Ispiši ovu stranicu

Borenović: Dok je Dodik švercovao cigarete, ja sam sa 18. godina otišao u rat

Predsjednik Partije demokratskog progresa Branislav Borenović kazao je za N1 kako je skandalozno da je vlast toliko mjeseci blokirala usvajanje budžeta te da kontinuirano proizvodi krize kako bi ostala na vlasti.

U glasanju za budžet nije učestvovao iz protesta prema ljudima koji "drže ovu zemlju taocima njihove neodgovorne politike".

"Usvajanje budžeta krajem jula - isti ovakav je mogao biti usvojen prije 3-4 mjeseca. Skandalozno je da vlast blokira ovoliko dugo njegovo usvajanje. Mi smo vjerovatno jedina zemlja u kojoj vlast blokira usvajanje budžeta više od 7 mjeseci. Mi iz opozicije ih stalno pozivamo da počnu raditi svoj posao", rekao je Borenović u Danu uživo.

Istakao je da su oni kao opozicija dali svoj doprinos podržavajući amandmane za saniranje migrantske krize i pomoć privredi, ali da je to sve odbačeno u Domu naroda.

"Dali smo svoj doprinos koliko smo mogli i pokazali odgovornost kada je u pitanju budžet. Glasali smo i za hitnu proceduru prije mjesec dana kada je to odbačeno od SNSD-a i HDZ-a i to je bila vrlo ružna predstava za javnost s kojom su se poigravali. Nije bilo sluha, a budžet je veći za 30 miliona KM u odnosu na prošlu godinu. Pitanje je kako će se ta budžetska rezerva koristiti. Danas smo čuli izjavu ministra privrede kako planira oformiti neki fond za pomoć privredi tek sada početkom osmog mjeseca", rekao je Borenović.

Kazao je i to kako ga je iznenadilo da su SDA, HDZ i SNSD uzeli 30 miliona KM od entiteta i dali bh. institucijama.

"Ostavili su stavke koje su njihovim rukama opipljive, za podršku njima bliskim ljudima, privrednicima, udruženjima koji imaju neku vrstu politčke dimenzije. Bili smo razočarani da je budžet isključivo potrošački i samo tri vladajuće političke partije uslovljavaju i prave kombinacije samo njima znane, oštećeni su budžeti entiteta", rekao je Borenović.

Govoreći o ukidanju paušala kazao je kao bi se na godišnjem nivou uštedilo pola miliona KM, odnosno skoro dva miliona KM za četiri godine mandata, te da se taj novac može iskoristiti na mnogo konkretniji načine.

"Sada je na potezu Dom naroda. Treba ukidati privilegije, velike plate, paušale, sve što nas čini odvojivim od građana. Mi bi to uradili i prošle godine, ali nije bilo sjednica Parlamenta. U Parlamentu imate tri gospodara ove zemlje - Dodika, Čovića i Izetbegovića koji rade šta hoće i zakazuju sjednice kada hoće", rekao je Borenović.

Priče u vezi otkazivanja izbora i neodržavanja u Mostaru nakon što je postignut dogovor, okarakterisao je "najobičnijom farsom".

"Mjeseci su prošli u nadmudrivanju između tri vladajuće stranke, nekih imenovanja, direktorskih mjesta, privlegija, plijena itd. Poigravaju se s odlukom oko održavanja izbora u Mostaru. Ova zemlja je u permamentnoj krizi koja odgovara vladajućim strankama što je demokratski apsurd. Mi smo jedina zemlja u kojoj vlast stalno proizvodi krizu kako bi ostala na vlasti i manipulisala s narodom i građanima", rekao je.

Pohvalio je CIK BiH kako radi svoj posao, te istakao kako očekuju da ovaj saziv usvoji preporuke međunarodnih tijela kako bi izbori prošli u skladu sa zakonom. Za povezanost člana CIK-a s PDP-om, kazao je kako ništa nije sporno u tome što je bio na listi za lokalne izbore.

"Mislim da rade odgovorno svoj posao, poštuju zakon, iniciraju da se u skladu sa zakonom održe izbori. Moraju spriječiti izbornu krađu, to je zakonska obaveza", rekao je Borenović.

Za imenovanje Selme Cikotića na poziciju ministra sigurnosti, kazao je kako to pokazuje da kod podjele plijena može sve i odlično funkcionišu.

"Prije mjesec dana su iz SNSD-a osipali drvlje i kamenje i govorili da neće glasati za njega. U ovoj zemlji je sve moguće kada Dodiku date tri fotelje, Čoviću dvije i Izetbegoviću dvije", kazao je Borenović dodajući kako je za njega sporan svaki ministar koji sjedi u Vijeću ministara BiH jer ništa ne rade.

Na pitanje zbog čega se toliko dugo čekalo na konstituisanje Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje, kazao je kako je opozicija tražila njegovo formiranje, ali da su drugi odugovlačili dok SNSD nije dobio još jednog člana u odboru - Nebojšu Radmanovića.

"Mi iz opozicije smo inicirali da se formira vlro važna komisija za istraživanje stanja u pravosuđu. Postoji mogućnost da opozicija doprinese stabilizaciji prilika u ovoj zemlji, ali ako vlast ne želi... Strah me je da će ove četiri godineproći ovako u nekoj vrsti tenzija, sukoba kriza i svađa koji dolaze od vlasti", kazao je.

Govoreći o jučerašnjoj sjednici NSRS koju je Dodik tražio pozivajući se na vitalni nacionalni interes zbog preglasavanja u Predsjedništvu BIH, Borenović je upitao šta da očekuju više kada tri člana Predsjendištva nisu u stanju da jednostavna pitanja rješavaju konsenzusom.

"Stalno moraju praviti preglasavanje. To su stvari koje stvaraju tenzije i dovode do sjednica na kojima se priča o svemu osim o tome zbog čega je došlo preglasavanja. Bit će toga još, Komšić i Džaferović će jedva dočekati da preglasaju Dodika, a ona da povuče vitalni naiconalni interes. To nije dobro, imam osjećaj da se oni to dogovaraju. Kako se nisu preglasali kada su zaposlili 24 nova čovjeka ove godine, za novi vozni park, nove savjetnike...", upitao je.

Na pitanje zbog čega je PDP odustao od podrške asocijaciji stvaralaca RS, kazao je kako su nakon sastanka saopćene stvari o kojima se nije razgovaralo tokom inicijative.

"Počelo se govoriti o nekim privilegijama što je bio vrlo vješt plan iza kojeg su stajali Dodik i Krajišnik i kada smo saznali za to rekli smo da nemaju našu podršku. Ne može se ići s nečim što će uvesti podjelu među one koji su stvarali RS", kazao je Borenović.

Na komentare da je podršku dao iz straha kako ne bi bio na SNSD-ovoj listi izdajnika RS, kazao je kako ga boli briga za "SNSD-ovu izlizanu priču o izdajnicima".

"Dok je Milorad Dodik švercovao cigare 1992. ja sam s 18 godina išao u rat u VRS i znate koliko me pogađa njegova priča o izjadnicima patriotama...", zaključio je Borenović.

Video pogledajte na ovoj stranici

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće