Ispiši ovu stranicu

Advokat Muselimović: Ovo vodi ka haosu, nikada ništa slično nisam vidio

Nikada u jednom predmetu, iako je u posljednjih 20-tak godina bilo raznih afera, nije se dogodilo da se traži da se prema nekih ljudima ne primijene određene zakonske mjere

Muselimović: Neviđen pritisak na nosioce pravosudnih funkcija

Josip Muselimović, ugledni mostarski advokat, komentirajući za „Avaz“ predmet „Respiratori“, pritiske na pravosuđe, prijetnje glavnoj državnoj tužiteljici Gordani Tadić, kazao nam je da je pola stoljeća u ovom poslu, ali da nikada ništa slično nije vidio niti doživio.

Svi komentirali

Muselimović vjeruje da su prijetnje nosiocima pravosudnih funkcija bile i očekivane s obzirom na izjave pojedinih političara u vezi s ovim predmetom i porukama koje su upućivane.

- Nikada u jednom predmetu, iako je u posljednjih 20-tak godina bilo raznih afera, nije se dogodilo nešto slično ovome. Razlog tome je što se u raspravu o predmetu „Respiratori“ uključio svako, od najvećih državnika do vjerskih službenika. Praktično, u pravosudni postupak se svako upleo i dogodio se, prema mome sudu, neviđen pritisak na nosioce pravosudnih funkcija - rekao je Muselimović.

Ne smiju, smatra, pogotovo nosioci visokih političkih funkcija zahtijevati od suda da riješi nešto na jedan ili drugi način.

-Svjedočili smo upravo da su najviši politički državnici imperativno zahtijevali da se prema nekih ljudima ne primijene određene zakonske mjere. Oni su se indirektno umiješali u pravosudni sistem. Što je onda bilo očekivano u ovakvoj situaciji - istakao je.

Kriminalni polusvijet

Komentirajući direktne prijetnje glavnoj državnoj tužiteljici Gordani Tadić, on je pojasnio da je ranije bilo pritisaka, ali nikada na ovaj način.

- Prijetnje glavnoj tužiteljici onda nisu nikakvo čudo jer su se iz sata u sat oglašavali najviši nosioci političkih funkcija i duhovnih zvanja. Onda nije ni čudno da su ljudi iz onih ili ovih razloga, na koncu i kriminalni polusvijet, uputili ozbiljne prijetnje. Ovakvo ponašanje nas vodi u haos i ka tome da će i posljednji optimisti izgubiti povjerenje u pravosudni sistem - kazao je Muselimović

Ovo je nedopustivo

- Dogodilo se nešto što je neshvatljivo i nedopustivo u bilo kojem demokratskom sistemu. Taj pritisak nije dobar jer se niko ne smije miješati u rad pravosuđa, pogotovo u ovako delikatnim situacijama. Ja ovo zaista nikada nisam vidio - zaključio je Muselimović.

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće