Ispiši ovu stranicu

Pogledajte kako izgleda tunel Vranduk nakon dvije godine radova i velikih gužvi

Nakon dvije godine radova i agonije vozača tunel Vranduk je konačno do kraja obnovljen i otvoren za korištenje.

U videu portala Klix.ba pogledajte kako sada izgleda jedan od najprometnijih tunela u zemlji.
Podsjetimo, radovi na sanaciji tunela Vranduk počeli u septembru 2018. godine, a posljednji potezi obnove počeli su proteklih nekoliko mjeseci kada je na red došao asfalt, farbanje zidova, postavljanje rasvjete, horizontalne i vertikalne signalizacije te ventilatora.

Inače, Vranduk se nalazi ispod istoimene tvrđave na magistralnom putu M17, desetak kilometara sjeverno od Zenice, na jednoj od najprometnijih cesta u Bosni i hercegovini.

Nestrpljivi vozači, problemi za podzemnim vodama te gradnja servisnog tunela, značajno je otežalo i prolongiralo završetak radova. Naime, ranije najave stavljale su datum završetka radova u martu 2020. godine, ali sve je rastegnuto na dodatnih šest mjeseci gužvi.

Iako je većina vozača znala za radove u Vranduku pa su zaobilazili ovu tačku alternativnim rutama, obavještenja o radovima za turiste i goste ove zemlje dugo nisu bila postavljena što je ispravljeno tek 12 mjeseci nakon početka radova.

Gužve su uzrokovale i više od nervioze običnih građana s obzirom da su pojedine kompanije počele da gube novac zbog kašnjenja dostavljanja robe. Iz Udruženja poslodavaca FBiH čak je prijećeno tužbama prema Cestama FBiH.

Izvođači radova bili su JV (joint venture) Hering d.d. Široki Brijeg i BBM d.o.o. Sarajevo, a vrijednost radova na projektu koji uključuje obnovu ovog tunela i dva mosta je 16.769.997,23 KM sa PDV-om.

Video sadržaj

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće