Ispiši ovu stranicu

Kako uraditi komercijalno PCR testiranje u BiH?

Granicu Crne Gore i Slovenije bh. građani mogu preći samo uz nalaz PCR testa ne starijeg od 48 sati.

Epidemiološka situacija i rast broja zaraženih u Bosni i Hercegovini rezultirali su promjenom odluka susjednih zemalja o načinu ulaska na njihov teritorij. Prema posljednjim objavljenim informacijama, građani Bosne i Hercegovine u Crnu Goru i Sloveniju više ne mogu ući bez obaveznog 14-dnevnog karantina ili negativnog PCR testa na COVID-19.

Mnogi bh. građani koji su zbog poslovnih obaveza ili iz komercijalnih razloga trebali otići u ove dvije države u dilemi su kako i gdje se testirati, a mnoge buni i velika razlika u cijeni serološkog i PCR testa.

Uslugu serološkog testiranja na korona virus bh. građani koji imaju zdravstveno osiguranje mogu dobiti u javnim zdravstvenim ustanovama, dok u privatnim poliklinikama za ovu vrstu testa treba izdvojiti od 28 do 40 eura ( 55 do 80 konvertibilnih maraka).

No, važno je znati da granicu možete preći samo uz nalaz PCR testa ne starijeg od 48 sati koji, kako su nam pojasnili iz jedne private bh. poliklinike, ima stopostotnu tačnost određivanja prisustva korona virusa i predstavlja validan dokaz odsustva virusa.

No, za ovaj test potrebno je izdvojiti oko 100 eura (200 konvertiblinih maraka).

Potrebno izdvojiti oko 100 eura

Ukoliko živite na području entiteta Federacija BiH, komercijalne PCR test možete uraditi u laboratorijama u Sarajevu, Mostaru, Tuzli i Zenici.

Iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH kazali su za Al Jazeeru da se usluga komercijalnog PCR testiranja može vršiti jedino u Laboratoriji za molekularno-genetička i forenzička ispitivanja Veterinarskog fakulteta te laboratoriji Kliničkog centra u Mostaru.

“Testiranje klijenata se vrši na dostavljenim uzorcima (nazofaringealni i orofaringealni bris) uzetim u zdravstvenim ustanovama – domovima zdravlja, ambulantama ili bilo kojim drugim zdravstvenim ustanovama koje obavljaju predmetno uzorkovanje”, kaže Adis Softić iz laboratorije Veterinarskog fakulteta.

Test košta 100 eura (198,90 konvertibilnih maraka), a korisnici rezultate dobiju za 24 sata.

Slična situacija je i na Odjelu za mikrobiologiju Kliničkog centra u Mostaru gdje bh. građani za komercijalni PCR test trebaju izdvojiti oko 110 eura (215 konvertibilnih makara), a rezultate dobiju u roku od 24 sata.

Od danas je komercijalno PCR testiranje moguće raditi i u Zavodu za mikrobiologiju Kliničkog centra Univerziteta u Tuzli gdje komercijalni PCR test košta oko 110 eura (215 konvertibilnih makara) + PDV, kao i na Odjelu mikrobiološke dijagnostike Kantonalne bolnice Zenica po cijeni od 110 eura (215 konvertibilnih makara).

Testiranje isključivo u Institutu za javno zdravstvo

Građani koji žive u bh. entitetu Republika Srpska uslugu tzv. komercijalnog PCR test na korona virus mogu dobiti isključivo na Institutu za javno zdravstvo RS-a.

“Osobe za koje se sumnja da su zaražene novim virusom korona, testiranja se rade na Kliničkom centru u Banjoj Luci, te u Bijeljini i Foči. Kada je riječ o komercijalnim PCR testovima koji se rade zbog putovanja u inostranstvo, testovi se rade na Institutu za javno zdravstvo RS-a u saradnji sa našim regionalnim centrima u kojima se uzimaju brisevi koji se potom dostavljaju institutu na testiranje”, pojasnila je u razgovoru za Al Jazeeru Milka Mrđa, glasnogovornica Instituta za javno zdravstvo RS-a.

PCR test košta 100 eura (200 konvertibilnih maraka), a rezultati budu gotovi u toku dana, najdalje za 24 sata.

Izvor: Al Jazeera

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće