Ispiši ovu stranicu

Rast broja zaraženih BiH stavio na "crvenu listu"

Uzastopni rast oboljelih od virusa korona koji RS i FBiH bilježe posljednjih dana stavio je BiH na “crvenu listu” nekoliko evropskih zemalja koje su pooštrile mjere za ulazak naših državljana, a nedisciplina domaćeg stanovništva smatra se glavnim krivcem za pogoršanje epidemiloške situacije.

Putnici iz BiH koji ulaze u Sloveniju od petka ponovo moraju imati negativan test na “kovid 19”, ne stariji od tri dana i obavezno obavljen u nekoj od članica EU ili pri ulasku moraju u obavezan karantin 14 dana.

Sličan potez povukla je i Crna Gora koja građanima BiH ne dopušta da stupe na njenu teritoriju bez negativnog PCR testa starog najviše 48 sati, a generalni konzul BiH u Frankfurtu u Njemačkoj Lučiano Kaluža za “Glas Srpske” kaže da je nakon pogoršanja epidemiološke situacije i njemački “Robert Koh institut” stavio BiH na listu rizičnih zemalja.

- Državljani BiH ni do sada nisu mogli dolaziti turistički u Njemačku, a to ne mogu ni dalje. Naši državljani koji imaju već ranije riješen boravak u Njemačkoj, mogu bez problema da putuju unutar zemalja Šengena, što znači da mogu ući u Njemačku s tim što im je obavezan karantin u trajanju od 14 dana - rekao je Kaluža.

Dodao je da njemački organi neće tako lako dozvoliti ulazak naših državljana, sada kada smo dospjeli na listu koja nije baš za primjer.

- Od poboljšanja situacije će zavisiti otvaranje granica. Naši državljani sve informacije o putovanju u Njemačku mogu pronaći na internet stranici Ambasade Njemačke u Sarajevu - kazao je Kaluža.

Srpska je i u petak registrovala veliki broj zaraženih. Prema podacima Instituta za javno zdravstvo RS oboljela je još 31 osoba od testiranih 368.
Epidemiolog iz Instituta Jela Aćimović navela je da je do sada u RS potvrđeno 1.780 slučajeva infekcije, a da se 70 odsto osoba oporavilo.

- Virus se i dalje prenosi usljed brojnijih okupljanja, u zatvorenom prostoru, a bilo je i slučajeva gdje su sahrane bile mjesto širenja zaraze. Ponovo ukazujemo na važnost držanja fizičke distance, nošenja maske, dezinfekcije ruku, izbjegavanja okupljanja - navela je Aćimovićeva.

Vršilac dužnosti direktora Instituta Branislav Zeljković rekao je da trenutna situacija ne nalaže uvođenje novih ili pooštravanje trenutnih mjera, ali to se mijenja na dnevnom nivou.

- Sigurno da će u pojedinim sredinama, kao što su Kostajnica ili Srbac, biti pooštravanja mjera - istakao je Zeljković i napomenuo da se Institut kod uvođenja bilo kakvih mjera vodi samo epidemiološkom situacijom.

Na konferenciji za novinare predstavnika Instituta za javno zdravstvo u petak je poručeno da se PCR test, koji se jedini u EU prihvata kao relevantan, u Republici Srpskoj može obaviti samo u Institutu i da mu je komercijalna cijena 200 KM.

U Institutu naglašavaju da se testiranje ne radi za turistička putovanja, već samo za osobe koje idu na rad u zemlje EU, te za đake i studente koji se školuju u inostranstvu.

Novitović

Vršilac dužnosti direktora Republičke uprave civilne zaštite Milan Novitović kaže da je prirodno i logično što zemlje u okruženju štite svoj prostor, naglašavajući da je isto radila i RS i BiH.

- Oni su na početku za nas bili potencijalno opasne zemlje, tako smo mi u ovom trenutku za njih jer posljednjih dana odnos pozitivnih naspram broja testiranih stalno premašuje pet procenata. To je i nama i njima znak za uzbunu - rekao je Novitović.

(Vijesti.ba / glassrpske)

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće