Ispiši ovu stranicu

Hrvatska postrožila kontrole na granici sa Srbijom i BiH

Hrvatska prema Srbiji i BiH nije ni prije u potpunosti otvorila granice kao prema deset europskih zemalja.

Hrvatski ministar unutarnjih poslova, ujedno i voditelj Nacionalnog stožera Civilne zaštite, Davor Božinović potvrdio je da je policija već nakon prvih novih slučajeva zaraze vezanima za susjedne zemlje počela provoditi intenzivnije kontrole prema Bosni i Hercegovini i Srbiji, prenosi Hina.

Božinović je rekao za Jutarnji list da su intenzivnije kontrole počeli provoditi već u četvrtak, a nakon što su se pojavili novi slučajevi zaraze koje su vezane za te zemlje.

"Svatko tko želi ući u Hrvatsku mora navesti razlog putovanja i predočiti dokumentaciju koja to potkrepljuje, poput gospodarskog interesa za našu zemlju", rekao je Božinović.

Naglasio je da Hrvatska prema Srbiji i BiH nikad nije u potpunosti otvorila granice kao što je to učinjeno prema 10 europskih zemalja koje imaju dobru epidemiološku situaciju.

Jutarnji list navodi da su putnici iz Srbije i Bosne i Hercegovine koji su tijekom posljednja dva dana pokušali ući u Hrvatsku, a da nisu imali valjani razlog potkrijepljen dokumentacijom, vraćeni s granice u svoju zemlju.

Rezultat je to postroženja mjera na graničnim prijelazima s tim zemljama, s kojima je povezana većina novooboljelih u Hrvatskoj u posljednjih tjedan dana.

Ministar Božinović smatra da situacija u Hrvatskoj neće eskalirati jer su epidemiolozi "ušli u trag većini oboljelih", odnosno načinu i porijeklu zaraze.

Split: Nema korone u školi i Centru za autizam

U Splitsko-dalmatinskoj županiji šest je novooboljelih od korona virusa - jedna osoba je iz Splita, a pet ih je iz Solina, doznaje se u subotu u županijskom Stožeru civilne zaštite.

Svi novooboljeli obiteljski su kontakti prethodno potvrđenih slučajeva koji su importirani iz drugih država, navodi se u priopćenju Stožera u kojem se napominje i kako su ukupno obrađena 154 testa s području županije.

70 osoba nalazi se u samoizolaciji, a jedna je osoba hospitalizirana.

Djelatnici i učenici Osnovne škole Marjan u Splitu, u kojoj je jedan učenik zaražen korona virusom, negativni su na virus, potvrdila je u subotu ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije Željka Karin.

Neslužbeno se doznaje da su negativni i nalazi djelatnika i korisnika Centra za autizam, prenosi Hina.

"Šest djelatnika škole i nešto više od 20 učenika negativno je na COVID-19. Za 14 dana ćemo ponoviti testiranje i vjerujemo da će i ti nalazi biti negativni. To smo od prvog dana pretpostavljali i za ove nalaze, no s koronom se nikada ne zna. Samo jučer smo napravili 140 testova", kazala je Karin za Hinu.

Novooboljeli u Osijeku boravili u Srbiji

Desetogodišnji dječak se najvjerojatnije zarazio od svog djeda koji je bio izvan Hrvatske, a u njegovoj obitelji još je zaraženo mlađe dijete i njihov otac. 

Neslužbeno se doznaje da su negativni nalazi i svih djelatnika i korisnika Centra za autizam koji su bili u kontaktu s jednim zaraženim djelatnikom, prenosi Hina.

U Osječko-baranjskoj županiji u protekla 24 sata dvoje je novooboljelih, a riječ je o osobama koje su boravile u Srbiji, izvijestio je u subotu županijski Stožer Civilne zaštite, prenijela je Hina.

U osječkom Kliničkom bolničkom centru (KBC) testirano je 16 uzoraka od kojih su dva bila pozitivna na korona virus.

Osobe su boravile u Srbiji, a javile su se epidemiologu zbog povišene tjelesne temperature, priopćili su iz županijskog Stožera.

Oboljeli imaju blage simptome bolesti te se nalaze na kućnom liječenju.

Epidemiolozi su u razgovoru s novooboljelima prikupili podatke o njihovim kontaktima te je tijekom večeri pet osoba stavljeno u samoizolaciju, ističu u Stožeru.

U BiH 44 novozaraženih

Prema posljednjim podacima, u Bosni i Hercegovini su potvrđena nova 44 slučaja oboljenja COVID-19, od kojih je 30 osoba u bh. entitetu Republika Srpska.

Od posljednjeg izvještaja o epidemiološkoj situaciji ovom dijelu BiH, u Institutu za javno zdravstvo RS, Univerzitetskom kliničkom centru RS, Bolnici Sv. Vračevi u Bijeljini i Univerzitetskoj bolnici u Foči izvršeno je testiranje 261 laboratorijskog uzorka, a novi virus korona (SARS-CoV-2) potvrđen je kod 30 osoba.

„Radi se o 14 muških i 16 ženskih osoba, od kojih je 10 mlađe, 17 srednje i tri osobe starije životne dobi. Prema mjestu prebivališta, 13 osoba je iz Banje Luke, 11 iz Zvornika, tri iz Čelinca, dvije iz Kotor Varoša i jedna iz Laktaša“, navodeiz Instituta.

Od 183 testirane osobe u protekla 24 sata u Kantonu Sarajevo (KS), 14 ih je pozitivno na korona virus. S ovim brojem, ukupan broj aktivnih slučajeva COVID-19 u KS je 80, podaci su Zavoda za javno zdravstvo KS.

U Izolatoriju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) hospitalizirano je 15 osoba, sve su vitalno stabilne i nisu na respiratoru. U petak je jedan pacijent otpušten s bolničkog liječenja.

Ističe se da su od početka epidemije u Kantonu Sarajevo na korona virus testirane 10.324 osobe. Do danas je evidentirano 197 oboljelih osoba, od kojih je 107 izliječenih, šest pacijenata je preminulo, a četiri su izmještene iz BiH.

Na temelju rješenja inspekcije, nakon preporuke epidemiologa ili na temelju rješenja Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo, u izolaciji se trenutačno nalazi 276 osoba.

U Crnoj Gori 18 novih slučajeva

U Crnoj Gori je, pak, registrirano 18 novih slučajeva korona virusa, priopćeno je iz Instituta za javno zdravlje u Podgorici, prenosi Tanjug.

Laboratoriji Instituta su analizirali 259 uzoraka, od kojih je 18 bilo pozitivno na novi korona virus, prenosi Tanjug, pozivajući se na podgoričke Vijesti.

Trinaest novooboljelih su kontakti ranije potvrđenih slučajeva, za tri postoje podaci "koji ukazuju na importaciju iz Albanije i Srbije", dok se kod dva novooboljela trenutačno traga za izvorom infekcije, dodaje se u priopćenju.

Vlada Sjeverne Makedonije odlučila je da se kafići i restorani mogu vratiti na normalno radno vrijeme koje je vrijedilo prije ograničenja zbog epidemije.

"Donesena je odluka za produžavanje radnog vremena ugostiteljskih objekata do ponoći radnim danima i do jedan nakon ponoći za vrijeme vikenda", objavio je ministar ekonomije Sjeverne Makedonije Kreshnik Bekteshi na svom Facebook profilu.

Ugostiteljski objekti u Sjevernoj Makedoniji su nakon gotovo dva i pol mjeseca zabrane rada ponovno otvoreni 28. svibnja i dozvoljeno je primanje gostiju samo u otvorenim dijelovima do 20:00 stai, uz poštivanje mjera zaštite od korona virusa, prenijela je Beta.

Izvor: Agencije

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće