Ispiši ovu stranicu

Milioni kroz donacije stigli u BiH: “Podijelite maske građanima!”

Prije toga, molim Agenciju za lijekove i medicinska sredstva BiH da izvrši inspekcijski nadzor na mjestima gdje se skladište ove maske, kako bi utvrdili da su iste i dalje dovoljno kvalitetne da se smiju koristiti, naveo je Badnjević

PIŠE: S. DEGIRMENDŽIĆ

Pogoršanjem epidemiološke situacije u BiH i uvođenjem novih epidemioloških mjera koje podrazumijevaju i nošenje zaštitnih maskih na otvorenom, uz predviđene izuzetke, ponovo je aktuelizirano pitanje o tome – gdje su milioni komada maski doniranih BiH u periodu april – juli ove godine.

Rijetki su građani koji su proteklih šest mjeseci na poklon dobili barem jednu masku, a u sredinama gdje se to i desilo mahom su donacije bile od humanitarnih organizacija, dok su u manjem broju neke općine dijelile maske građanima.

Prema informacijama do kojih je došao Fokus u zemlju je putem donacija ušlo više od šest miliona maski.

Potvrda da je 3,8 miliona maski registrirano u Upravi za inderektno oprezivanje BiH kroz proces carinjenja dokazuje i dokument do kojeg smo došli, a u kojem je naveden taj broj.


Faksimil dijela dokumentacije maski koje su prošle kroz carinjene UIOBiH

Međutim, kako saznajemo u njega nisu uračunate maske koje su stigle u donaciji iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, Katara, kao i još nekih zemalja koje su poslale pomoć svim građanima BiH.

Prema dokumentu Ministarstva civilnih poslova BiH objavljenom prilikom nedavne raspodjele donacije iz Ujedinjenih Arapskih Emirata vidljivo je da su samo iz te zemlje stigle tri vrste maski u ukupnoj količini od 450.000!

Iako je za sve donacije koje se mjere u tonama Vijeće ministara BiH donosilo odluke o raspodjeli na entitete i Brčko distrikt, teško je doći do informacije ko su krajnji korisnici sredstava pristiglih putem donacija. Fokus je nadležnima slao upite o tome koliko je maski podijeljeno građanima, ali odgovore nismo dobili.

Danas čak nema ni informacije o tome je li sva pomoć podijeljena, stoji li možda u nekim skladištima dok građani kupuju maske.

Na podjelu maski građanima večeras je u objavi na svojoj zvaničnoj Facebook stranici nadležne pozvao i prof. dr. Almir Badnjević, direktor verifikacionog labratorija “Verlab” i svjetski priznati stručnjak iz oblasti biomedicinskog inžinjeringa.

Ujedno on je uputio i apel Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH. Njegov status prenosimo u cjelosti:

“Pošto su uvedene opet nove mjere i obavezno korištenje maski u zatvorenom i otvorenom, a građani imaju sve manje i manje novca, molim nadležne vladine institucije da podijele par miliona maski koje smo dobili kroz donacije, a koje sakupljaju prašinu po skladištima.


Prof. dr. Almir Badnjević

Također, prije toga, molim Agenciju za lijekove i medicinska sredstva BiH da izvrši inspekcijski nadzor na mjestima gdje se skladište ove maske, kako bi utvrdili da su iste i dalje dovoljno kvalitetne da se smiju koristiti. Hvala!”, naveo je prof. dr. Almir Badnjević koji je uz svoju pisanu objavu priložio i fotografiju više vrsta maski koje možemo vidjeti na ulicama bh. gradova.

Ranije je Saša Magazinović, poslanik u Predstavničkom domu Parlamenta BiH uputio pitanje koliko je maski stiglo u BiH do 15. jula, a prošlog mjeseca je dobio odgovor da je samo putem Ministarstva sigurnosti u BiH stiglo oko tri miliona maski.


Saša Magazinović

“Kroz Ministarstvo sigurnosti BiH je putem donacija primljeno cca 3.000.000 zaštitnih maski različitih vrsta. Ovo ministarstvo, kao ni Koordinaciono tijelo Bosne i Hercegovine za zaštitu i spašavanje ljudi i materijalnih dobara od prirodnih ili drugih nesreća nije vršilo nabavke niti ima informacije o količinama kupljenih zaštitnih maski u BiH.”


Faksimil odgovora Ministarstva sigurnosti BiH: Odgovorili da je putem te institucije stiglo oko tri miliona maski

Iz Ministarstva sigurnosti su na Magazinovićev upit odgovorili i da su “sve maske, kao i sva ostala donirana oprema raspoređeni i predati štabovima entiteta i Brčko distrikta koji su kako je navedeno “i bili nadležni za njihovu podjelu”.


Faksimil dokumenta Ministarstva civilnih poslova: Samo u donaciji UAE stiglo 450.000 maski

Sve dosadašnje informacije govore o tome kako nema na jednom mjestu jedinstvenog registra o pristigloj, ali i podijeljenoj pomoći u BiH koja je pristigla proteklih mjeseci, a čija vrijednost se mjeri desetinama miliona maraka.

Ukoliko su primjerice institucije kako zdravstvene, tako one u funkciji vlasti, između sebe podijelile donacije, opet se postavlja pitanje zašto su onda trošile novac iz budžeta za nabavku zaštitne opreme, a što vidimo u javnosti prikazuju kao troškove. Sve dok na ova pitanja ne bude jasnog i preciznog odgovora, a prije svega potkrijepljenog dokumentacijom, građani će, kao što izražavaju takvo mišljenje na društvenim mrežama, opravdano sumnjati u transparentnost raspodjele tih donacija. Koja je u konačnici bila namijenjena svim građanima.

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće