pravi potop i praktično su nestali s lokalne razine vlasti. Po neki vijećnik kojeg će imati više je incident nego odraz podrške politici koju promovira drugi bošnjački član Predsjedništva BiH Željko Komšić, politike sukobljavanja, poziva na silovanje i ubojstvo političkih neistomišljenika... Izetbegović je platio cijenu činjenice da nije na vrijeme prepoznao da bošnjačko biračko tijelo ne želi sukobe s drugima po svaku cijenu, nego da značajan broj bošnjačkih birača traži političke snage koje će imati snage i hrabrosti tražiti kakav-takav dogovor s drugima. K tomu, birači su pokazali kako su im na lokalnoj razini ipak bitne lokalne teme, a ne tko je bio u ratu i tko bolje „brani Bosnu“ u miru od njenih stanovnika hrvatske i srpske nacionalnosti.

Sjajan su pak rezultat ostvarili Naša stranka, Narod i pravda te u Zenici Fuad Kasumović. Riječ je o političkim organizacijama koje za sada ipak nisu toliko rigidne prema Srbima i Hrvatima u BiH, za razliku od DF-a a u zadnje vrijeme i same SDA.

S druge pak strane, u Republici Srpskoj najsnažnije je odjeknula vijest kako će Draško Stanivuković preuzeti upravljanje Banja Lukom. Riječ je o rezultatu koji bi mnoge mogao opravdano iznenaditi. Naime, dosadašnji gradonačelnik Banja Luke Igor Radojičić i na toj se dužnosti pokazao se kao sposoban političar, no platio je cijenu prelamanja politika s viših razina. Dugo već vremena u RS-u traje vatrena borba između SNSD-a i oporbe koju u prvom redu tvore SDS i PDP. Iako ih je Dodik doslovno pomeo na općim izborima 2018., srpska oporba se pokazala prilično žilavom, te je sad, osim Banja Luke, vratila vlast i u Bijeljini. Ipak, SNSD je osvojio Prijedor, te zadržao Doboj i Trebinje. Također, Istočno Sarajevo je po prvi put izravno biralo gradonačelnika, a građani su izabrali kandidata SNSD-a.

Dakle, SNSD Milorada Dodika je pretrpio određene udarce u vidu gubitka u Banja Luci i Bijeljini, ali je daleko od totalno debakla kakav je doživjela SDA. SNSD je i dalje ostala snažna diljem Republike Srpske, no Dodik je dobio jasnu poruku s terena da svoju politiku mora mijenjati na lokalnoj razini.

Kod Hrvata je pak u izbornoj noći bilo najmirnije. Za hrvatsku političku javnost u BiH najvažnije je da je zadržana vlast u Stocu, te da su stranke HNS-a osvojile načelničke pozicije u Novom Travniku i Vitezu. K tomu, zadržale su vlast u svim sredinama u kojima su imale vlast u protekle četiri godine. HDZ 1990 je potvrdio svoju dominaciju u Rami, a moguće je da osvoje i vlast u Odžaku.

No, sve je to na kraju usppjeh stranaka HNS-a.

Zanimljivo je pak i da je u Tomislavgradu došlo do smjene vlasti. U toj je općini pobijedio kandidat kojeg su podržavale politike snage koje su nastale odlaskom iz HDZ-a BiH. Dakle, otcijepljeni HDZ-ovci su poslali snažnu poruku središnjici o tomu „čiji je teren“ u Tomislavgradu. Riječ je o duže vremena neuralgičnoj točki za HDZ BiH i birači su jasno iskazali svoje nezadovoljstvo dosadašnjom politikom HDZ-a u ovoj sredini.

Povijesni je pak uspjeh ostvario HRS koji je u Livnu osvojio čak pet mandata u Gradskom vijeću, a vijećnike su dobili u svim sredinama u kojima su se natjecali: Neumu, Grudama, Čapljini, Širokom Brijegu, Glamoču, Livnu...

Uspjeh HRS nam govori kako i hrvatsko biračko tijelo traži nekakvu političku alternativu i da postaje zasićeno HDZ-om. O tomu svjedoči i uistinu očajna izlaznost u brojnim hrvatskim općinama u BiH u kojima nije bilo snažne političke alternative.

Šteta je pak što hrvatsko biračko tijelo nije uspjelo izabrati načelnika u Jajcu i Uskoplju. No, Hrvati će u tim sredinama biti značajan, nezaobilazan, politički faktor a to je naposljetku najvažnije.

Ipak, za hrvatski politički korpus priča još nije gotova jer tek dolaze izbori za mostarsko Gradsko vijeće. Sveukupna hrvatska politika, ne samo stranke HNS-a, morat će se zaista snažno potruditi da motivira birače izaći na birališta kako jučer ostvareni uspjeh ne bi bio na kraju uzaludan. Napad SDA i oko nje okupljenih tzv. probosanskih snaga bit će očajnički jak. SDA sad Mostar vidi kao šansu da se stabilizira.

Važno je i da gotovo niti jedna „platformaška“ hrvatska stranka nije ostvarila značajniji uspjeh ali i da se pokazalo kako ipak postoji kakva-takva oporba i unutar hrvatskog političkog bića u BiH.

Jučerašnji izbori su i jasan indikator raspoloženja pred nadolazeće opće izbore 2022. godine. Birači posebno u bošnjačkom biračkom tijelu su pokazali da traže neke nove politike. U srpskom biračkom tijelu vidljivo je da se smanjuje razlika između SNSD-a i oporbe dok Hrvati pokazuju da im je i dalje najvažnije povratiti izgubljena politička prava i zadržati status konstitutivnog naroda. Hrvati i dalje svi silama žele sami odlučivati o svojoj sudbini i to je dobro.

HNS mora dalje slijediti volju hrvatskog naroda. Hrvatski narod jasno zna što želi, politika mora jasno dokazati da se beskompromisno bori politička prava svoga naroda. U suprotnom, dogodit će joj se sudbina SDA.

Dnevnik.ba

Pročitano 94 puta

Napiši komentar

Molim upišite sva obavezna polja označena zvjezdicom (*).
Dozvoljena je uporaba HTML koda

Zadnje vijesti

Neobična pravila: Ako ovdje vozite prljavi automobil dobit ćete novčanu kaznu

Neobična pravila: Ako ovdje vozite prljavi automobil dobit ćete novčanu kaznu

U mnogim europskim državama na snazi su pravila koja baš...

JAK DORUČAK KOJI ĆE VAS ZASITITI: Stari provereni recept za kačamak sa koprivom

JAK DORUČAK KOJI ĆE VAS ZASITITI: Stari provereni recept za kačamak sa koprivom

Kačamak je uvek dobra ideja za doručak ili večeru, pogotovo...

Sirup od koprive za čišćenje krvi i mnoge druge probleme – Ljekovito bilje

Sirup od koprive za čišćenje krvi i mnoge druge probleme – Ljekovito bilje

Tradicionalno sirup od koprive se koristi za čišćenje krvi, ali...

Igra vatre: Novi "non peper" poguban po Srpsku!

Igra vatre: Novi "non peper" poguban po Srpsku!

I dok vlasti Republike Srpske priželjkuju otvaranje nekih novih karata...

OVO JE NAJBOLJI PREMAZ ZA OBLATNE: Sočne, mekane i preukusne

OVO JE NAJBOLJI PREMAZ ZA OBLATNE: Sočne, mekane i preukusne

Budući da nam predstoji Ramazanski bajram, vjerujemo kako su mnogi...

WhatsApp ucjena se nastavlja: Gasiće korisnicima dio po dio usluga

WhatsApp ucjena se nastavlja: Gasiće korisnicima dio po dio usluga

Broj korisnika WhatsApp aplikacije nastavio da raste, većina korisnika prihvatila...

Borrell uoči rasprave EU o BiH: Secesija, nove granice, dalje podjele i rat neprihvatljivi!

Borrell uoči rasprave EU o BiH: Secesija, nove granice, dalje podjele i rat neprihvatljivi!

Visoki predstavnik za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Evropske unije...

Lažni policijski inspektor varao ljude i krao, prevarama došao do više hiljada maraka

Lažni policijski inspektor varao ljude i krao, prevarama došao do više hiljada maraka

Posljednja u nizu prevara zabilježena je 6. maja, kada je...

Koliko treba pričekati prije vožnje ukoliko ste pili alkohol?

Koliko treba pričekati prije vožnje ukoliko ste pili alkohol?

Britanska organizacija za bezbjednost saobraćaja Road Respect analizirala je konzumaciju...

Ukoliko imate ili kupujete automobil, na ovo treba obratiti pažnju kada podignete haubu

Ukoliko imate ili kupujete automobil, na ovo treba obratiti pažnju kada podignete haubu

Koliko često neke stvari trebamo provjeriti, šta bi vas trebalo...

Američki istražitelji: Kina se sprema za Treći svjetski rat, ali drukčijim oružjem

Američki istražitelji: Kina se sprema za Treći svjetski rat, ali drukčijim oružjem

Dokazi da je Peking razmatrao vojni potencijal koronavirusa još 2015....

Na autocesti koja ide preko velikog vijadukta napravili polukružno okretanje

Na autocesti koja ide preko velikog vijadukta napravili polukružno okretanje

Radi se o planinskom području gdje je veći dio autoceste...

21 tačka na stopalima koja će vas rešiti i najtežih bolesti

21 tačka na stopalima koja će vas rešiti i najtežih bolesti

Na našim stopalima nalaze se refleksne zone mnogih unutrašnjih organa...