Ispiši ovu stranicu

Žena krenula u Austriju posjetiti kćerku, šokirana ponašanjem slovenskog graničara: “Ovo vam je posljedni put”

U posljednje vrijeme moglo se čuti više primjera nezakonitog ponašanja slovenske policije .

– Prošli petak krenula sam iz Rijeke u posjetu kćerki koja živi i radi u Austriji. Odlučila sam u Sloveniju ući na graničnom prijelazu Rupa. Kad sam došla do slovenskog graničnog policajca, počele su moje muke, požalila se žena na ponašanje slovenske granične policije prema hrvatskim državljanima.

– Kad me slovenski policajac pitao gdje idem, odgovorila sam mu da sam u tranzitu i da idem kod kćerke u Austriju. Na to mi je odgovorio da nije vrijeme za vozikanje i ispijanje kafice u Sloveniji i zatražio od mene dokaz da idem kod kćeri, kaže žena.

Sljedeći zahtjev slovenskog policajca je šokirao.

– Imate li negativan nalaz na Covid-19, pitao je slovenski policajac.

– Ali ja sam u tranzitu, odgovorila mu je.

To slovenskog policajca nije previše dirnulo.

– Morate imati nalaz i dokaz da idete u Austriju, bio je uporan.

– Onda je počelo gotovo polusatno natezanje. Nudila sam mu da nazove moju kćerku u Austriju, pokazivala stvari koje vozim, govorila da kćerku nisam vidjela šest mjeseci. Na kraju je popustio, ali uz napomenu: ‘Ovo vam je posljednji put’ – prepričala nam je svoj slučaj potresena žena, uz napomenu da joj se na ulazu u Austriju tamošnji policajac samo nasmiješio i mahnuo da ide dalje.

Nije izuzetak

Nakon što je Slovenija Hrvatsku stavila na žutu koronalistu, prema odluci slovenske vlade hrvatski državljani koji putuju u Sloveniju moraju imati negativan test na Covid-19 ne stariji od 48 sati, a ako su u tranzitu kroz Sloveniju, bez zaustavljanja moraju proći u roku od 12 sati.

No, očito slovenska policija odluku svoje vlade ne poštuje. Jer kad na ulazu u Sloveniju hrvatski državljanin kaže da je u tranzitu, slovenski policajac nema pravo tražiti test ili adresu lokacije u državi u koju putuje. Gore opisani slučaj nije izuzetak.

U posljednje vrijeme moglo se čuti više primjera takvog nezakonitog ponašanja slovenske policije prema hrvatskim državljanima.

Zbog takve prakse slovenske policije prije nekoliko dana premijerima Hrvatske i Slovenije, Andreju Plenkoviću i Janezu Janši, pismeno se obratio Marko Boras Mandić, predsjednik Unije Kvarnera, ali i načelnik Stožera civilne zaštite Primorsko-goranske županije.

On od oba premijera traži da hitno omoguće nesmetan prelazak državne granice između Hrvatske i Slovenije za građane s područja Kvarnera i Gorskog kotara, kao i ostalih hrvatskih županija koje imaju sličnu povoljnu epidemiološku situaciju. On naime traži da se svaka hrvatska županija epidemiološki promatra zasebno, što je i preporuka Europske komisije. Boras Mandić navodi kako područje Primorsko-goranske županije bilježi broj novooboljelih u proteklih 14 dana ispod 10 na 100.000 stanovnika, što tu regiju prema strogim slovenskim mjerilima svrstava u zelenu zonu.

On ističe kako stroge mjere koje je slovenska vlada uvela za sve hrvatske građane poseban problem predstavljaju stanovnicima Primorsko-goranske županije koji žive uz slovensku granicu, a poslovno su ili privatno vezani uz dnevnu migraciju u Sloveniju, piše Jutarnji.

Izvor: oslobodjenje.ba

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće