Ispiši ovu stranicu

EVROPA STOP, ŠTA JE SA ZEMLJAMA REGIONA

Evo kako i gdje od danas mogu putovati građani BiH

Od danas je EU odobrila ulazak sljedećim državljanima trećih zemalja: Alžir, Australija, Kanada, Gruzija, Japan, Crna Gora, Maroko, Novi Zeland, Ruanda, Srbija, Južna Koreja, Tajland, Tunis, Urugvaj i Kina.

Dozvoljava se ulazak i državljanima zemalja Evropskog jedinstvenog tržišnog prostora (Velika Britanija, Norveška, Švajcarska, Island i Lihtenštajn), dok je za državljanje SAD-a, Brazila i Ruske Federacije zabranjen ulaz u EU.

Državljanima BiH nije dozvoljen ulazak u EU osim u Hrvatsku koja od danas dozvljava ulazak u zemlju za naše građane ali uz poštovanje posebnih uslova.

Tako prema Odlukci o privremenoj zabrani prelaska preko graničnih prijelaza Republike Hrvatske, kada je riječ o državljanima trećih zemalja (uključujući Bosnu i Hercegovinu), ona se ne primjenjuje na: zdravstvene djelatnike, zdravstvene istraživače i suradnike, stručnjake za skrb o starijima te osobe koje zahtijevaju hitno medicinsko liječenje, prekogranične radnike, prevoznike robe i drugo prometno osoblje u mjeri u kojoj je to potrebno, diplomate, policijske službenike u obavljanju svojih poslova, službe i timove Civilne zaštite, osoblje međunarodnih organizacija i međunarodno vojno osoblje u obavljanju svojih funkcija, putnike u tranzitu, osobe koje putuju zbog turističkih ili drugih poslovnih razloga ili koje imaju drugi gospodarski interes, osobe koje putuju zbog školovanja ili drugih neodgodivih ličnih razloga.

Osobe koje ispunjavaju pomenute uslove, potrebno je da se najave online putem aplikacije entercroatia.mup.hr  te ostave potrebne podatke kako se ne bi stvarale gužve na graničnim prelazima prilikom ispunjavanja istih.

Njima će se omogućiti prelazak preko graničnih prelaza Republike Hrvatske uz pridržavanje opštih i posebnih preporuka i uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.
Slovenija

Slovenačka vlada pooštrila je uslove za ulazak putnika iz država van EU, pa se od 19.06. ne ulazi iz BIH bez obaveze 14-dnevnog karantina ili negativnog testa na COVID-19. 

Svi građani BIH, bez obzira na državljanstvo, pa čak i Slovenci koji su boravili u BIH koji žele ući u Sloveniju moraju u obaveznu karantinu ili imati negativan test ne stariji od 36 sati i obavezno obavljen u nekoj od članica EU. 

Srbija

Građani BiH u Srbiju mogu bez neophodnog testa na koronavirus i dozvole komisije.

Crna Gora

Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti Cne Gore je odlučilo da Crna Gora dozvoli bez dodatnih uslova ulazak rezidenata država EU. Pri odlučivanju su uzete u obzir i činjenice o visokim epidemiološkim standardima i kvalitetnoj zdravstvenoj infrastrukturi država Evropske unije. 

Rezidentima država Evropske unije omogućava se ulazak u Crnu Goru i preko država koje nijesu članice EU ali isključivo ako te države koriste samo kao tranzitne zemlje, odnosno ako se u tim državama ne zadržavaju što se dokazuje uvidom u vrijeme ulaska i izlaska iz tih država.

Ulazak u Crnu Goru iz BiH od 29.06. moguć je  uz obavezni PCR ili ELISA test star maksimalno 72 sata. Tranzit kroz Crnu Goru bez posjedovanja PCR ili ELISA testa omogućen je uz kontrolu vremena ulaska, prolaska kontrolnih punktova i izlaska, bez zadržavanja u Crnoj Gori.
Sjeverna Makedonija
Kako je za BUKU potvrđeno u Ambasadi Sjeverne Makedonije u Sarajevu, građanima BiH je omogućen ulazak u tu zemlju, bez obaveze karantina i negativnog PCR testa.

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće